Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir. Simental hayvanlar görünüm olarak albenisi olan sığır ırklarındandır.Baş tipik olarak beyazdır.Beden kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler farklıdır ayrıca sarı alaca renkleri ile ayrı bir görüntüye sahiptir.
Simental sığır ırkı görünüm özellikleri
Renk sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır. Erkek ve dişileri boynuzludur. İklim şartlarına kolay adapte olur.
Ülkemizde 'Sarı Alaca' adıyla da bilinen Simental ırkı hayvan yetiştiricileri tarafından en çok tercih edilen ırklardan bir tanesidir. Fiziksel Özellikleri; Canlı ağ ırlığı erkeklerde 1100-1400 kg, dişilerde 600-900 kg arasında değişmektedir.
Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir. Kombine bir sığır ırkı olması dolayısıyla bazı ülkelerde eti bazılarında da sütü için yetiştirilmektedir. Simental sığırlarının kıl renkleri sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır.
İlgili 34 soru bulundu
Anavatanı Hollanda ve kuzey Almanya olan siyah alaca ırkı en çok süt veren inek cinsi olup dünyanın en çok süt veren ineği sırada birinci sırada yer almaktadır. Süt endüstrisinde çok önemli paya sahip olan siyah alacalar süt inekçiliği de %80 oluşturmaktadır.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
* Renk tonları kırmızı-beyaz ya da sarı- beyaz alacalardır. * Kesinlikle alın, baş ve kirpikleri beyaz renkte olmaktadır. * Dişileri ve erkeklerinin boynuzları vardır.
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Çalışmada yayınlanmış 16 orijinal araştırmadan yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de Simental ırkı sığırlarda ortalama laktasyon süresi 291 gün, gerçek süt verimi 3072 kg, sütte yağ oranı % 4.10, ilk buzağılama yaşı 908 gün (30 ay) ve buzağılama aralığı 408 gün olarak belirlenmiştir.
Vulvadan pişmemiş yumurta akı kıvamında beyaz, çara denilen bir akıntı gelir. Süt verimi aniden belirgin şekilde düşer. Yem yeme isteği azalır. Süt progesteron seviyesi değişir (Laboratuvar yöntemi). • Bağlı ve ayakta duran bir ineğin önünde durup, hafif bir şekilde eğildiğimizde üzerimize atlama eğilimi gösterir.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Bu cins ineklerden günlük 25-30 litre civarı süt elde edilebilmektedir. Süt verimi açısından Simental cinsinden daha fazla süt veren cinsler olsa da, sütün litre olarak miktarı arttıkça yağ ve protein değeri düşmektedir.
Simental ırkı sığırlarda canlı ağırlık; Ergin dişi Simental inekler 600 – 650 kg.dır. Simental ineklerde süt verimi: Bir laktasyonda simental inek 5000 – 6000 lt. civarında süt verir. Sütteki yağ oranı % 3.6 – 4 civarıdır.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Her gün yapılacak orta derecede hareket ineklerde süt veriminin artmasına yol açar. Barınaklarda devamlı bağlı tutulan inekler günde en az bir kez serbest bırakılarak gezinmeleri sağlanmalıdır. Bu gezinme vücut ısısının dengelenmesi içinde önemlidir. Çok fazla veya daha az eksersiz süt verimini azaltır.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gündür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
Kaba yem olarak; Çayır ve meralar, baklagil yem bitkileri (Yonca, fiğ, korunga vb.), her türlü kuru otlar, kök ve yumru yemler ve diğer silo yemleridir.
Jersey sığır ırkı verim özellikleri
Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
Jersey İnek Sütünün Farkı Nedir
Jersey ırkı inekler, kalsiyum, protein ve yağ oranı açısından dünya genelinde en kaliteli sütü üreten sığır ırkı olarak bilinir. Ortalama inek sütü ile karşılaştırıldığında, Jersey sütü %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri