Çokta Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Çok da' olarak ifade edilmektedir. Çünkü burada bir bağlaç vardır ve bağlaç mutlaka kelime üzerinden ayrı biçimde yazılır.
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir: Çok Da. -Da kelimesi bu kelimede bağlaç olarak kullanılmıştır. İmla kurallarına göre bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Çok ta - Yanlış - Ta yerine da yazılması gerekir.
"Çok da" doğru. Çünkü ek olursa "çokta" olur, bağlaç olursa "çok da".
Cockta, Slovenya kökenli bir gazlı alkolsüz içecektir. 1953 yılında Yugoslavya döneminde diğer gazlı içeceklerle rekabet amacıyla üretilmeye başlanmış olup günümüzde Hırvatistan merkezli Atlantic Grupa tarafından üretilmektedir.
Buna göre çokça doğru yazılışı şöyledir: Çokça (doğru kullanım) Çok ça (yanlış kullanım) Çokca (yanlış kullanım)
İlgili 19 soru bulundu
Standart ölçülerin üstünde olan şeylere çok denir. Çokça sözcüğü, bu kelimeye getirilen -ca ekiyle oluşturulmuş. -Ca ekindeki ''ça'' şeklinde yazılmasının nedeni ünsüz sertleşmesidir. Çok kelimesindeki ''ç'' sert ünsüz olduğu için, ona getirilen ekteki ''c'' harfi de ç şeklinde yazılır.
zf. (ço'kça) Oldukça fazla, aşırı miktarda, fazlaca: “Benden utanırlar, odada çokça koca lakırtısı olsa kalkar kaçarlar.” -M.
Doğrusu: "Çok da tın!" "Hiçte bile", "çokta tın" yazımları ise katmerli yanlıştır. Dahi anlamına gelen de/da bir şeyleri dahil etmek, bir kapsamı genişletmek, vurgulamak için kullanılır. Bitişik yazılan ise sadece ismin -de halidir.
Yokta Nasıl Yazılır
gibi ifadelerde "da" ayrı yazılır.
En çok da , şeklinde yazılmaktadır , önemli bir sözcük grubudur .
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır. 15.
Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Çok da' olarak ifade edilmektedir. Çünkü burada bir bağlaç vardır ve bağlaç mutlaka kelime üzerinden ayrı biçimde yazılır. ''Bu iş benim çok da hoşuma gitmedi.'' Bu şekilde birçok farklı cümle içerisinde yukarıda verildiği gibi ayrı olarak kullanılabilir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Hoşgörü yazımı hoş ve görü kelimelerinin birleşiminden oluştuğu için bitişik yazılır. Hoş kelimesi anlamlı bir sözcük olmasına rağmen bağımsız bir şekilde kullanılmadığı için görü kelimesi ile birleşerek bir kelime oluşturmuştur. Hoşgörü TDK kaynaklarında da bitişik yazılmıştır.
➩ Ahmet'te doğru, Ahmet de doğru bir şekilde yazılmıştır. Yani cümlenin kuralına göre değişir. Mesela; Ahmet'te yemek yiyecek. Ahmet de bu oyunu oynamak istiyor.
gibi ifadelerde "da" ayrı yazılır. Ayrı yazıldığı için de yumuşak kalır, K harfinin sertleştirmesine uğramaz.
Bir de kelimesi Türkçe içerisinde "bir de" olarak yazılmaktadır. "Birde" ifadesi yanlış olarak kabul edilir. Genel olarak -de -da ve -dahi ekleri Türkçede cümle içerisinde sözcükten ayrılarak yazımı bulunmaktadır.
BİR ŞEY TDK YAZIMI? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde kullanımı. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru kullanırken “birşey” yazan kişiler hatalı kullanım yapmış oluyor.
Eklendiği kelimenin ünlüleri kalın olsa da -ken zarf-fiil ekinin ünlüsü ince kalır: başlayacak-ken (başlayacak iken), çalışıyor-ken (çalışıyor iken), durgun-ken (durgun iken), okur-ken (okur iken), olgun-ken (olgun iken), uyur-ken (uyur iken), yazar-ken (yazar iken); geliyor-ken (geliyor iken), gülmüş-ken (gülmüş iken) ...
çoktan, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'o', 'k', 't', 'a', 'n', şeklindedir. çoktan kelimesinin tersten yazılışı natkoç diziliminde gösterilir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Osman ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Çelik kan, sağlam kan. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı. Bir tür kuş ya da ejderha.
Türk Dil kurumuna göre salgın kelimesinin sözlük anlamı kısaca bulaşıcı hastalık olarak tanımlanmaktadır. Salgın aynı zamanda bir hastalığın kısa zamanda birçok canlıya bulaşması olarak da bilinmektedir. Salgın kelimesi hayvanlara, bitkilere ve insanlara bulaşarak yayılan hastalık olarak da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri