Bu yıla özgü olarak, ortak sınavlar çoktan seçmeli (test usulü) olacak. Diğer sınavlar açık uçlu ve klasik olacaktır.
Tüm sınavların süresi 40 dakikadır. Bakanlık ve il geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda açık uçlu sorular kullanılacaktır. Sadece 6. sınıf Türkçe dersinden 16 sorunun 14 tanesi çoktan seçmeli, 2 soru ise açık uçlu yapılacaktır. Diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.
ORTAK SINAVLAR TEST Mİ OLACAK KLASİK Mİ? Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Gerekli altyapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecek.
Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşabileceği gibi bu sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilebilecektir.
Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen sınavlar geneli çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır. Her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Ortak sınav bu yıl ilk defa ülke, il ve ilçe genelinde ortak kazanımlardan ve konulardan yapılacak olan eş zamanlı merkezi bir sınavdır.
Gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecektir. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır.
Ortak yazılı sınavların öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Bu bağlamda zorluk derecesi öğretmenler tarafından yapılan sınavlar gibi olacaktır.
ORTAK SINAV HANGİ SINIFLAR İÇİN GEÇERLİ? Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleme kararı aldı.
15. Ortak sınav puanları e-okula girilecek mi? Ortak sınavda alınan puan 9.sınıf Matematik dersi 2.dönem 1. sınav puanı olarak ders öğretmeni tarafından yönetmelikte belirtilen sürede e-okul sistemine girilecektir.
Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak.
Yazıda, ortak sınavlara ilişkin, "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.
Bu yıla özgü olarak, ortak sınavlar çoktan seçmeli (test usulü) olacak. Diğer sınavlar açık uçlu ve klasik olacaktır.
Ortak yazılı sınavların öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Bu bağlamda zorluk derecesi öğretmenler tarafından yapılan sınavlar gibi olacaktır.
genelde lisede yapılan, eş düzeydeki tüm sınıflara aynı soruların sorulduğu ve sınıfların karşılaştırıldığı sınavlar.
Alınan karara göre ortaokul 6. sınıfların “Türkçe” ve “matematik” dersleri ile lise 9. sınıfların “Türk dili ve edebiyatı” ve “matematik” derslerinin ikinci yazılı sınavlarını “ülke genelinde ortak sınav” olarak düzenlenecek. Ayrıca sınavlar 26-27 Aralık tarihlerinde uygulanacak.
Evet, Ortak Sınavlar karne notunu etkileyecek. Ortak sınavlar diğer sınavlarla birlikte değerlendirilip ortalamaya dahil edilecektir. Bu sebeple yazılı notu karneye yansıyacağından dolayı, yılsonu başarı puanını da etkileyecektir.
Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edecek. Okullarda öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulacak. Hiçbir şekilde bu sınavlarda çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular kullanılmayacak." diye konuştu.
12. sınıflar ortak sınavlara dahil olmayacaklar fakat sınav tarihlerinde yayınlanan sınav takvimine göre kendi ders saatlerinde ve sınıflarında sınava gireceklerdir.
Sınav sorularını kim hazırlıyor? Ortak yazılı sınav uygulaması için sınav soruları Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp okullara iletilecek. Sınav uygulaması okulda öğretmenler tarafından yapılacak.
Ankara. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla "ortaokul ve lise düzeyinde, ülke, il ve okul genelinde 3 farklı ortak sınav uygulaması" bu yıldan itibaren başlatılacak.
Klasik soru, şıkları olmayan sorular olmakadır. Kağıtta sorular bulunmakla birlikte cevaplar ayrıntılı bir şekilde yazılmaktadır. Sayısal dersler için sorulan klasik sorularda, formül yazılmakta olup işlemler atlamadan yapılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
SENARYODA NE VAR? MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “ Senaryolar, okul genelinde yapılacak ortak sınavlara yönelik oluşturulabilecek farklı yazılı örneklerini ifade eder. Çoktan seçmeli, eşleştirme, doğru-yanlış gibi diğer soru türleri kullanılmayacak” dedi.
Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek. İl/ilçe genelinde hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağına, ilçe Milli Eğitim Müdürleri Kurulu tarafından karar verilecek. Ülke, il/ilçe genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullarda ortak sınav olarak yapılacak.
Ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak. Eksik öğrenme görülen konu ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri