Örtük Model Alma: Değişim sürecinin bir görüntürünü oluşturmada danışana yardımcı olmak için göz önünde çanlandırma yöntemidir. Gerçek (Canlı) Model: Danışana neyi model olarak alacağını öğretmek amacıyla hedeflenen davranışı sergileyen gerçek (fiziksel ortamda var olan) modeller kullanılır.
Örtük Model: Hayal gücünden yararlanılır. Rolün göz önünde canlandırılması.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
Yerinde duyarsızlaştırma: Danışanı gerçek yaşamdaki kaygı hiyerarşisi kapsamında aşamalı olarak gerçekten korkuya neden olan durumlara maruz bırakmaktır (Cüceloğlu, 2006).
İlgili 30 soru bulundu
İstisna durumlar; Adaptif veri işleme kapasitesi zarar görmüş yaşlılar,Demans, Epilepsi hastaları EMDR için uygun değildir. (İstisnai durumlarda doktor kontrolü ile çalışılabilir.) Hamilelik döneminde de düşük riski var ise uygulanmaz.
20'e yakın bilimsel araştırma gösteriyor ki EMDR terapisi, travma sonrası stres bozukluğunun azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Ayrıcan E.M.D.R. takıntı ve endişe gibi psikolojik sıkıntılara bağlı semptomların da azalmasında etkili bulunmuştur.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Algıları tanımlamaya cesaretlendirme
Hastanın dolaylı olarak ifade ettiği duygularını sözel olarak ifade etmesini sağlamaktır.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Defüzyon (Ayrışma), düşünceye düşünce olarak bakabilmek için düşünce ile düşünceyi fark eden kendimiz arasına mesafe koyabilmek demektir. Yani “Bilişsel Ayrışma” düşüncelerimizi değiştirmeden, düşünce ile olan ilişkimizi değiştirerek onun, bizim üzerimizde yarattığı etki ve gücü azaltmayı amaçlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), düşüncelerin, davranışların ve duyguların birbiriyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanan, danışanın olumsuz veya çarpık düşünce kalıplarının farkına varmasına yardımcı olmayı ve onları değiştirmeyi hedefleyen kısa dönemli bir terapi tekniğidir.
A-B-C Modeli, Bilişsel Davranışçı Psikoterapinin temelini oluşturan modeldir. Bir olay sonucunda yaşadığımız duygu ve sergilediğimiz davranışların yalnızca olaya bağlı olmadığını, önemli olan esas şeyin o olaya yaptığımız bilişsel atıflar yanı o olayı nasıl yorumladığımız olduğu varsayımına dayanır.
Örtük öğrenme, "öğrendiğinizin farkında olmadan öğrenme" olarak tanımlanabilir. Yani bilinçsiz bir öğrenme türü. Eğer bilinçsiz şekilde öğrendiğiniz şey, doğada veya etrafınızda var olan örüntülerse (mesela kendisini tekrar eden diziler, düzen, vs.), buna örtülü örüntü öğrenmesi deniyor.
Kişinin içgörü kazanabilmesi ve başkaları ile olan çatışmalarını azaltabilmesi esasına dayanır (Corey, 1982, s. 133). Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
İnsancıl yaklaşımın kuramlarından biri olan kendini açığa vurma hakkında yapılan araştırmalara göre; iki farklı insan, birbiriyle özel deneyimlerini paylaştıklarında benzer deneyimler elde ederler. Kendisiyle alakalı özel ve önemli bilgiyi karşısındaki kişiye söyleyen insanlar kendilerini açığa vurmuş olur.
Maymuncuk (skeleton keys): Terapist ailelerin problemlerine çözüm üretilirken, sorunun geçmişi ya da ne olduğu hakkında bilgiye sahip olmak zorunda değildir (Goldenberg ve Goldenberg, 2012).
Yaz, oku ve yak: Obsesif ya da depresif düşünceler için yararlıdır. Yapılandırılmış kavga: Terapist çiftlere bir yönerge vererek kavga senaryosu yaratır. Farklı bir şey yapma: “Ne yapsam aynı” sendromunu engellemek için uygulanır. Çözüm odaklı hipnoz: Hipnoz ile problemin çözülmesine yarayan beceriler telkin edilir.
Kristal küre tekniği birçok problemle başa çıkmada sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik danışanın problemlerinden kurtulduğu, çözüme ulaştığı, arzu ve amaçlarını gerçekleştirdiği gelecekteki yaşantısını tasvir etmesine dayalı bir tekniktir. Danışanın tasvir ettiği bu gelecek problemlerin son bulduğu bir andır.
Olumsuz Her Şeyi Unutturur mu? EMDR rahatsız edici, acı veren anıyı unutturmaz. Ancak terapi sonrası, bu acı yüzünden hissedilen öfke, korku, üzüntü, kaygı, hayal kırıklığı gibi tüm olumsuz duyguların ortadan kalmasına yardımcı olur.
Bunu da kendi kendine yapamazsın. Sadece göz hareketlerini yaptığında kuru kalır. Diğer bir önemli nokta da; terapistin hız ayarı yapabilmesidir.
EMDR, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri