3. GÜNDEN- 7. GÜNE: SU İÇMEYE DİKKAT Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin beslenme düzenini tamamen değiştirir. Bu nedenle orucun ilk birkaç gününde insanlar, kendilerini biraz yorgun ve halsiz hissedebilirler. Çünkü oruç süresince vücuda besin ve sıvı alımı olmadığı için ihtiyaç duyulan enerji, besin depolarından karşılanır.
8. günden 15. güne kadar vücut oruca alışıyor
"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor. Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor.
"Oruç tutarken vücut metabolik artıkları ve yağları temizler" Teknik olarak oruç depolanmış yağları yakar, fazla kiloları eritir ve vücuttaki kirleri temizler. Her gün yemek yendiğinde vücut depoladığı atıklardan temizlenemez ve yenilen yiyecekler nedeniyle vücut daha fazla metabolik asit depolar.
İlgili 23 soru bulundu
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
Ramazan ayında oruç tutan çoğu insan baş ağrısı, yorgunluk ve konsantre kaybı, kabızlık gibi bağırsak sorunları, vücutta ödem oluşumuna neden olabilecek dehidrasyon (su kaybı) yaşamaktadır. Vücut su depolayamaz.
Oruç kaynaklı dehidrasyon özellikle yaz aylarında daha akut hale geliyor. Baş ağrısından böbrek taşı riskine ve dikkat bozukluğuna kadar dehidrasyonun çeşitli fizyolojik, bilişsel ve psikolojik olumsuz etkileri biliniyor. Dehidrasyonun yanı sıra, kan şekerinin aşırı düşmesi ve sonra yükselmesi de tehlikeli olabiliyor.
sorusunun yanıtı… İftardan sonra neden üşürüz? Oruç tutarken aç kalan bireyin hızlı ve fazla besin almasından ve kan şekeri regülasyonunun bozulmasından dolayı yemekten sonra üşüme yaşanmaktadır. İftar vakti yoğun öğünlerin kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskini artırabilmektedir.
Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar. Bu kilo kaybı, aralıklı oruç deneyimi için birincil motivasyon kaynağıdır. 3 ila 24 hafta içerisinde, vücut ağırlığının yüzde 3 ila 8ü oranında kilo kaybı çalışmaları bildirilmiştir.
Orucun Bilimsel Faydaları kanıtlanmıştır. Oruç tutmak, vücudumuzdaki yağ kütlelerinde depolanan zararlı kimyasallardan arınmamızı sağlayarak “detoks” etkisi göstermektedir. Oruç tuttuğumuz zaman aralığında vücudumuz için gerekli olan enerji glikoz depolarımızdan sağlanmaktadır.
Bununla birlikte, kontrolsüz oruçta denge aşıldığında, vücut enerji kaynağı olarak proteinleri kullanmaya başlar. Bu da kasların erimesine yol açar. Bu nedenle oruç sürecinin bilinçli ve kontrollü bir şekilde devam etmesi gerekir.
Hep söylediğimiz az ve sık beslenme için sahura kalkarak oruç tutmak ve uzun açlığı bir nebze olsun azaltmak, sağlığımız için çok önemli. Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor. Tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalı.
Oruç vücuttaki hücrelerin yenilenmesine, direncin artırılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu süreçte vücutta birikmiş zararlı maddeler temizlenirken, bağışıklık sistemi de olumlu etkilenir. Ayrıca karaciğer ve tüm sindirim sistemi de oruç sayesinde dinlenme şansı bulur.
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183). Bu olay, Hicret'in 2'nci yılında, yani 624 yılının ilk aylarında yaşandı.
Oruç tutarken yaklaşık 16 saati bulan açlık süresi boyunca vücudun enerji depolarının boşalması ve iftardan sahura kadar yapılan yanlış besin seçimleri gün içerisinde daha halsiz ve yorgun hissedilmesine neden oluyor.
Ramazan ayı bazı yıllarda 29, bazı yıllarda da 30 gün olmaktadır. Ramazan ayı 29 gün olduğu zaman oruç yine tamdır. Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir.
İftarda fazla yemek yemek su içmeyi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle insanların çoğu sahurda fazla su içmektedirler. Bu durum sağlık açısından uygun olmayan bir durum olarak belirtilmektedir. İnsanların sahura kadar tüketmeleri gereken suyu ara ara tüketerek vücutlarının susuz kalmasına engel olmaları gerekmektedir.
Ramazan ayında oruç tutarken uzun süreli açlık durumundan metabolizma yavaşlar ve vücut kilo almaya müsait olur. Bu dönemde az ve sık beslenmek hem sindirim sistemini rahatlatacak hem de kilo kontrolü sağlayacaktır. Bu yüzden ramazan ayında beslenme çok çok önemlidir.
Günlük su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir. Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
Spor tercihinizi kardiyodan yana kullanarak, iftardan yarım saat önce veya bir, bir buçuk saat sonra yapabilirsiniz. Özellikle iftardan yarım saat önce, oruçlu-aç karnına yapılan hafif tempolu bir yürüyüş yağ yakımında çok etkilidir.
Oruç tutmak, yaşam tarzınızda ve sindirim sisteminizde olumlu farklar yaratacaktır. Oruç ile az yemeye alıştıkça sindirim sistemi dinlenir ve yenilenir. Süreç içerisinde mide küçülür ve iştah azalır. Böylece diyete gerek kalmaz.
Fakat burada önemli olan uzun olan bu açlık saatlerini doğru şekilde yönetebilmek. Ramazan ayında olan uzun süreli açlık durumu hepimizin kan şekerinin düşmesine ve beslenme düzeninin değişmesine neden olur. Bu problemleri yaşamadan kalori açığı oluşturarak 1 ayda 10 kilo verebilirsiniz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri