Ey bürünen (Müddessir)! Ey örtünüp bürünen (Peygamber)! 1- Bu bir deyimdir. Sorumluluk yüklenen, seslenilen, vahye muhatap olan, içine kapanıp toplumdan soyutlanan, yılgınlık gösteren” gibi anlamlara gelmektedir.
Müddessir Suresi (Arapça: سورة المدّثر), Kur'an'ın 74. suresidir. Sure, 56 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine, iniş sırasına göre 4. sure olduğuna inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve "örtüsüne bürünen" anlamına gelen "el-Müddessir" kelimesinden almıştır.
Müzzemmil suresi, Cin suresinden sonra, Müddessir suresinden önce yer almaktadır. Sure ismini birinci ayette geçen ve örtünüp bürünen anlamı taşıyan “el- müzzemmil” kelimesinden almıştır. Müzzemmil suresi, Cüz 29' da yer almaktadır.
Gecenin yarısı miktarınca kalk, yahut yarısından biraz azalt veya bunu artır (ibadet et) ve Kur'an'ı yavaş yavaş oku. (Çünkü bu okuyuş, Kur'an'ı düşünüp anlamana yardımcı olur.) Veya bu süreyi artır ve ağır ağır Kur'ân oku. Veya onun üzerine artır ve Kur'an'ı güzelce tertip ile açıkça oku.
Müddessir sûresi, Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan sûreler arasında 74. sırada bulunan ve 56 âyetten oluşan Mekkî bir sûredir. Adını ilk âyette geçen örtünüp bürünen anlamına gelen el-müddessir kelimesinden almıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Müddessir, tıpkı bir önceki sûrenin adıolan müzzemmil gibi, örtünüp bürünen demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamberintebliğ ve davetle görevlendirilmesi, müşriklerin ona karşı çıkmasıve onların cehennemle uyarılması konu edilmektedir.
Bu sure her türlü kötülüklerden korunmak için kullanılır. Müddessir Suresinde Hz. Peygamber'e ilk vahyi getirildiği anda yaşadığı heyecana rağmen dini tebliğ görevini yerine getirmesi anlatılmıştır. Ayrıca inkarcıları uyarması ve karşılaşacağı sıkıntılara katlanması da emredilmiştir.
Burada Kur'an'ın açık ve düzgün bir şekilde, tane tane ve yavaş yavaş, mânası üzerinde düşünerek okunması kastedilmektedir. Bu şekilde okumak Kur'an'ı anlamaya ve mânalarını düşünmeye daha elverişli olduğu için yüce Allah böyle okunmasını emretmiştir. Hz.
Namazda "Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyun", o kadarı yeterlidir, demek olur ve hafifletme, sözün mânâsından anlaşılmış olur. Gece ibadet ve okuma yine farz, ancak önceki gibi sayılamayacak şekilde çok olmak şart değil, kolayına geldiği kadar demektir.
Tertil, bir şeyi güzel, düzgün ve tertip ile kusursuz bir şekilde açık açık, hakkını vererek açıklamaktır. Kur'ân'ın tertili de böyle her harfinin, edasının, tertibinin, mânâsının hakkını doyura doyura vererek okunmasıdır.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Rabbini yücelt. Ve Rabbini büyüklük ile an. Korkma, Allah seninle beraberdir!
Müzzemmil, örtünüp bürünen demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamberin ibadet ve taat hayatı konu edilmiştir.
Bu âyetlerde Allah Teâlâ Hz. Peygamber'e, “Ey örtüsüne bürünen!” diye hitap ederek artık insanları uyarmak için harekete geçmesini, rabbinin büyüklüğünü tanımasını, elbisesini temiz tutmasını ve kötülüklerden sakınmasını emretmektedir.
Dr. Halit Ertuğrul on X: "Ve li rabbike fasbir.. "Rabbin hatırına sabret" | Müdessir Sûresi "Sabret; Allah'ın vaadi haktır." | Rum Sûresi, 30:60" / X.
(Müddessir, 74/40-44) anlamındaki ayetleri nasıl anlamalıyız? - Muddessir suresinin 40-44 ayetlerinde sekar cehennemine girenlere cennettekiler "sizi sekar cehennemine sokan nedir" diye soruyorlar. Cehennemdekiler de biz namaz kılanlardan değildik, yoksula yedirmezdik diyorlar.
Âlimlerin çoğunluğu konusu ne olursa olsun birden fazla anlama gelen veya anlamı kapalı olan âyetleri, hurûf-ı mukattaayı, kader ve kıyamet ahvali gibi gayb âlemini ilgilendiren hususlarla mânalarına uzman kişilerin vâkıf olabileceği kevnî âyetleri müteşâbih kabul etmiştir.
El- Muin: Ayet sayıları 100'e yaklaşan veya biraz geçen sureler.
Muhkem ayetler, açık bir şekilde kendi manasına delalet ettiği için bunların anlamı açıkça bilinir. Müteşabih ayetler ise kendi manasına açıkça delalet etmediği için, anlaşılmasında problemler yaşanabilmektedir.
Surenin Ikra' (Oku) sözcüğüyle başlaması, Müslümanlara göre bu sözcüğün Allah'ın ilk emri olmasının yanında, İslam'ın okumaya verdiği önemi göstermektedir. Tefsir uzmanları, surenin 9. ayetinden sonraki kısmının Mekkeli pagan Ebû Cehil hakkında indiğini konusunda hemfikirdirler.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
İnsan Suresi'nin faziletleri ise oldukça güzeldir. Sureyi okuyan bir kimse, hayatı boyunca fesatlıktan, nazardan ve kıskanç gözlerden korunur. Kendisiyle barışık olur ve içine huzur dolar. Herhangi bir sıkıntısı varsa tez zamanda bu sıkıntıdan kurtulması için Yüce Allah, o kimsenin yolunu açar.
Mürselat suresinin yedi defa okunması halinde kişilerin göz hastalıklarına yakalanmayacakları rivayet edilir. Sabah namazının kılınmasının ardından Mürselat suresini üç defa okuyan kişi bir muhakemeye gittiğinde onu kazanır.
Rabbinin rızasını kazanmak için din adına yapılan her türlü işte Rabbine dayan ve sabret. Yalnız Rabbinin emirlerini yerine getirerek, rızasını kazanmak için sabrederek mücadeleye devam et. Rabbin için sabret.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri