Gövde kısmının yeşil boğum kısımlarına vazelin sürerek masaj yapın. Vazelin orkideyi besleyerek daha hızlı çiçek açmasını sağlar. Bunun yanında bu yöntemde toprağınızın temiz olması da gerekmektedir. taze toprak konduktan sonra işlemin yapılması daha hızlı sonuç verir.
Orkidenin vazelinle çoğaltılması içinse bir dalın orta bölgelerine narin bir şekilde çapı kaplanacak şekilde vazelin sürmeniz gerekiyor. Bu sayede çiçek bir aylık bir süre içerisinde yeni bir dal verir.
Eğer kestiğiniz bölgenin, yani 3. boğumun altında kalan sağlıksız yapraklar varsa bu yaprakları da dikkatlice budayın. Aksi halde yeni yavru bitki sağlıklı olmayacaktır. Orkideyi kesip kesilen yere vazelin ya da tarçın sürdükten sonra bitkiyi mutlaka gölgede bekletmelisiniz.
Evinizde ve bahçenizde baktığınız bitkileri, çiçekleri korumak için, eşyaların temizliğinde ve daha birçok alanada vazelini kullanmak mümkün.
Pirinç suyu orkide coşturan doğal besin lerden biri. Pirinç suyu ile 1 ayda müthiş sonuç alacağınızı göreceksiniz. 2 dakikanızı ayırıp videoyu izleyebilir ve sizde deneyebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Çiçeği günün aynı saatlerinde sulayın. Özellikle sabah saatlerinde sulamak, daha etkili olabilir. Yaprakların hastalıklara yakalanmasını önlemek için, haftada en az 1 kez nemli bezle yapraklarını temizleyin. Mantar oluşumu başladıysa, yaprakların üzerine bir kez tarçın serpiştirip bekletin.
Orkide çiçeğiyle ilgili internet üzerinden en sık araştırılan konulardan biri orkide dibine ne konur konusudur. Bu çiçek çeşidinin çabuk kurumaması ve çürümemesi için toprağının dibine eğrelti otu, pomza, ağaç kabukları, odun kömürü kırıntıları gibi pek çok farklı madde konulmaktadır.
Kullanım Biçimi: Bitkilerinizin sağlıklı ve hızlı büyümesi, dayanıklı olması, bol ve canlı yapraklara sahip olması için, her sulamada 1 litre sulama suyuna 1 kapak Çiçek coşturan katarak, bitkilerinizi sulayınız.
Çoğu bitkinin aksine, orkidelerin çiçek açması için dolaylı güneş ışığına ihtiyacı vardır. Orkidenize doğru miktarda ışık vermenin en iyi yolu, bitkinizi doğuya ve batıya bakan pencerelere yerleştirmektir. Yakınlarda pencereniz yoksa, bir flüoresan lamba da çalışacaktır.
Orkide yetiştirirken iz elementlerle birlikte uygun bir dengede azot, fosfor ve potasyum gereklidir. Sağlıklı yeşillik ve gövdeler azotla desteklenir, kökler fosforla güçlendirilir ve sağlık (y) çiçekler potasyumla desteklenir.
Vazelin cildi nemlendirir ve ayrıca cildi yalıtır, ciltte bulunan nemin buharlaşmasını engeller. A ve B vitaminleri bakımından zengin olan vazelin onları harika bir şekilde onarır. Akşam uyumadan önce üzerlerine bolca uygulayın. l Tahriş, yanma veya yüzeysel yaralanma durumunda vazelin de yardımcı olabilir.
Orkide, sıcağı çok sevmese de ışığı sever. Ancak ışığı doğrudan almaları gerekmez. Bu nedenle az güneş alan, güneşin doğrudan gelmediği bir pencerenin önü onun için idealdir. Eğer onu bol güneş alan bir pencerenin önüne koyacaksan güneş her geldiğinde kalın perdelerini çekmen gerekir.
Birkaç adet buz küpünü bitkinin yapraklarının altında kalıp yaprakları ıslatmayacak şekilde yerleştirin. Böylece buz yavaş yavaş eriyecek, bitkinin toprağı suyu emebilme şansı yakalayacaktır.
Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi birçok mineral bakımından zengin olan tarçın, bitki köklerinin de daha çok beslenip büyümesini sağlayacaktır.
Kuruyan orkide dalı nasıl budanır? Eğer orkide dallarınızda sararma başlamış ve çok sağlıklı görünmüyorsa kurumuş daldaki boğumlardan dipten sayarak üç tane bırakıp üçüncü boğumun üzerinden keserek budamasını gerçekleştirebilirsiniz.
- Vazoda klorsuz su kullanılmalıdır, - Çiçek saplarında açmamış tomurcuk varsa vazo suyuna bir çay kaşığı veya bir kesme şeker atılmalı ve birkaç damla limon suyu damlatılmalıdır.
Ortalama 3 ile 5 yıl arasında orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Fakat olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.
Lavabonuza veya bir kovaya su doldurun. Suyun içine biraz bulaşık deterjanı ilave edin. Orkidenizi suyun içine bırakın ve yapraklarını 5 dakika kadar temizleyin. Orkidenizi sudan çıkarabilirsiniz, üstündeki su süzüldükten sonra tekrar toprağına ekebilirsiniz.
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Bir litre sütü bir galon suyla (veya herhangi bir 1: 4 oranında) karıştırarak ve haftada bir orkideleri sulamak için kullanarak bir DIY orkide gübresini oluşturabilirsiniz. Çay ise Nitrojen içerir.
Normal şartlarda genellikle, yaz aylarında 4-5 günde 1, kış aylarında ise 6-10 günde 1 bir su bardağı suya ihtiyaç duyar. Bulunduğu ortam, aldığı güneş miktarı, ortam sıcaklığı gibi dış etkenlerden doları bu süre değiştirebilir.
Toprağın içine sokmanız yeterli. Orkide çiçeği bakımından hoşnut ise size yavrular. Ya dalda yeni minik yaprak görürsünüz ya da kökün yanından yeni kök biter. Biraz büyümesi beklenmeli ve anneden o şekilde ayrılmalıdır.
Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir. Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir. Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.
Genel olarak saksı harcında odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, eğrelti otu, perlit, pomza, ağaç kabukları, strafor köpükler gibi çeşitli malzemeler kullanılır.
Orkideler için 18-24 derece arası sıcaklık ideal sıcaklıktır. Phalaenopsis cinsi orkideler doğal ortamları gereği nemli ortamları severler. Bu yüzden odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edip bulundukları odayı sık sık havalandırmanız orkideniz için faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri