Orman varlığı en zengin bölge: Karadeniz Bölgesi. Orman varlığı en fakir bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Karadeniz Bölgesi ilk sırada…
Ülkemizin ormanlık alan dağılımında ise yüzde 25 ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada geliyor. Akdeniz Bölgesi yüzde 24 ile ikinci sırada yer alırken, orman alanı bakımından yüzde 17 ile Ege Bölgesi üçüncü Marmara Bölgesi yüzde 13 ile dördüncü sırada yer alıyor.
693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir. 180 bin hektarı da bozuk orman olmak üzere toplam 873 bin hektarlık orman alanına sahip Kastamonu, toplam ormanlık alan sıralamasında Türkiye'de Antalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Bu bilgi ışığında, ülkemizde ormancılık faaliyetlerinin en fazla olduğu bölge Karadeniz Bölgesi olacaktır. Çünkü, Karadeniz Bölgesi orman konusunda en yoğun bölgemizdir. İklim etkisi de çok önemlidir. Aşırı yağış alan bir bölge olduğu için, ormanlar muhafaza edilebilir.
Türkiye'de orman dağılışında en önemli faktör yağış ve nemdir. Yağış miktarı ile orman dağılımı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Karadeniz Bölgesinde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'nin en büyük ormanı Bursa'da bulunan Karacabey Longoz ormanıdır. Yüzölçümü yaklaşık 730 bin hektardır. Bu açıdan ülkede bulunan dört longoz ormandan en büyüğüdür. Öte yandan yeni yapılan çevre çalışmalarıyla da renkli ve bakımlıdır.
EN YEŞİL İL ANTALYA
Ormanın en çok yer kapladığı iller arasında ilk sırayı Antalya alırken, sırasıyla da Kastamonu, Muğla ve Mersin paylaşıyor.
Orman bitki örtüsü olan Karadeniz Bölgesinde geniş yapraklı ormanlar Batı Karadeniz bölümünde yer bulunur.
Bu başarıya FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda da yer verildi. Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46'ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27'nci sıraya yükseldi.
Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
En soğuk bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. Orman varlığı en zengin bölge: Karadeniz Bölgesi. Orman varlığı en fakir bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Ormanlar il içerisinde 475.779 hektarlık bir alanı kaplar. Ormanların kapladığı alan, il arazisinin %40'ıdır.
Akdeniz Bölgesi yüzde 24 ile ikinci sırada yer alırken, orman alanı bakımından yüzde 17 ile Ege Bölgesi üçüncü Marmara Bölgesi yüzde 13 ile dördüncü sırada yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesinde ormanlık alan yüzde 11 olurken İç Anadolu'da ise yüzde 7 olduğu belirlendi.
Yarısından fazlası orman olan iller
Karabük yüzde 72, Muğla yüzde 68, Kastamonu yüzde 66, Bolu yüzde 65, Sinop ve Bartın yüzde 64, Yalova yüzde 60, Antalya, Artvin, Bilecik ve Kütahya yüzde 57, Zonguldak yüzde 56, Mersin yüzde 53, Düzce yüzde 52.
Türkiye'nin %28.87'si ormanlardan oluşurken ABD'nin %33.87'si, Almanya'nın %32.68'si, Çin'in %23.34'ü ormanlardan oluşuyor.
Bitki örtüsü gür orman olan Ekvatoral iklim, Dünya'da Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülüyor. Peki, ekvatoral iklim tam olarak nedir, ekvatoral iklimin özellikleri neler? Tropikal yağmur ormanı iklimi olarak da bilinen ekvatoral iklimin temel özelliği her mevsim yağışlı olmasıdır.
İstanbul'un, yüzde 42'si ormanlık alan. İstanbul'u yüzde 30 ile Antalya ve Bursa, yüzde 25 ile Adana, yüzde 17 ile İzmir ve yüzde 8 ile Ankara izliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanların bulunmadığı illerde özel çalışma yapılacağını bildirdi.
Karadeniz'e kıyısı olan altı ülke var. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler alfabetik sıra ile Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
ormanlar da tür ve kompozisyon olarak önemli bir yer tutmaktadır. 2020 yılı itibarıyla yapılan tespitlere göre ormanlık alanlar, ülke alanının %29,4' ünü kaplamaktadır.
Danimarka. Danimarka. Dünyadaki en yeşil ülkelerin başında Danimarka geliyor. Ülkede üretilen atıkların yüzde 42'si direkt geri dönüşüme gidiyor.
Verilerin alındığı yıl da şehirden şehre değişmektedir. Araştırmada 34 şehir arasında en fazla yeşil alanı olan şehir yüzde 68 ile Oslo, en az yeşil alanı olan şehir ise yüzde 2.2 ile İstanbul.
Ormancılar Derneği'nin verilerine göre İstanbul ilinin toplam alanı 545 bin 510 hektar. Dr. Abbas Şahin'in de paylaştığı veriler doğrultusunda 1971 yılında bu alanın yüzde 48,7'si ormanlık araziydi. Bu değer, 2020'de yüzde 44,4'e kadar geriledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri