Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
El yazması Kuran sayfalarının, Birmingham Üniversitesi'ne ulaşmadan önce, Mısır'ın en eski camisi olan Fustat şehrindeki Amr bin el-Âs Camiinde yer aldığı biliniyor. Birmingham'a ulaşan sayfaların, Mısır'ın Fustat şehrinde yer alan tarihi Amr bin el-Âs Camiinden getirildiği düşünülüyor.
Kuran'ı Kerim Hz. Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'nde Mekke yakınlarında Nur Dağı üzerindeki Hira Mağarası'nda inzivada iken indirilmeye başlamıştır. Hz. Peygamber, ramazanın Allah'ın isimlerinden biri olduğunu ifade buyurmuştur (Buhârî, İman, 28).
Hattat Şükrullah Halife'ye ait 1493-1494 tarihli tek nüsha olan el yazması Kur'an-ı Kerim, Topkapı Sarayı Müzesi'nden bakanlık izniyle başka eserlerle birlikte 1964'te Bursa Arkeoloji Müzesi'ne devredildi.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
'İSLAM DİNİNİN TEMELLERİ AÇISINDAN SAKINCALI'
Eliaçık, 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir' adlı çalışmasının 'İslam Dini'nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği' gerekçesiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurdu.
Istanbul. Özel bir koleksiyonda olduğu tespit edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı 524 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim, 54 yıl sonra Topkapı Sarayı Müzesi'ne iade edildi.
İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nde bulunan elyazmalarının en az 1370 yıllık olduğu yapılan karbon testiyle belirlendi. İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, Kur'an-ı Kerim'e ait sayfalar yaklaşık 100 yıl boyunca üniversite kütüphanesinde fark edilmedi.
Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Rivayetlere göre, Kuran ilk olarak Ebu Bekir tarafından kitap formatında derlenir.
100 yıllık Kur'an-ı Kerim'e 226 bin lira.
Böylece, Muhammed'in ölümünden sonra 20 yıl içinde Kur'an'ın derlenip çoğaltılması yapılmıştır.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.
Kur'an kendisinden bahsederken birçok yerde “el-kur'ân” ve “el-kitâb” kelimelerini kullanmıştır. Bu isimler onun hem okunan hem yazılan bir vahiy olduğuna işaret etmektedir.
Osman Kur'an'ı değiştirmemiştir. Halifenin derlettiği standart Mushaf ile öncesi mushaflar arasında anlamlı bir farklılık gösteren hiçbir şey yoktur. Osman'ın Kuran'a bir şekilde herhangi bir teolojik veya hukuki fikir eklediğine dair hiçbir kanıt yoktur.
Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmiş, bir bölümü de İslam ülkelerinden derlenmiştir. Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Yavuz Sultan Selim (1470-1520); bazı geceler sabahlara kadar kitap okurdu. Gündüzleri ise genellikle 7-8 saatini okumaya ayırırdı.
Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Ona önünden, ardından [hiçbir yönden, hiçbir şekilde] bâtıl gelemez [hiçbir ilave ve çıkarma yapılamaz. Çünkü] O, kâinatın hamd ettiği hüküm ve hikmet sahibi Allah tarafından indirilmiştir.) [Fussilet 41-42] [Kur'anı Allah indirdiği için, onu bozabilecek birinin çıkamayacağı açıkça bildiriliyor.
İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde dünyadaki en eski Kur'an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor.
Mushaflar üzerindeki çalışmaları Tayyar Altıkulaç'ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, ''4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur'an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah'ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur'an-ı Kerim'i gözleri gibi korumuşlardır'' dedi.
Bütün bu örneklerde görüldüğü gibi Hz Ömer, Kuran'da açıkça emredilmesine rağmen döneminin şartlarına uygun olarak Kuran'ın bazı açık hükümlerini uygulamamış ve toplumun ihtiyacına göre değiştirmişti.
Osman Mus- haf'ı esas alınarak Fransızlar tarafından kurulan Bulak matbaasında; 1871 yılında Hafız Osman2 hattı ile Kur'ân-ı Kerîm'in ilk basımları yapılmıştır.
Topkapı Sarayı (Osmanlı Türkçesi: طوپقپو سرايى), İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri