Orman arazilerinde yapılacak özel ağaçlandırmalarda, bir defada 49 yılı geçmemek üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar saha izni verilebilmektedir. Hazine arazileri, bir defada 10 yıl olmak üzere çalışma yapılacak türün idare müddeti kadar kiralanabilmektedir.
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
Yanan alanda hiçbir bitki vejetasyonu kalmadıysa, en yakın alandan genetik olarak bölgeye uygun olanlardan ağaç dikimi yapılabilir ancak toprak sıyrılmamalıdır. 2. Kendimiz veya sivil toplum kuruluşları ormanlara fidan dikebilir.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Yani; aynı arazide hem meyve ormanına hem de tarlaya sahip olabiliyorsunuz. Tabi yetiştirilecek tür seçilirken iklim şartları da göz önünde bulunduruluyor. Hazine arazilerinde ve sahipli arazilerinde is tüm bu türlerin yanı sıra zeytin de yetiştirilebiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Özel ağaçlandırmalarda odun üretimi maksatlı çam, sedir, kavak gibi türlerle çalışma yapılabileceği gibi ceviz, badem, zeytin, kestane, antepfıstığı, harnup, alıç, defne, mahlep, gibi türlerle de çalışma yapılabilmekte bu türlerin altında tek yıllık bitkilerin yetiştirilmesine de izin verilmektedir.
Bir kimse başkasının fidanını kendi arazisine ya da kendisinin veya bir üçüncü kişinin fidanını başkasının arazisine dikerse, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda fidan diken kişi arazinin kendi adına tescil edilmesini isteyebilir.
Mülkiyeti devlet hazinesine ait olan arazilere “hazine arazisi” denir. Tapuya tescili yapılmamış dağ, göl, nehir ya da tepe , mera orman gibi yerler de hazine arazilerdir.
Ağaçlar ve ormanlar üst hakkına konu olamaz.” Yine Medeni Kanun Madde 684 ve 718'e göre arazinin mülkiyeti, arazi üzerine dikilen şeyleri (bitkileri) de kapsar. İnşaatlarda olduğu gibi bitkilerde de aranılan koşulların bulunup bulunmamasına bakmaksızın arazinin bütünleyici parçası sayılırlar.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
En yakın Orman İşletme Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Bulunduğunuz yerde ücretsiz verilen fidanlar Orman İşletme Müdürlüklerince verilmektedir. Ücretsiz fidan için hakkında daha fazla bilgi için OGM'nin sayfasına (ogm.gov.tr) bakabilirsiniz.
Kamusal alanlardaki ağaç ve bitkilerin budamasını sadece belediye yapabiliyor. Aksi uygulamalar suçtur.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2). İşgal ve faydalanma eyleminin gerçekleştirildiği alanın büyüklüğü 5 ha.'dan fazla ise, ceza- lar yarı oranında artırılır (md. 93/3).
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Özel mülkünüzde ya da inşaat yapacağınız arsada diye bir ağacı kesmeniz mümkün değil. Doğadaki her canlı gibi ağaçların da hakları var. Kadıköy'de özel mülkte de olsa kesilen her ağaç için ciddi yaptırımlar uygulanıyor.
6 - Parklardaki ağaçların budanmasını vatandaşlar yapabilir mi? Kamusal alanlardaki ağaç ve bitkilerin budamasını sadece belediye yapabiliyor. Aksi uygulamalar suçtur.
Orman Arazisi Nasıl Satın Alınır? 2B tipindeki bir araziye sahip olmak için defterdarlık, mal müdürlükleri ve herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmak gerekmektedir. Ziraat Bankası için internet üzerinden bir başvuru ayarlamak mümkündür.
T.C. Anayasası'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olduğundan bu alanların özel mülkiyete konu edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ilgili taşınmazların tapu kaydının iptaline ilişkin tapu sicilini düzeltim davası açılmaktadır.
2b Orman Arazilerinin Satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası. Bir fidan olursa 2 katına çıkıyor. Para cezası da var. Bu da yaklaşık 20 bin lira.
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri