Sinirler travma nedeni ile zedelenebilir, kopabilir, bazı çevresel anatomik yapılar nedeni ile basıya uğrayabilir ve sıkışabilir. Bu durumlarda basının kaldırılarak sinirin rahatlatılması ya da kesik uçların bulunarak ya uç uca dikilerek tamiri veya araya bir sinir dokusundan parça konularak tamiri gerekir.
Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir. Hastaya genel anestezi vermeden lokal anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında eğer çok geç kalınmamışsa sinirdeki motor fonksiyon % 87 oranında düzelmektedir.
Kesilmiş bir siniri onarmak için, sinirin iki ucu çevresindeki yalıtım birbirine dikilir. Eldeki bir sinir, ancak ince bir spagetti parçası kadar kalındır, bu yüzden dikişlerin oldukça küçük ve ince olması gerekmektedir.
Periferik sinirler beyni ve omuriliği kaslara, cilde ve iç organlara bağlayan karmaşık bir ağ oluştururlar. Bu sinirlerin hasar görmesi, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişimi kesintiye uğratarak kas hareketlerini zayıflatabilir, kol ve bacaklardaki normal hissi önleyebilir ve ağrıya neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur.
İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır. Vücudumuzdaki her hücre belli bir amacı gerçekleştirmek üzere özelleşmiştir. Ancak başlangıçta herhangi bir amaçları yoktur.
Sinirler travma nedeni ile zedelenebilir, kopabilir, bazı çevresel anatomik yapılar nedeni ile basıya uğrayabilir ve sıkışabilir. Bu durumlarda basının kaldırılarak sinirin rahatlatılması ya da kesik uçların bulunarak ya uç uca dikilerek tamiri veya araya bir sinir dokusundan parça konularak tamiri gerekir.
Sinir transferi; özellikle üst seviye sinir yaralanmaları sonrası kasa yani motor alana uzak bölgede yaralanma sonrası sinirin iyileşme süresinin uzun olduğu vakalarda çalışan kasların sinirlerinin çalışmayan kasların sinirlerine aktarılmasıdır.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
B vitamini içeren besinler: Özellikle et, fındık, muz, patates yeşil sebzelerde B vitamini bulunur. Bu besinler sinirlere iyi gelmektedir. Sinirli zamanlarda bir avuç kadar ceviz, yer fıstığı tüketilebilir. Sinirlerin gevşediği rahatlıkla görülebilir.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
SiİNİR UCU İLTİHAPLARI NEDENLERİ ŞUNLARDIR:
-B12 ve folat gibi çeşitli vitamin eksiklikleri sinir ucu iltihabına yol açabilir. -Aşırı alkol tüketimi sinir ucu iltihabına neden olabilir. -Kemoterapi ilaçları sinir ucu iltihabına sebep olabilir. -Çoklu miyelom ve lenfoma gibi kanserler sinir ucu iltihabına yol açabilir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Ağır yük taşıyan kişilerde de sinir sıkışması görülmektedir. Görülmesinin en büyük faktörlerinden biri de strestir. Ağır yük kaldırmak veya taşımak, stres, duruş bozuklukları, aşırı kilolu olma, bilgisayar kullanımı, genetik, spor aktiviteleri sinir sıkışmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Polinöropatinin varlığı EMG (elektromiyografi) tetkiki ile saptanıyor. EMG bize hangi periferik sinirlerin ve hangi liflerinin etkilendiğini, sinirin gövdesinde mi yoksa etrafını saran ve sinirin hızlı iletmesini sağlayan kılıfta mı hasar olduğunun bilgisini veriyor.
Düşünce bozuklukları Unutkanlık ve hafıza kaybı Anksiyete ve diğer bazı psikolojik sorunlar. Bayılma, bilinç bulanıklığı veya bilinç kaybı
Egzersiz sonrasında artan metabolizma ve gen ekspresyonu ile sinir hücresi yenilenmesi ve çoğalması mümkündür. Bu aşamada beyin yapılanması devreye girer. Bu sayede değişen koşullara uyum gösterebilme yeteneği sayesinde beyin birçok olumsuz koşuldan en az zararla çıkabilir.
Stresin Beyindeki Tahribatı Görülebilir Bir Durum Mu? Sinir ve stres, sinir sisteminin normal işleyen biyokimyasal mekanizmasını bozar. Bazen geri dönüşümsüz tahribat bile yapabilir. Özellikle ağır ruhi travmaya maruz kalınca yaşanan şok, buna bir örnektir.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri