1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Konstantinopolis'in Fethi ile Bizans İmparatorluğu'nun yıkılışı veya 1492 yılında Amerika kıtasının keşfedilmesiyle Orta Çağ sona ermiştir.
Orta Çağ, Eskiçağ ile Yeniçağ arasında kalan, Roma'nın doğu ve batı olarak ayrıldığı 395 yılıyla başlayıp İstanbul'un fethiyle sonlanan dönemdir.
375 yılındaki Kavimler Göçü ya da M.S. 476'da Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan ve 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesi ya da 1492 yılında Amerika kıtasının keşfedilmesi ile sona eren dönem, tarihi kaynaklarda Orta Çağ olarak ifade edilmektedir.
Orta Çağ'ın başlangıcı M.S yaşanan Kavimler Göçü'dür. Çağın sonu ise 1453 yılında yaşanan İstanbul'un Fethi olmuştur. Yeni Çağ'ın başlangıcı İstanbul'un Fethi olmuştur. Çağın sonu ise 1789 Fransız İhtilali olmuştur.
Yaklaşık 11 asır süren Orta Çağ, 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı ordusunun İstanbul'u fethetmesi ile birlikte kapanmıştır. İstanbul'un fethinden sonra II. Mehmet, Fatih unvanını almış ve ''çağ açıp çağ kapatan padişah'' olarak tarihe geçmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Fetih sırasında gemileri karadan yürütüp Haliç'e indirerek savaşın seyrini değiştiren Fatih Sultan Mehmet, bu fetihle Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı açtı.
Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ (MÖ 3000–MS 500) ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.
Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı, genel olarak 1789 Fransız İhtilalı'ndan I. Dünya Savaşı'nın sonuna (1918), bazı yaklaşımlara göreyse saltanatın kaldırılmasına (1922) kadarki zaman aralığını kapsamaktadır.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Ortaçağ Felsefesi: Dönemlendirme
Orta Çağ Felsefesi iki döneme ayrılır: 1-Patristik dönem. 2-Skolastik dönem.
Yeni Çağ, 1453 senesinde Doğu Roma İmparatorluğu'nun Fatih Sultan Mehmed liderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu tarafından Doğu Roma başkenti Kostantinopolis şehrinin fethi ile başlamıştır.
Karanlık Çağın başlangıç ve bitiş tarihleri de tartışma konusudur. Bazıları başlangıç tarihi için 410 yılını esas alırken diğerleri Roma'da son İmparatorun hüküm süresinin bittiği 476 yılını esas alırlar. Bitiş tarihi için de Şarlman'ın Papa tarafından İmparator ilan edildiği 800 yılını esas alanlar da mevcuttur.
İlk çağın kapanışı için kavimler göçü gösterilmektedir. Kavimler göçü milattan sonra 375 yılında gerçekleştiği için İlk çağ kapanışı milattan sonra 375 olarak bilinmektedir. İlk çağın bitişi için bazı insanlar ve bazı bölgeler batı roma imparatorluğunun yıkılışı olarak kabul etmektedir.
Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur.
Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a (geç antik çağ'a) kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır.
Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz çevresinde başlayan bu kültür evresi, bu bölgedeki Neolitik Çağ'a öncülük etmiştir. Buzul Çağları'nın bitişini izleyen dönemde, iklim ve bitki örtüsü Ortadoğu ve Doğu Akdeniz bölgesinde de değişmiş ve bu değişiklikler kültüre de yansımıştır.
TARİHİN ÇAĞLARA AYRILMASI KİME GÖRE VE NASIL OLMALI? Tarihin çağlara ayrılmasını il defa bir Hristiyan Katoli din adamı ve büyü bir Hristiyan ilahiyatçısı Agustinus (354-430) başlatmıştır. Kendisi, Kitâb-ı Mukaddes'te geçen dünyanın altı günde yaratılmasını esas alara tarihi, altı döneme ayırmıştır.
Günümüz çağına yakınçağ denmektedir. Yani şu anda yaşayan tüm insanlar yakınçağ içerisinde yer alıyorlar. Bu çağa 1789 yılında Fransız Devrimi ile beraber geçildi ve hala geçerliliğini koruyor.
Ancak genel kabule göre, MS. 375 yılında gerçekleşen Kavimler Göçü veya 476'da Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile başlamıştır.
Paleolitik Çağ (MÖ 2.000.000 - MÖ 10000)
Bu çağ en uzun süren çağ olarak dikkat çekmektedir. Çağın en büyük özelliği ise insanların bu çağda çok geç gelişmeye başlamalarıdır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Skolastik felsefe, genel olarak bir öğreti durumuna gelmiş olan Hristiyan inancının temellendirilmesi ve sistematikleştirilmesi girişiminden doğmuş olarak kabul edilir.Bu anlamda Patristik felsefenin devamı niteliğindedir. Bir başka açıdan Orta Çağ felsefesi denildiğinde akla gelen Skoilastik felsefedir.
Bu fetih, bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ı sona erdirip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul edilir. Bizans İmparatorluğu yıkıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri