%40 Ortopedik Engelli Araç Alımı Engelli haklarından faydalanmak için kişinin rapor oranının %40 ve üzeri olması gerekmektedir. Bu genel kuralın tek istisnası ÖTV muafiyetli araç alımında geçerlidir. ÖTV indirimli araç alımında rapor oranınız %40 ın altında olsa bile ÖTV indirimden faydalanabilirsiniz.
Ortopedik Engelli ÖTV Sağlık Raporu Oranı Kaç? İnternette yüzde 40, 50, 60, 70 gibi oranlardan bahsediliyor. Ortopedik bir engel varsa raporun bir yüzdesinin olmasının önemi bulunmamaktadır.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Eğer sürücünün ortopedik engel yüzdesi %40-89 aralığında ise araç alımında tamamen ÖTV'den muaf tutulmasa dahi belli başlı indirimlerden faydalanması mümkün. %40 engelli raporu ile araç alırken uygulanan indirimler ise %26.3 ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi.
Bütün düzeltmelere rağmen iskelet, sinir sistemi, kas ve eklemlerindeki özürlerinden dolayı normal eğitim öğretim çalışmalarından yeterince yararlanamayan bireylere “ortopedik engelli bireyler” denilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Ortopedik Engellilik
Ortopedik engel; doğuştan uzuv eksiklikleri, doğuştan kalça çıkığı, çarpık ayak, doğuştan kol felci,doğuştan omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması, yapışık parmak, doğuştan omurga eğrilikleri, doğuştan kas hastalıkları ve cücelik gibi farklı çeşitlerde görülmektedir.
Engel Türleri; zihinsel engelli, işitme engelli, görme engelli, ortopedik engelli, dil ve konuşma engelli, ruhsal ve duygusal hastalığı olanlar, süreğen hastalıklı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar olarak sekiz gruba ayrılmaktadır.
Kişi eğer %90'ın altında ortopedik engele sahip bir bireyse, yine engelli raporu alınır ve araç sürüş durumu için tertibat düzenlemeleri yapılarak ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
Ayrıca %90 ve üzerinde engel oranına sahip ancak ÖTV muafiyetsiz alınan araçlar için de engelli araç park kartı verilmektedir.
Engellilerin ÖTV - MTV Muafiyeti (Özel Donanımlı Araç Hakkı) Engellilik oranı %90 ve üzerinde olan engelliler ile ÇÖZGER raporunda “özel koşul gereksinimi var (ÖKGV) ifadesi yazılı olan çocuklar adına taşıt alımlarında ÖTV istisnası uygulanması vardır.
Engelli aracı ÖTV istisnasından faydalanarak alınan araçtır. Bu araçların üzerine kayıtlı olan engelli birey tarafından kullanılması gerekir. Eğer kişinin engeli müsait değilse ve %90 üzerinde engeli varsa 2 ve 3. derece akrabaları tarafından da kullanılabilir.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
Sakatlık oranı cetvelinde 'tethered cort' için bir oran yazmıyor. 3 cm lik ayak kısalığı için %5 civarı bir oran alabilirsiniz.
Engelli biri adına alınan aracı kimler kullanabilir? %90 ve üzeri engel oranına sahip olan kişilerin araçlarını 1 Ocak 2023 itibari ile eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi, kan bağı olmayan sıhhi hısımları ve sözleşmeli personeli kullanabilir. %90 altı raporlu kişiler aracını kendisi kullanabilir.
➢ Sınıflanamayan engelli, diğer yedi engel grubuna girmeyen engellileri ifade etmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 10. maddesinin ç bendinde; risk değerlendirmesi yapılırken engelli çalışanlar gibi özel politika gerektiren grupların dikkate alınması gerekliliği belirtilmiştir.
Ortopedik Engelin Derecesine Göre Sınıflandırma
Engelin derecesine göre yapılan sınıflandırmada ortopedik engelliler; hafif, orta ve ağır derecede yetersizlik olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri