Hangi Yöne Kapanır? Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
İstanbul Tesisat ustaları su vanaları hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizin için yazdı. Su saatinin önünde, daireye giriş vanası olarak bilinen su vanası sağ tarafa sıkılarak kapatılır. Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Peki o telaşla vana hangi tarafa açılır ya da kapanır diye düşünmeye vaktiniz var mı? Elbette yok ve o sebeple su saati vanasının hangi tarafa kapandığını anlatalım. Aslında temel prensip sağ tarafa yani saat yönünde kapanmasıdır. Su vanasını açmak için de saat yönünün tersine yani sola çevrilir.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
KAS STOP VANA 1/2
Vana genel olarak su ve gaz vanası olarak kullanılır. İçinden geçen akışkan maddenin akışını yönlendirir. Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara vana denir.
Kelebek Vana Açma Kapa Mekanizması
Kelebek Vanaları Manuel kol kumandalı açıp kapayabileceğimiz gibi, genelde büyük çaplarda kullanılan vana üzerine takılan Dişli Kutusu ile de açıp kapatabiliriz. Endüstriyel alanlar da daha çok kelebek vanalar Pnömatik veya elektrikli aktüatör kullanılarak açılıp kapatılmaktadır.
En çok merak edilen konular içerisinde kombi su doldurma vanası açısından hangi yönde çevrilmesi gerektiği geliyor. Bu doğrultuda doldurma musluğu olarak da bilinen yapı saatin tersi yönünde çevrilmelidir. Bu yapıldığı vakit kombiye su basma işlemi gerçekleştirilir ve 1 bar basıncının üstüne çıkma durumu sağlanır.
Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Kapatma vanası, tuvaletinin arkasındaki tankın dibine tutturulmuş bir boru veya hortuma bağlı futbol topu şeklinde bir vanadır. Bu borunun diğer ucu duvara girmelidir. Bazı eski tuvaletlerin arkasında kapatma vanaları yoktur.
Vana ailesinin bir parçası olarak kapatma vanası
Vana, çeşitli geçitleri açarak, kapatarak veya kısmen bloke ederek bir akışkanın (gazlar, sıvılar, akışkanlaştırılmış katılar veya bulamaçlar) akışını düzenleyen, yönlendiren veya kontrol eden bir alet veya biyolojik nesnedir.
Eğer ki termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz. Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
Ana Su Vanasını Bulmak
Evin orta kısımlarını kontrol etmeye gerek yok. Kapatma vanaları zemin katta yer alacağından üst katları da unutun. Bodrum katı olanlar için genellikle burada bulunur.
Şu temel kuralı bilirseniz sizin için problem olmaz. Tüm vanalar saat yönünde yani sağa doğru açılır, saat yönünün tersi olan sola doğru kapanarak akışı keser. Bu bilgi su borusu patladığında evinizi su basmasını engellediğinden hayat kurtaran bir formül gibidir.
Vanada bulunan mil pas veya kireç tutmuş ve anahtar dönmüyor. Milde kırılma meydana gelmiştir ve değişmesi gerekir. Vana mili yalama olması nedeni ile tutmuyor ya da mil yerinden çıkmış. Vana bolan vidası gevşek olması sebebi ile boşa dönüyor.
Abone sahibi tarafından tüm su borcu ve kapatma-açma ücreti ödenir. Abone İşleri Dairesi büroları veya Alo185'i arayıp bilgi verilir. Borcunu ödeyen abonelerin ilgili adreste,saha ekipleri tarafından sayacı tesisata mühürleme işlemi yapılır.Abone suyu kullanıma açılır.
Petek vanası her zaman saat yönüne doğru çevrilirse kapanır. Saat yönünde çevirmek aslında sağa çevirmek demektir. Ancak sağa veya sola çevirin dendiğinde yine karışıklık çıkacağı için saat yönünü kullanmak en sade anlatım yoludur. Petek vanasını açmak için de saat yönünün tersine çevrilmelidir.
İlk petek her zaman daha fazla ısınır ve son petek her zaman en soğuk petek olur. İlk peteğin giriş vanası sonuna kadar açıksa kombiden gelen suyun büyük bir kısmı ilk peteğe girer kalanı diğer peteklere doğru devam eder.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
İki yollu vanalar akışkan debisini değiştirerek kontrol sağlarlar. Üç yollu vanalar ise karıştırma ve ayırma vanaları olarak kullanılabilir. Ancak ısıtma tesisatında, bu vanalar karıştırma vanası olarak kullanılmalıdırlar. Üç yollu karıştırma vanalarında pompanın bulunduğu karışım devresinde debi sabittir.
Depolu ısıtma sistemlerinde, kazan içerisinde bulunan ısıtma suyunun eksilmesi halinde devreye girerek, sisteme önceden ayarlanmış basınca ulaşana kadar su ilavesi yapan tesisat ekipmanıdır. Kullanım suyu tesisatlarında, sistem basıncını sabit tutarak istenmeyen basınç dalgalanmalarını önler.
En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır. Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
Kelebek vana; sıvı , gaz veya partiküllü, viskoz akışkanları kontrol amaçlı kullanılan basit, kompakt yapılı, az yer kaplayan, %100 sızdırmazlık sağlayan, akışkanların kontrolünde daha ekonomik çözümler üretmek için geliştirilmiş bir vana çeşididir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Kelebek vanalar; gaz, sıvı, parçalı veya viskoz gibi akışkanları kontrol altında tutmak için kullanılan kompakt yapılı, sızdırmazlık sağlayan ve diğer vanalara göre çok daha az yer kaplayan bir vana çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri