Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılış nedeni olarak genellikle 1054 yılında Papalık delegeleri ile İstanbul'daki ruhban sınıfının ileri gelenleri arasındaki tartışmalar gösterilmektedir. Ancak bu tarih iki tarafın karşılıklı olarak afarozlaşmalarının ve ayrılığın resmileştirilmesinin tarihtir.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Doğu - Batı Kiliselerinin Ayrılması (Schisma, okunuşu: Skizma; Yunanca ve Latincede ayrılma), Doğu (Bizans/Ortodoks) ve Batı (Roma/Katolik) kiliselerinin birbirinden ayrılmasını ifade eden bir kavramdır.
313'te Roma İmparatorluğu'nda Milano Fermanı ilan edildi ve Hristiyanlık serbest bırakıldı. 325 yılında, evrensel bir Hristiyan amentüsünün kabul edildiği Nikaia (İznik) Konsili gerçekleşti. 380 yılında da Hristiyanlık, Roma İmparatorluğu'nun resmî dini kabul edildi.
İlgili 22 soru bulundu
Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir.
15-Slav Haçı; Doğu Katolik ve Rus Ortodoks kiliseleri tarafından kullanılan ve Bizans haçına benzeyen bir semboldür. Tek farkı alttaki dayanağın diyagonal olmasıdır. Bu şekilde yana yatış Mesih'in çarmıhta iken çektiği elem ve ızdırabın sonucudur.
En büyük Hristiyan mezhebi, 1,3 milyar vaftiz edilmiş üyesiyle Katolik Kilisesi'dir. İkinci en büyük Hristiyan dini ya Protestanlıktır (tek bir grup olarak kabul edilirse) ya da Doğu Ortodoks Kilisesi'dir.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi.
Ortodoks inançları ve ibadetlerinde kutsal kitaptan (özellikle Yuhanna İncili) sonra gelen en belirleyici kaynak kilise babaları etrafında oluşan ve “en mysterion” yani “sır yoluyla” nakledilen geleneklerdir.
Teslisçilere göre
Katolik, Ortodoks ve teslisçi Protestan mezheplerinin teolojisine göre İsa'nın birbirine karışmayan iki ayrı tabiatı vardır: insan doğası ve Tanrı doğası. İsa aynı anda hem insan hem de Tanrı'dır.
Katolik Kilisesi (Güney Avrupa, İrlanda, Polonya, Güney Amerika) Ortodoksluk (Doğu Avrupa, Yunanistan, Rusya)
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
2 milyara yaklaşan nüfusuyla mensuplarının sayısı bakımından dünyanın en büyük dini olan Hıristiyanlık bugün Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerinden teşekkül eden üç büyük mezheple daha küçük çaptaki birçok mezhep veya tarikattan meydana gelen çeşitli cemaatlere ayrılmış durumdadır.
Ortodoks olan Bizans İmparatorluğu yıkılarak yerine Katolik bir Latin devleti kuruldu. Frank hükümdarlar tarafından yönetildi. 1261'de İznik Rum İmparatorluğu tarafından yıkıldı. Böylelikle Bizans İmparatorluğu tekrar bütünleşti.
Bunlar; İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs, Kıbrıs, Rusya, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Polonya, Arnavutluk, Gürcistan, Çek-Slovakya Kiliseleri ile tartışmalı durumdaki Ukrayna ve Amerika'daki Ortodoks Kilisesidir.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Katolik, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olan kişi. Papa'nın otoritesini kabul etmiş olan Uniat (Doğu Katolik) kiliseleri de bu gruba dâhildir.
Ortodoks Kilisesinde papazlar sonradan evlenemezler.
Alman nüfusunun yarıya yakın kısmı Protestan mezhebine bağlıdır. Kalan nüfusun % 44.2 si ise Katolik mezhebine mensuptur. Ülkedeki siyasî yelpaze, mezheplerin ülkedeki dağılımına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre, genel olarak ülkenin güney kısmı Katolik, kuzey kıs mı İse Protestan'dır.
Bugün, yaklaşık 80.000 Oryantal Ortodoks, 35.000 Katolik, 18.000 Antakya Rum Ortodoks, 5.000 Rum Ortodoks, 512 Mormon ve 8.000 Protestan, çoğunlukla etnik Türk olmak üzere, Türkiye'nin nüfusunun %0,2'sinden azını temsil eden 160.000'den fazla kişinin oluşturduğu farklı Hristiyan mezhepler bulunmaktadır.
Protestan inancının temelini Sola Fide (yalnızca iman), Sola Gratia (yalnızca lütuf), Sola Scriptura (yalnızca kutsal yazılar) anlayışı oluşturur. Protestanlara göre iyi işler, yapılan ibadetler ve hayırlar imana etki etmez. Yapılan iyi işler ve ibadetler, imanın ancak sonucu olabilir.
Ortodoks Kilisesi genellikle Doğu Ortodoks Kilisesi olarak anılır. Kilisenin başı (eşitlerin birincisi) İstanbul'daki Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos'dur.
Cumhuriyet dönemi. Rum Ortodoks kiliseleri üzerinde simgesel bir otoritesi olan İstanbul patriği, 6. yüzyıldan itibaren ekümenik patrik sıfatıyla, dünyadaki tüm Ortodokslar'ın ruhanî lideri kabul edilir.
Petrus Haçı veya Aziz Petrus Haçı ters çevrilmiş bir Latin haçıdır. Bu sembolün kökeni Petrus'un ters biçimde çarmıha gerilmesidir; İsa ile aynı şekilde çarmıha gerilmek için fazla değersiz olduğunu düşünmüştü ve bu nedenle ters biçimde çarmıha gerilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri