Oryantasyon; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme, Fransızca orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi. Genellikle bir iş terimi olarak kullanılır. İplik üretiminde, ipliği oluşturan liflerin birçok kez çekilip uzatılarak birbirlerine paralel hale getirilmesi işlemine de oryantasyon denir.
Oryantasyon kelime anlamı olarak yönlendirme yapmak, kılavuzluk etmek anlamına gelir. Kelimenin kökeni Fransızcadır. Fransızca orientation kelimesinin Türkçe söylenişi oryantasyondur. İşe yeni başlayan çalışanların gereken tüm bilgileri edinmesi ve kısa sürede işe adapte olması için yapılan bir eğitimdir.
Oryantasyon eğitimi, yeni bir çalışana şirkette rahat ve etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamak için tasarlanmış bir eğitimdir. Etkili bir oryantasyon eğitimi, şirkete yeni bir pozisyon için başlayacak kişileri, yeni çalışma ortamlarına hazırlar ve daha rahat hissetmelerine yardımcı olur.
Oryantasyon, farkında olmak anlamına gelirken oryante kelimesinin sözlük anlamı uyum sağlamaktır.
oryantasyon Türk Dil Kurumu'nun resmi web sayfasında yönlendirme, belli bir konuda yetiştirme, eğitme olarak tanımlanmaktadır (TDK 2015).
İlgili 37 soru bulundu
Bir çalışan iş başı yapmadan önce “hangi işi nasıl yapacağım”, “iş teslim tarihi ne”, “kimlerle çalışacağım”, “çalışırken hangi yöntem ve araçları kullanacağım” gibi sorulara yanıt arar. Oryantasyon sürecini bu soruların bir bir yanıtlandığı süreç olarak ifade edebiliriz.
Oryantasyon; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme, Fransızca orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi.
Oryantasyon; rehberlik etme, yönlendirme anlamı taşımaktadır. Okulda oryantasyon; çocuğun yeni ortamını ve içinde yer alacağı durumları tanıması, bunlara alışması ve mevcut şartları kabullenebilmesi için; yakın çevreyi, okulu, karşılaşacağı uyarıcıları tanımaya yönelik yapılacak çalışmaları içermektedir.
İşbaşı/oryantasyon eğitimleri her çalışan için 2 saaten az olamaz ve bu eğitimlerin süreleri Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin süresinden düşülemez.
Çalışma alanın ve sana ait masa kullanıma hazır hale getiriliyor, Ekibinde yer alan çalışma arkadaşlarını tanıman için fırsat veriliyor, Çalışma alanına ait kurallar ve temel işleyiş ile ilgili bilgi aktarılıyor, Kurumda yer alan araç ve gereçler hakkında bilgi veriliyor.
Usta öğretici oryantasyon eğitiminin süresi 1 aydır. Bu kurs programına düzenli katılım sağlanıp eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı sayılanlar usta öğretici oryantasyon belgesi almaya hak kazanırlar.
Oryantasyon eğitiminin önemini kavrayamayan pek çok işletmede, başarılı bir işe alım sürecine rağmen yeni çalışan kısa zamanda işten ayrılıyor ve işletme de boşalan pozisyonu doldurmak için tekrar zaman, para ve emek maliyetine katlanmak zorunda kalıyor. Ayrıca personel devir hızı da yükseliyor.
Oryantasyon(Eğitsel Rehberlik)(Duruma Alıştırma Hizmeti)
Eğitim yaşantısı içinde karşılaştığı durumlara alışabilmesi, uyum sağlaması için yapılan yardımlardır.
Buna göre çalışanlarınız işe başlarken yapmış olduğunuz oryantasyon eğitimleri, işbaşı eğitimleri temelde kastedilen eğitimden olmakla beraber kayıt altına alınmasını şart koşmuştur. Bu sebeple hali hazırda firmanızda çalışmakta olan kişilere verdiğiniz bu eğitimleri de kayıt altına alma zorunluluğu gelmiştir.
Oryantasyon eğitimi, bir kurumda yeni işe alınan çalışanın işe alışması ve kuruma uyum sağlaması için düzenlenen eğitim programıdır. Kurumların işe alım süreçlerinde kritik bir yere sahip olan oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ve çalışma arkadaşlarına adaptasyonunun hızla sağlanması açısından büyük önem taşır.
Başvuru sonuçları ekim ayının ilk haftasında tamamlanarak ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.
Fransızca bir kavram olan “oryantasyon”un kelime anlamı “uyumlaştırma, uyumlu hale getirme”dir. Oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ilk girişlerinde, örgüte ve yapacakları işlere çabuk uyum sağlamaları amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırmada, oryantasyon eğitiminin etkinliği değerlendirilmiştir.
Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı ise tüm öğrencilere 11 Eylül tarihinde başlayacak.
Kurumsal şirketlerde oryantasyon sayesinde çalışanların deneme-yanılma yoluyla öğrenerek mevcut düzenin bozulmasının önüne geçilebildiği gibi, çalışanın işletmeye bağlılık duyması sağlanıyor. Oryantasyon uygulamaları sayesinde bilgi eksikliğinden doğacak sorunların oluşması da engellenebiliyor.
MEB çalışma takvimine göre 2023-2024 eğitim öğretim yılında okullar 11 Eylül Pazartesi günü açılacak. Eğitim öğretim yılı 14 Haziran 2024 tarihinde sona erecek. UYUM HAFTASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler 4-8 Eylül'de uyum eğitimleri alacaklar.
İşe yeni başlayan çalışanlar için oryantasyon süreci oldukça önemlidir. Bu süreç, yeni çalışanların şirket kültürüne, iş süreçlerine ve meslekî becerilere uyum sağlamasını kolaylaştırır. Oryantasyonun etkin bir şekilde gerçekleşmesi, çalışanların şirkete adaptasyonunu hızlandırır ve verimliliklerini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri