Sözelciler AYT'de ne çözecek? Sözel bölümden sınava girecek öğrenciler AYT'de edebiyat, coğrafya, felsefe grubu (psikoloji, mantık,sosyoloji, felsefe) ve tarih derslerini çözecekler.
Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar. Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler. Sayısal bölümü öğrencileri, SAY puan türü için AYT oturumunda Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecekler.
Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
İlgili 43 soru bulundu
Sözel bölümler Türkçe ve Sosyal ağırlıklı bölümlerdir ve üniversite sınavında puan türüne göre yerleştirilme yapılır. Dolayısıyla üniversite giriş sınavı TYT'nin ardından AYT oturumuna girip Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerini çözmelisin.
Buradan yapılacak hesaplamalarla hem Matematik hem de Türkçe sorularının her birinin 1, 3 ham puan getireceği sonucuna varılabilir. Sosyal ve Fen bilimleri soruları ise 1,4 değerine sahiptir.
YKS puanının yüzde 40'ını oluşturacak TYT oturumunda adaylar, tam puan alabilmek için Türkçe ve temel matematiğin yanı sıra sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki tüm soruları çözmek zorunda olacak.
Yani TYT'de hiç matematik yapmasanız bile Türkçe testinden 0.5 ham puan alırsanız puanınız hesaplanır. Ancak sorulara karşı önyargılı olmayın.
TYT'de matematik veya Türkçe testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan alınması, AYT hesaplamaları için önem arz ediyor. Sadece bu koşulu sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanabiliyor. Dolayısıyla, matematik testinden en az 0,5 ham puan almak zorunlu olarak nitelendirilebiliyor.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
AYT'de sözel adaylara bir kitapçıkta; 40 Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve 40 Sosyal Bilimler-2 olmak üzere 80 soru sunulacaktır. Adaylara verilen süre ise 180 dakikadır.
Tm ve mf cilerin hedefleri hukuk gibi büyük bölümler olduğu için matematik yapmak zorundalar. sözelci de bunları okuyamayacağı için zorunda değilsin tabi ki.
Temel Yeterlilik Sınavı: TYT
Üniversiteye gitmek isteyen tüm adaylar bu sınava katılmakla yükümlüdür. Sadece TYT puanıyla tercih edilebilecek üniversite bölümleri olduğu gibi bu sınav genelde AYT'nin ilk adımı olarak görülür.
Barajların kaldırılmasıyla birlikte tercih için artık 150 ve 180 puan şartı aranmayacak. Yani TYT'de yarım net çıkaran ön lisans programlarını tercih edebilecek. AYT'de de iki testten birinden yarım net alan lisans programlarını. Kısaca AYT ve TYT toplam 1 net çıkaran bir aday lisans programlarını tercih edebilecek.
Yani TYT barajı ilk şartı, TYT Matematik ya da TYT Türkçe testlerinin en az birinde, 0.5 ham puan yapmış olmak.
Herhangi bir liseden(LİSE ,MESLEK LİSESİ ,SAĞLIK MESLEK LİSESİ ) mezun olan öğrencilerimiz alan ayrımı yapılmaksızın(SAYISAL ,SÖZEL ,EŞİT AĞIRLIK ) Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mimarlık, Hukuk, Mühendislik, Fizik Tedavi, Turizm, Spor ve diğer tüm bölümlere yerleştirilir.
Bunu sormamın sebebi şu: Eğer istediğiniz bölümün puanı çok yüksek değilse sayısaldan hazırlanmanız elbette ki mümkün. Fakat fen ve matematikte başarı elde edebilmeniz için çok çalışmanız gerekiyor. Matematik için sizi geliştirebilecek güzel kaynaklar var. Sözelci olduğunuz için sözel kısımda sıkıntı yaşamazsınız.
TYT'de bütün soruları çözmek zorundasınız. Bir soru 1,33 puan ve amaç kendi alanınızda en yüksek nete ulaşmak değil. Hedef sınav bütününde en çok doğruyu işaretlemek... Bütün adaylar için testlerdeki her bir sorunun puanı yaklaşık 1.33 değerinde.
2022'de sınava başvuran her 100 adaydan 93'ü sınava girerken, bu yıl katılım 85'e düştü. Üniversitelerdeki kontenjanlarda ise az da olsa artış var. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, üniversitesi sınavında 100 bin 271 adayın sıfır çektiğini açıkladı.
TYT'de 20 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 20 net 205,848 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 20 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları, diploma notu 60, OBP (ortaöğretim başarı puanı) ise 300 kabul edilerek yapılmıştır.
"AYT birincisi Mustafa Özcan Türkiye'nin en iyi üniversitesi olan Hacettepe'yi tercih etti” Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamada, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Türkiye birincisi Mustafa Özcan'ın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ettiği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri