Parke altı ses yalıtımı, üst kattaki gürültülerin zemin aracılığıyla alt kata ulaşmasını önleyen bir uygulamadır. Ayrıca bu uygulama, darbelerden kaynaklanan titreşimli seslere de engel olur.
Parke altı ses yalıtımı, yaşam alanındaki seslerin dışarıya gitmesinin önüne geçmek için yapılır. Genel olarak ses yalıtımı için yapılsa da buna ek olarak birçok avantajı da getirir beraberinde. Isı yalıtımı ve zemindeki boşluk sorununu giderme bunların başında geliyor.
Parke altı malzemeleri, gürültüyü emerek ve yansıtarak etkili bir şekilde ses yalıtımı sağlarlar. Bu nedenle, parke altı ses yalıtımı işe yarar ve eviniz veya iş yerinizin daha sessiz bir ortam sağlamasına yardımcı olur.
Mevcut parkelerin sökümünden sonra beton zemine 5mm akustik şilte + 3 mm EPDM ses yalıtım bariyeri + 4 mm ses yalıtım membranı uygulaması yapılarak üzerine parke uygulaması ile sonlandırın. Bu uygulama ile mevcut seslerde : 40 db azalma sağlanacaktır.
Ahşap yapılar; doğal materyalden üretilmesi, nefes alması, kolay inşa edilmesi ve estetik açıdan hoş görünmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak ahşap materyaller ısı ve ses yalıtımı açısından yetersizdir.
İlgili 28 soru bulundu
Ses geçirmeyen maddeler; strafor, yün, halı, çift cam, gözenekli tuğla ve süngerdir. Kullanım alanı oldukça geniş olan ve sesin daha az iletilmesini sağlayan bu maddeler kaliteli seçildiğinde yüksek verimlilik sağlamaktadır.
Böyle bir parkenin gıcırtı yapması durumunda ise en basit yöntem bebek pudrası kullanmanız olacaktır. 2 – Parkenizin neresinin gıcırdadığını tespit ettikten sonra, parke bağlantısının olduğu yere bol miktarda bebek pudrası dökmeniz, sinir bozucu gıcırtının gitmesini sağlayacaktır.
Laminat parke ürünü montajı yapılırken, parke altına şilte ürünü serilmesi gerekmektedir. Şilte ürünü betondaki rutubet ve nemin üst tarafa geçmesine engeller. Fakat tek başına şilte, ısı ve ses yalıtımı sağlayamaz. Beton soğukluğunun laminat parke ürününe hemen geçmesi kapron ürünün tercih edilmesine neden olmuştur.
Düşük seviyede ısı yalıtımı için piramit, yumurta, melamin süngerler kullanılır. Ses şiddeti yüksek ise süngerpan adı verilen rebonded bondex süngerler kullanılır. Ses yalıtımı yapılması planlanan alan stüdyo, konser alanı, sinema gibi ortamlar ise bariyerli süngerlerin kullanılması uygundur.
Bir apartmanda yada çalışma alanlarında yürüme sesleri yada hava oluşumlu gürültülerin alt kata gitmesine engel olabilmek için ses yalıtım uygulaması yapılmaktadır. Zeminlerde parke yada şap altı ses yalıtımı uygulamaları yapılabilir. Titreşim kaynaklı sesler yada darbe nedeniyle oluşan gürültüler engellenir.
Ses yalıtımı konusunda en başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz İzocam Taşyünü, İzocam manto Taşyünü, nfaf ses yalıtım süngeri, nfaf Yapışkanlı ses yalıtım süngeri, genel Taşyünü ve cam yünü ürünler ses yalıtımı konusunda bilindik en başarılı ve en iyi malzemelerdir.
Genellikle parke altı döşemelerinde kullanılırlar. Binalarda iç ve dış duvarların rutubet, küflenme ve boya kabarmalarını önlemek amacıyla , Duvar ve tavan döşemelerinde ise nem, ses ve ısı izolasyonunu sağlamak amacıyla kullanılır.
Hemen detaylı bir şekilde anlatalım. Parke zeminleri maalesef kullanıldıkça, zaman geçtikçe yapısında gevşemeler olacaktır ve bu gevşemelerden kaynaklanan “gıcırtı” diye tabir edilen ses meydana gelecektir. Parkelerin üstünün güzelliği kadar alt yapısının da güzel olması çok önemli!
Daha iyi verim sağlanması için kalın şilte kullanılması tercih edilmelidir. Şilte parkenin zemine tutunması ve kaymasını engellemektedir. Parke firmalarının önerdiği standart parke altı döşemesidir. Parke firmaları sadece şilte kullanımında parke garantisi vermektedir.
Laminant parkeye kıyasla yarı yarıya daha ekonomiktir. Vinil esaslı olması sayesinde suya dayanıklıdır. Özel tasarımı sayesinde, yürüdüğünüzde ses çıkarmaz. Bir zarar gelmesi durumunda kolaylıkla parça değiştirilebilir.
Zeminin durumu, ısı yalıtım ihtiyaçları ve hareket yoğunluğuna göre parke kalınlığı tercih edilmektedir. Genel olarak 8 mm parkeler tüm ihtiyacı karşılasa da ısı yalıtım performansı arttırılmış, 10 mm ve 12 mm kalınlığındaki modelleri de iç mekân tasarımlarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Eğer trafiği çok bir alana sahip seniz ve uzun süre dayanıklı olacak bir zemin kaplama isterseniz seçiminiz Lamine parke olmalıdır. Fazla kullanılmayan alanlar için fazla ücret ödemek istemezseniz laminat parkeyi tercih edebilirsiniz.
Kalebodur ve fayans yüzeylere laminat parke ve lamine parke montajı tabii ki yapılabilir!
Döşeme işlemine silte serdikten sonra duvar kenarından dişi zıvana duvara bakacak şekilde başlanmalıdır. Duvarla malzeme arasına koruyucu kama kullanılmalıdır. Döşenecek parçanın dişi zıvana kısmının iç kısımlarına tutkal sürülmelidir.
PVC karo zemin kaplama kağıtları kullanım kolaylığı sağlayan, işlevsel özelliklere sahip ürünlerdir. Yer döşemesi PVC malzemeden üretildiğinden, kolay şekillendirilebilir ve istenilen desenlerin uygulanabilir olması sayesinde oldukça fonksiyoneldir.
Ahşap parkedeki nem oranı % 8-10 olmalıdır. Döşemeden evvel zemin çok iyi temizlenmelidir. Kireç, harç bulaşığı kesinlikle kalmamalıdır. Kurumuş şap üzerinde herhangi bir nedenle harç karıştırılmışsa, şapta bu nedenle meydana gelen nemin tümüyle kurumasını beklemeden (ki, bu süre 1 aydır) asla parke döşenmemelidir.
Ses yalıtımında kullanılan malzemeler arasında akustik süngerler, basotect basotect süngerler kullanılır. Bariyerli çeşitleriyle oldukça etkili olan ses yalıtım malzemeleri dışında bariyerli süngerler, bondex süngerpan ve ahşap yünü heraklite gibi malzemelerde kullanılarak ses yalıtımı en üst seviyede sağlanmış olur.
Üst kattan ses gelmemesi için yapılan birkaç ses yalıtım işlemi bulunmaktadır. Bariyerli akustik bondex sünger, keçeli ses bariyeri, epdm ses bariyeri, süngerpan üst kattan gelen istenmeyen sesleri kesmek için kullanılmaktadır. Kaliteli malzeme seçimi ve profesyonel bir işçilik hizmeti ile %90 ses kesimi sağlanabilir.
Ses yalıtımına hastanelerde, ofislerde, sinema&tiyatro salonlarında, öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için okul çevresinde, müzik stüdyolarında, apartman çevrelerinde, hava alanlarında, fabrika çevrelerinde ve yaşamın olduğu her alanda ihtiyaç duyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri