Çekişmeli Boşanmada Taraflar Gelmek Zorunda mı? Çekişmeli boşanma davasında dava, boşanma avukatı ile takip ediliyor ise tarafların direkt olarak duruşmaya gelmelerine gerek yoktur. Ancak boşanma avukatı ile değil de kendileri tarafından takip edilen bir durum varsa bu durumda davanın takip edilmesi şarttır.
Eğer davaya katılmayan taraf, belirlenen tarihte de gelmezse, mahkeme kararını verir ve davayı sonuçlandırır. Ancak, bu kararın temyiz edilmesi mümkündür.
Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; bunun nedenine bağlı olarak mahkeme hiçbir dilekçe bildirimi kabul etmemektedir. Eğer taraflardan biri hiçbir neden bildirmeden mahkemeye gelmezse bu davanınçekişmeli boşanma davasına dönüşmesine neden olacaktır. Türk Medeni Kanun'un 166.
Boşanma Davasında Erkek Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir.
İlgili 45 soru bulundu
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Çekişmeli boşanma davasında hâkim ne sorar? Çekişmeli boşanma davasında hakim ya da hakime ivedilikle taraflar arasında yaşanan olayları anlamaya yönelik sorular sorar. Daha sonra bu olaylardan tarafların varsa çocukların psikolojilerinin nasıl etkilendiğini ve etkileneceğini anlamaya çalışır.
Az kusurlu eşin karşı çıkması hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olmalı, eş ve çocuklar için korunmaya değer bir yararın kalmadığı anlaşılmalıdır (TMK m. 166/2). Boşanma davasının reddinin sebepleri, davanın yanlış açılması, açılan davada iddiaların ispatlanamaması gibi nedenler olabilir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Boşanmak istemeyen tarafın bunu boşanma dosyasına sebepleriyle birlikte belirterek dilekçe sunması gerekmektedir. Burada hakim hangi tarafın kusurlu olduğuna bakacaktır. Boşanma sebeplerini haklı gören ve boşanma davası açan eşi az kusurlu ya da kusursuz gören hakim boşanmaya hükmedebilecektir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Anlaşmalı tek celsede sona erer iken çekişmeli boşanmanın tek celse ile sona ermesi mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma davası, tarafların arasında uzlaşma sağlanması, tarafların ortak karar ile davayı anlaşmalıya çevirmesi durumunda düşer.
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti: 40.000,00 TL. Çekişmeli ve maddi, manevi tazminat istemli Boşanma Davası Ücreti: 44.500,00 TL 'den az olmamak üzere dava değerinin %15'i. Nafaka Davası Ücreti: 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir.
Çekişmeli boşanma davasının en hızlı şekilde sonuçlanması da yine eşlerin boşanma, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşmaları ile mümkündür. Bu durumda kanunda aranan anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa da tek celsede boşanma geçekleşebilir.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.
Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında tarafların sulh olup olmayacakları sorulur. Taraflar sulhe davet edilir. Taraflar sulh olmaz iseler, tarafların dilekçelerinde belirttiği uyuşmazlık konuları tespit edilir.
Hangi Durumda Hakim Boşamaz? Boşanma davası kusurlu eş tarafından açılmış ise ve diğer eş kusurlu olmayıp boşanmak istemiyorsa Mahkeme talep bakımından Red Kararı verecektir. Bu durumda boşanma gerçekleşmez. Talep edenin boşanma isteminden vazgeçmesi halinden boşanma gerçekleşmeyecektir.
Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur.
Boşanma davası şartları yerine getirilmemişse, usul eksiklikleri mevcutsa veya davacı boşanma yönündeki iradesini değiştirmişse ya da eşler boşanma nedenlerini ispat edememişse boşanma olmaz. Boşanma olmaması durumunda da davanın reddine karar verilir.
Çekişmeli bir şekilde açılmış olan davalarda davayı açan tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir.
İspat ve velayet, nafaka, tazminat vb. diğer çekişmeli hususlarda karşılıklı bir tartışmanın yürütüldüğü çekişmeli boşanma davası bir avukat vasıtasıyla takip edildiğinde tarafların duruşmaya bizzat katılma zorunluluğu yoktur.
Genel olarak çekişmeli dava sürecinde, tarafların malları eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır. Mahkemenin paylaştırmaktan sorumlu olduğu mallar arasında, evlendikten sonra elde edilen taşır ve taşınmazlar yer alır. Bireylerin evlenmeden önce aldıkları mülkler, boşanma davasında paylaştırılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri