Örme kumaşların nem alma özelliği, dokuma kumaşlara göre daha yüksektir. Örme kumaşların yıkama sonrası çekme eğilimi, dokumaya nazaran daha yüksektir. Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruşur. Bu sebeple katlama ve paketlemesi daha kolay ve hızlıdır.
Genel olarak örme kumaş; ipliklerin tek ya da topluca beslenmesi ile beraber iğne veya örücü elemanların yardımı eşliğinde ipliklere ilmek formu kazandırılması üzerinden hazırlanmaktadır. Yan yana ya da boylamasına tasarım eşliğinde ele alınabilmektedir. Bu işlemler sonucu hazırlanan kumaşa ise örme kumaş denmektedir.
- Örme kumaşlar, hafif, esnek ve hacimli olmasından dolayı dökümlüdürler fakat zamanla giyimden dolayı sarkabilir. - Örme kumaşlar, hem yazlık hem de kışlık elbiselerin üretiminde kullanılır. - Örme kumaşların tutumları iyidir ve diğer tekstil yüzeylerine göre yumuşaktırlar.
Özellikle yün ipliklerden üretilen örme kumaşlar vücut ısısına hakim olduğu için vücudu çok sıcak tutacaktır. Günümüzde oldukça bilinir olan örme kumaşlar özellikle soğuk kış aylarında yoğun olarak kullanılırlar.
Genel olarak örme kumaşlardan daha dayanıklıdır. Örme Kumaşlar: Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlar, ilmek formunda olmaları nedeniyle gevşek ve hacimli bir yapıdadır. Bu yapıları nedeniyle dokumalara göre daha fazla nem alır.
İlgili 43 soru bulundu
Örme kumaşlar ilmekli yapısı nedeniyle doku- ma kumaşlara göre daha gözenekli bir yapıya sahip olup, örme kumaşların hava geçirgenliği aynı gramajdaki dokuma kumaşlardan ge- nellikle daha yüksektir.
Örme kumaşlar esnek bir yapıya sahip olmakla birlikte, dokuma kumaşlarda (lycralılar hariç) esneme yoktur. Örme kumaşların nem alma özelliği, dokuma kumaşlara göre daha yüksektir. Örme kumaşların yıkama sonrası çekme eğilimi, dokumaya nazaran daha yüksektir. Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruşur.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır.
*Örme kumaşların nem alma özellikleri yüksektir ama dokuma kumaşlarınki örme kumaşlara oranla daha düşüktür. *Örme kumaşlarda yıkama sonrası çekme olabilir ama dokuma kumaşlarda çekme olmaz.
Özellikle kadın giyim ürünlerin krep kumaşların tercih edildiği görülmektedir. Salaş ve hava alan bu kumaş yapısı terlemeye neden olmaz. Bu özelliğiyle yaz aylarında kullanım konforu sunmaktadır.
Genellikle kalın yapıları dolayısıyla dolgun ve tok kumaşlar olup, dış giyimde, sweat, hırka yapımında kullanılır. Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzü süprem, arka yüzü havlu bir yapıya sahiptir. Genellikle bebe giyiminde sweat ve nadiren pantolon yapımında kullanılır.
Penye kumaştan neler dikilir; penye kumaşa ince örme ve dokuma kumaşlarından üretilen ürünlerde rastlanılmaktadır. Açacak olursak; tesettür giyimlerinde, elbise, bluz, gömlek, tişört, maske ev tekstillerinde sıkça kullanılmaktadır.
- Örme kumaşlar esnek yapıya sahip iken dokuma kumaşlarda esneklik söz konusu olamaz. - Örme kumaşlar nem alma özelliği yüksektir. Dokuma kumaşlar ise nem alma özelliği olarak örme kumaşlara nazaran daha az seviyededir. - Örme kumaşlar yıkandıktan sonra çekme yapabilirken , dokuma kumaşlarda bu özellik gözlenmez.
Örme kumaş, dokuma yöntemiyle üretilen, yumuşak, esnek ve hava geçirmeyen bir kumaş türüdür. Örme kumaş, genellikle elbise, giysi, ev tekstil ürünleri gibi çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılır. Örme kumaş, yumuşak özelliği sayesinde, elbise, giysi gibi ürünlerde rahat bir kullanım sağlar.
İşte, merak edilen tüm detaylar. " Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır.
Genelde, eşofman, tişört, svetşört, iç çamaşırı, tayt, çorap, bebek giysileri örme kumaştan üretilir.
- İki tarafı da kullanılabildiği için çok yönlüdür. - Kumaşın üretiminde kullanılan likranın oranına göre esnekliği değişmektedir. - Dabıl kumaşların kalınlık ve inceliklerine göre dört mevsim kullanıma uygundur.
Örme, ipliklerin tek başına ya da topluca çözgüler halinde örücü iğne ve yardımcı elemanlar vasıtasıyla ilmekler haline getirilmesi, bunlar arasında da yan yana boylanmasına bağlantılar oluşturulması ile bir tekstil yüzeyi elde edilmesi işlemidir.
İğne sürtünmeleri ve çarpmaları, Yağ lekesi, Delikler, İlmek düşmeleri, İlmek kaçığı ve iplik kaçığı, İlmeklerin düzgün olmaması, Kelebek, Çift ilmek hatası, Buruşukluk, Kumaş kırılması, Boyuna çizgiler, Duruş izi, Rasgele ilmekler, Örgü dönmesi (may dönmesi), Kazayağı.
Örme kumaş üretimi dokumaya göre daha hızlıdır. Özellikle çözgülü örme kumaş üretimi bilinen en hızlı kumaş üretim tekniğidir. Jakar tekniğinin de uygulanması ile desenlendirme olanakları gelişmiştir. Atkılı örmecilikte örgü ve kumaş tipi değişimi dokumaya göre daha kısa sürede yapılır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
- Her türlü elyaftan birçok dokuma kumaş çeşidi ipekli, pamuklu, polyester gibi üretilebilir. - Kumaş örgüsü ve iplik türü değiştirilebilir olduğundan dolayı farklı desenlerde ve türlerde kumaşlar üretilebilmektedir. - Buruşma özelliği fazladır, genellikle ütülenme isteyen kumaşlardır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri