Pirinç suyu orkide coşturan doğal besin lerden biri. Pirinç suyu ile 1 ayda müthiş sonuç alacağınızı göreceksiniz. 2 dakikanızı ayırıp videoyu izleyebilir ve sizde deneyebilirsiniz.
Orkideler için 18-24 derece arası sıcaklık ideal sıcaklıktır. Phalaenopsis cinsi orkideler doğal ortamları gereği nemli ortamları severler. Bu yüzden odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edip bulundukları odayı sık sık havalandırmanız orkideniz için faydalı olacaktır.
Kullanım Biçimi: Bitkilerinizin sağlıklı ve hızlı büyümesi, dayanıklı olması, bol ve canlı yapraklara sahip olması için, her sulamada 1 litre sulama suyuna 1 kapak Çiçek coşturan katarak, bitkilerinizi sulayınız.
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.
Orkide, fazla suyu sevmez. Her ne kadar direnaj delikli bir saksının içine de koymuş olsanız, kökte kalan suyun fazla olması orkideyi çürütebilir. Bu nedenle hassas bir sulama dengesine sahip olan bitki, 4 ya da 7 günde bir sulanmalıdır. Ayrıca bitki kuraklık durumuna da hızlı tepki verir.
İlgili 24 soru bulundu
Bitkilerinizi hastalıklardan kurtarmak için tamamen ezilmiş halde iki aspirin, bir yemek kaşığı tarçın ve yarım litre suyu karıştırın ve 12 saat boyunca bekletin.Karışımı daha sonra sprey şişesine koyun ve bitkinizin üzerine sıkın. Bitkiniz kısa sürede iyileşecektir!
Orkide çiçeğiyle ilgili internet üzerinden en sık araştırılan konulardan biri orkide dibine ne konur konusudur. Bu çiçek çeşidinin çabuk kurumaması ve çürümemesi için toprağının dibine eğrelti otu, pomza, ağaç kabukları, odun kömürü kırıntıları gibi pek çok farklı madde konulmaktadır.
Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi birçok mineral bakımından zengin olan tarçın, bitki köklerinin de daha çok beslenip büyümesini sağlayacaktır.
Lavabonuza veya bir kovaya su doldurun. Suyun içine biraz bulaşık deterjanı ilave edin. Orkidenizi suyun içine bırakın ve yapraklarını 5 dakika kadar temizleyin. Orkidenizi sudan çıkarabilirsiniz, üstündeki su süzüldükten sonra tekrar toprağına ekebilirsiniz.
Sarımsaklı suyu bir süzgeç yardımıyla süzün. Bir bardağa elinizde kalan orkideyi koyun ve üzerini hazırlamış olduğunuz su ile doldurun. Ağzını bir kapak yardımıyla kapatın. En az 20 dakika kadar orkideyi bu suyun içerisinde bekletin.
Kesme orkide bakımı
- Vazoda klorsuz su kullanılmalıdır, - Çiçek saplarında açmamış tomurcuk varsa vazo suyuna bir çay kaşığı veya bir kesme şeker atılmalı ve birkaç damla limon suyu damlatılmalıdır.
Çoğu bitkinin aksine, orkidelerin çiçek açması için dolaylı güneş ışığına ihtiyacı vardır. Orkidenize doğru miktarda ışık vermenin en iyi yolu, bitkinizi doğuya ve batıya bakan pencerelere yerleştirmektir. Yakınlarda pencereniz yoksa, bir flüoresan lamba da çalışacaktır.
Evde olan besinlerle orkidelerinizin gelişimine destek olabilirsiniz. Pirinç suyu orkide coşturan doğal besin lerden biri. Pirinç suyu ile 1 ayda müthiş sonuç alacağınızı göreceksiniz. 2 dakikanızı ayırıp videoyu izleyebilir ve sizde deneyebilirsiniz.
Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır.
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
1. Üstten Dökerek Sulama Yöntemi
Burada dikkat etmeniz gereken nokta sulama yaparken orkidenin yaprak diplerine gelmeyecek şekilde saksı kenarlarına doğru üstten 1 bardak kadar suyu az az saksı kenarlarına doğru dökmektir. Altına süzülen su kalmışsa en geç 1-2 saat içinde fazlası boşaltılmalıdır.
Orkidelerin güzel çiçeklere ve parlak yapraklara sahip olması için zaman zaman sulama suyuna birkaç damla limon suyu ilave edilmesi tavsiye edilir.
Orkidelerin kök bölgesine toz tarçın dökülür. Hazırlanan sıvı karışım orkidelere dökülür. Haftada bir kez tekrar edilir. Orkidelerin yapraklarını limon suyu ile silin.
Orkide bakımında genel kabul görmüş bir kural ise saksı harcının komple ıslanana kadar sulamaktır. Bu sebeple dökme sulama yönteminde bol su kullanılır. Orkideler için su kaynağı uygunsa eğer çeşme altına tutularak sulama yapılabilir.
Mineralli toprak sevmeyen bitki türlerine kullanılmaması en iyisi. Yani her sukulent ve kaktüs türü maden suyunu sevmeyebilir. Özellikle kışın gelişimi duran yani uykuya geçen, dinlenen türlere verilmemesi gerekir. Antoryum, Barış çiçeği (Spatifilyum), Afrika menekşesi, orkide gibi bitkilere uygulayabilirsiniz.
Orkideyi kesip kesilen yere vazelin ya da tarçın sürdükten sonra bitkiyi mutlaka gölgede bekletmelisiniz. Bitki bu aşamada güneş görürse saptan yeni yavru bitki elde edemezsiniz, unutmamalısınız.
Yabani otlardan kurtulmak için kimyasallara para harcamaktan vazgeçin. Bunun yerine bitkilerinizin üzerine sirke dökmeyi deneyin. Sirkenin yapısında bulunan asetik asit, fazla otların büyümelerini durdurur ve toprağa zarar vermez.
En iyi orkide vitamini ; Yumurta kabuğu
Doğrudan ezilmiş yumurta kabuklarını serpmek yerine, ezilmiş yumurta kabukları da büyük bir tencerede su içinde kaynatılabilir.
Sıvı gübre ya da besin kullanımı orkideler için gereklidir. Yaklaşık ayda bir kez orkidelerinizi sıvı gübre ile destekleyebilirsiniz.
Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir. Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir. Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri