Sadece eğitim verilmekle kalmaz aynı zamanda kişinin bu eğitime ve işe uyup uymadığı da denetlenmiş olur. İşletmelerde mevcut düzenin aksaksız devamı ve kurumsal hafızanın korunması için oryantasyon eğitimleri büyük önem taşır.
Oryantasyon, işe ve kuruma uyum konusunda yeni personellerin alışma süreçlerini hızlandırıyor. Bunun yanı sıra, kurumun yapısıyla ilgili ya da yemek ve ulaşım gibi akla gelebilecek pek çok bilgi, yeni çalışanların iş ortamına kısa sürede adapte olabilmeleri açısından bir hayli önem taşıyor.
Oryantasyon eğitimi, işletmelerde modern yönetim anlayışının bir gereğidir. Personelin işin gerektirdiği bilgiye ve iş deneyimine sahip olmaması oryantasyon ihtiyacı doğurur. Oryantasyon eğitimi, personel işe başladığında işe alıştırma amacıyla verilen eğitimlerdir.
Oryantasyon, işe yeni başlayan çalışanların şirkete kazandırılması ve şirket politikaları, menfaatleri ve kültürü ile özümsenmesi, işe verimli bir şekilde geçiş yapması sürecini ifade eder.
İlgili 36 soru bulundu
Buna göre çalışanlarınız işe başlarken yapmış olduğunuz oryantasyon eğitimleri, işbaşı eğitimleri temelde kastedilen eğitimden olmakla beraber kayıt altına alınmasını şart koşmuştur. Bu sebeple hali hazırda firmanızda çalışmakta olan kişilere verdiğiniz bu eğitimleri de kayıt altına alma zorunluluğu gelmiştir.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran bütün öğrencilerin bu programa katılmaları zorunludur.
Oryantasyon eğitiminin önemini kavrayamayan pek çok işletmede, başarılı bir işe alım sürecine rağmen yeni çalışan kısa zamanda işten ayrılıyor ve işletme de boşalan pozisyonu doldurmak için tekrar zaman, para ve emek maliyetine katlanmak zorunda kalıyor. Ayrıca personel devir hızı da yükseliyor.
İşe yeni başlayan çalışanlar için oryantasyon süreci oldukça önemlidir. Bu süreç, yeni çalışanların şirket kültürüne, iş süreçlerine ve meslekî becerilere uyum sağlamasını kolaylaştırır. Oryantasyonun etkin bir şekilde gerçekleşmesi, çalışanların şirkete adaptasyonunu hızlandırır ve verimliliklerini artırır.
İş yaşamında oryantasyon; işe başlayan bir çalışanın işin gerekliliği olan bilgiyi edinmesi, çeşitli beceriler kazanması, kısa sürede kendini değerli hissedip kurumsal sadakat oluşturulması ve işletmeye hızlı bir şekilde uyum sağlaması kavramlarını içeriyor.
İşbaşı/oryantasyon eğitimleri her çalışan için 2 saaten az olamaz ve bu eğitimlerin süreleri Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin süresinden düşülemez.
Üniversite Oryantasyon Programı Nedir? Üniversiteye yeni kayıt yaptırmış öğrencileri, ders programlarına başlamadan önce üniversitenin işleyişi, akademinin dışında faaliyet gösteren birimleri, yerleşkeler ve öğrencilerin faydalanabilecek alanları ile ilgili bilgileri paylaşmak üzere hazırlanan programlardır.
Fransızca bir kavram olan “oryantasyon”un kelime anlamı “uyumlaştırma, uyumlu hale getirme”dir. Oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ilk girişlerinde, örgüte ve yapacakları işlere çabuk uyum sağlamaları amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırmada, oryantasyon eğitiminin etkinliği değerlendirilmiştir.
Oryantasyon hizmeti okula yeni başlayan öğrencilere sunulması gereken ilk rehberlik hizmetidir. Ülkemizde MEB tarafından öğretim yılının başında birinci sınıfların bir hafta öncesinden aileleri ile birlikte okula gelmeleri ve okula alışmaları için yapılan etkinlikler oryantasyon hizmetine örnek olarak verilebilir.
Oryantasyon nedir kısaca
Genellikle işe alıştırmanın ilk adımıdır ve amacı yeni işe alınan kişinin kendini rahat ve rolüne hazır hissetmesine yardımcı olmaktır. Oryantasyon genellikle birkaç gün veya hafta sürer ve hem resmi hem de gayri resmi faaliyetleri içerebilir.
Oryantasyon kelime anlamı olarak yönlendirme yapmak, kılavuzluk etmek anlamına gelir. Kelimenin kökeni Fransızcadır. Fransızca orientation kelimesinin Türkçe söylenişi oryantasyondur. İşe yeni başlayan çalışanların gereken tüm bilgileri edinmesi ve kısa sürede işe adapte olması için yapılan bir eğitimdir.
Oryantasyon(Eğitsel Rehberlik)(Duruma Alıştırma Hizmeti)
Eğitim yaşantısı içinde karşılaştığı durumlara alışabilmesi, uyum sağlaması için yapılan yardımlardır. Üniversite yaşamının hemen başında "yeni başlayanlar için" ilgili kurum ve birimlerin ortaklaşa hazırladığı bir alıştırma ve bilgilendirme programıdır.
Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapan öğretmen, kadrolu usta öğretici ile görev yapacak ücretli uzman ve usta öğreticilerin Halk Eğitimi Merkezleri Oryantasyonu konusunda bilgi ve becerilerini artırmak ve mesleki tecrübelerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen kurslara Usta Öğretici Oryantasyon Kursu denmektedir.
Oryantasyon eğitimi, bir kurumda yeni işe alınan çalışanın işe alışması ve kuruma uyum sağlaması için düzenlenen eğitim programıdır. Kurumların işe alım süreçlerinde kritik bir yere sahip olan oryantasyon eğitimi, çalışanların işe ve çalışma arkadaşlarına adaptasyonunun hızla sağlanması açısından büyük önem taşır.
Katılım 100 kişi ile sınırlı olmasından kaynaklı erken giriş yapmanız önemle tavsiye edilir. Oryantasyon programına katılım tüm aday öğrenciler için ZORUNLUDUR.
Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9'uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül'de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı ise tüm öğrencilere 11 Eylül tarihinde başlayacak.
Üniversite Oryantasyonu Ne Demektir? Üniversitenin ilk günleri, öğrenimine yeni başlayan öğrenciler için genellikle oryantasyon faaliyetleri eşliğinde geçer. Oryantasyon kapsamında öğrencilere okulun işleyişi, yerleşkeleri, sosyal alanları ve akademi haricinde faaliyet gösteren birimleri tanıtılabilir.
Başvuru sonuçları ekim ayının ilk haftasında tamamlanarak ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.
Uyum haftası zorunlu değil ve devamsızlıkları etkilemiyor. Ancak eğitimciler tarafından katılım sağlanmasının önemli olduğu bildiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri