Gece sürüşü, gündüz sürüşüne göre daha risklidir. Sürücüler, neredeyse görüşlerinin %90'a yakın kısıtlandığı bir ortamda yola çıkması gerekir. Tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yaşanan trafik kazalarında, gece dikkatsiz araç kullanmak en önemli kaza sebepleri arasında gösterilmektedir.
Geceleri araç kullanmak, gündüze göre oldukça zor ve daha yorucudur. Çünkü, karanlıkta görüş açısı bir hayli düştüğü için algı seviyesi azalır ve dikkat dağınıklığı gündüze göre daha yoğun seyreder.
Özellikle de uzun yolda gündüze göre daha zor ve riskli olan gece yolculuğu, yolların daha boş olması nedeniyle kimi sürücüler tarafından daha çok tercih ediliyor. Yapılan araştırmalar geceleri gündüze nazaran üç katı daha fazla kaza gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
İlgili 36 soru bulundu
3- Öndeki aracı takip ederken, 4- Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, 5- Gündüz görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda, kullanılır. Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur.
Uzun bir yolculuğa çıktıysanız gündüz dinlenip arabayı gece sürmek çok akıllıca olacaktır. Çocuklar uzun süre sabit bir şekilde arabada oturmaktan hoşlanmayacak ve huzursuzlanacaktır. Geceleri en sakin oldukları zamanda yol katetmek iyi bir çözüm olabilir.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
Özellikle ışıksız yollarda sürücüler yolu daha iyi görebilmek için uzun farlarını kullanırlar. Normalde karşı şeritten bir araç geliyorsa, uzun farlar yerine kısa farları kullanmak gerekir.
Derinlik algısı, renk tanıma ve görüş alanı seviyesi güneşin batmasıyla birlikte azalmaya başlar ve hava karardıkça beyin gözlere daha az uyarı gönderir. Başta bu ve benzer birçok nedenden ötürü, gece araba kullanmak istatiksel olarak da yapılabilecek en tehlikeli aktivitelerden biridir.
Günde 9 saatten fazla ,devamlı olmak üzere 4,5 saatten fazla sürmeleri yasaktır. Daha fazla araç kullanılacaksa 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu mola 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Hiç bir şey olmaz, kalorifer sıcaktaysa daha da bir şey olmaz. Motorun sıcak suyunu alıyor bildiğiniz gibi kalorifer sıcak konumdayken. Böylelikle harareti de önlemekte yardımcı olur. Gece yarısı sabaha karşı dahi sıcak yerlerde fan müşürü, termiği arızalı olan araçlar hararet yapabilir sadece o kadar.
Vatan gazetesinde yer alan habere göre; araba kullanmak fiziksel ve zihinsel olarak durgunluğa, aşırı strese ve yorgunluğa neden oluyor. Tüm bu etkenler beyin faaliyetlerini düşüşe sürüklüyor.
Yola çıkmadan önceki gece 6-8 saat uyunması, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. Gece yarısı ile sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur. Sürücülerin en az 2 saate bir mola vermeleri gerekmektedir."
Uçaklar, bariz bir şekilde en güvenli ulaşım yoludur. Bu, şu demektir: Dünya genelindeki arabalar, toplamda 1.6 milyar kilometre yol kat ettiğinde, bu yolculuğu yapanlar arasından 7.28 kişi hayatını kaybetmiştir.
Gece yolculuğun hüsrana dönüşmemesi için sürücünün öncelikle uyku ihtiyacını gidermiş, zinde olması gerekir. Gündüz ile kıyaslayacak olursak gece yollar daha sakin bir trafiğe sahiptir. Bu yüzden yapılacak en ufak hata kazaya sebep olabilir.
Gece saatlerinde yolculuk yaparken: Yorgunluk ve karanlık dolayısıyla görüş mesafesi daralabilir, derinlik algısında azalma oluşabilir. Karşıdan gelen araç farları veya sis gibi sebeplerle ani görüş kayıpları yaşanabilir. Yolculuğa çıkmadan önce uykuyu iyice almış olmak güvenli bir sürüş deneyimi sağlar.
“Allah Resûlü yolculuğa çıkmak isterse, çoğu kez perşembe günü çıkardı.” buyrulur. Böyle yapmanın faziletli olduğunu âlimlerimiz bildirmişlerdir.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
Trafik ve Çevre Bilgisi
1- Geçmeye başlamaya karar verebilmek için Hava ,yol ve trafik kurallarının geçmeye uygun olması gerekir. 2- Önden gelen trafiğin uzakta ,arkadan gelen trafiğin geçmeye başlamamış olmasına dikkat edilir. 3- Her şart uygunsa, sesle veya selektör yaparak öndeki araç uyarılır.
Kanun koyucu bunun için net yönergeler belirlemiştir: Karanlıkta ya da alaca karanlıkta veya görüş koşulları zayıf olduğunda ya da görüşünüz sınırlı olduğunda, kısa hüzmeli farı yakmalısınız. Aşağıdaki koşullarda kısa hüzmeli farın yakılması zorunludur: yağmur, sis veya kar görüşünüzü kısıtlıyorsa.
Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri