➢ Toplulaştırma birim alandan elde edilen verimi artırır. büyüklükleri artar makina kullanımından, işçilikten tasarruf sağlanır. ortak tesisler için gerekli olan arazilere kamulaştırma bedeli ödenmez. ➢ Toplulaştırma yapılan alanlarda yol ve kanal uzunluğu kısaldığından bunların tesis masrafları azalır.
Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.
TOPLULAŞTIRMA İŞLEMİNİN AMACI
Toplulaştırma işleminin en önemli amacı, ekonomik olarak işlevselliğini yitirmiş parsellerin bir araya getirilip, çiftçinin daha az masrafla daha fazla verim almasını sağlamaktır.
Bu arazi kamu yararı dışında hiçbir ayni hakla kayıtlanamaz, haczedilemez, satış vadine konu edilemez ve kiraya verilemez.
Türkiye'de arazi toplulaştırma çalışması yapılmaya uygun 14,3 milyon hektar alan bulunurken 2023 yılsonuna kadar toplulaştırılan arazi büyüklüğünün 8,5 milyon hektara ulaştırılması planlanıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni parselasyon planlamasında sabit tesisler (katılım payı kesintisinden sonra) dikkate alınarak maliklerine verilir. Ancak toplulaştırma ilanından sonra yapılan sabit tesisler dikkate alınmaz.
Arazi toplulaştırma konusunda hali hazırda yürürlükte bulunan 3083 sayılı Kanunun 6. maddesi ile 5403 sayılı Kanunun 17. maddesi düzenlemelerine göre ülkemizde iki türlü arazi toplulaştırma yöntemi olduğu söylenebilir. Bunlar, isteğe bağlı arazi toplulaştırma ve zorunlu arazi toplulaştırmadır.
Arazi toplulaştırması 7 yılda tamamlanacak.
Resmi Gazete'de yayınlanan son düzenlemeye göre atıl durumda olan arazilerin değerlenmesi için yeni bir uygulama başlıyor. Uygulamaya göre bugüne kadar sadece devlet eliyle gerçekleştirilen arazi toplulaştırması uygulaması artık bölgedeki arazi sahiplerinin de talepleri doğrultusunda gerçekleştirilebilecek.
Yıl sonu itibariyle miras yoluyla toplulaştırılan tarım arazisinin toplam büyüklüğü 6 milyon hektara çıkacak. Türkiye'nin tüm bölünmüş arazilerinin toplulaştırılması, 2023 yılında tamamlanmış olacak" diye konuştu.
TOPLULAŞTIRMA İŞLEMİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ? Arazi toplulaştırma işlemleri, birer idari birer işlem olup idare mahkemesinde açılacak iptal davasının kabulü halinde iptal edilebilir. Bu durumda hukuka aykırı olan idari işlemler geçmişe etkili olarak ortadan kaldırılır.
Arazi toplulaştırması işlemlerine başlanmadan önce toplulaştırma yapılacak alanlar saptanır. İsteğe bağlı yahut zorunlu olarak yapılan toplulaştırmada Cumhurbaşkanı kararı verilerek, karar Resmi Gazete'de yayımlanır. Cumhurbaşkanı tarafından verilen arazi toplulaştırma kararına bireysel olarak itiraz mümkün değildir.
Komisyonca belirlenen derecelendirme raporları muhtarlık ve belediyece uygun görülecek yerde 15 günlük süre ile askıya çıkartılır. Bu sürenin bitiminden itibaren, arazi sahipleri 15 gün içerisinde arazi derecelendirme komisyonuna itirazlarını yazılı olarak yapabilir.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Buna göre, Bayburt'un Demirözü, Eskişehir'in Alpu, Odunpazarı, Mahmudiye, Çifteler, Sivrihisar ve Günyüzü, Kütahya'nın Altıntaş, Bilecik'in Pazaryeri, Muş'un Bulanık ile Kastamonu'nun Tosya ilçelerinde bulunan bazı köylerde ve mahallelerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak.
Arazi toplulaştırmasının tüzel yapısını, başta 1982 Anayasası ile 4721 Sayılı Yurttaşlar Yasası olmak üzere, 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu yasası, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı yasası ve ilgili diğer yasa ve yönetmelikler oluşturmaktadır.
Yayımlanmış olan genelgeye göre, tarım arazilerinde bölünemez ebatların altında bir parsel oluşturulamıyor. Bölünemez ebatların üzerinde olan tarım arazileri belirtilmiş olan miktarların altında ifraz edilmemek koşulu ile oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabilir.
Arazi toplulaştırması yürütülen alanlarda tarımsal faaliyetleri kısıtlamaya DSİ veya proje idaresi yetkilidir.
Daha önce Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda olan arazi toplulaştırma, tarımsal sulama ve sulamaya ilişkin desteklemeler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Böylece Devlet Su İşleri, su ve toprak konusunda tek yetkili kurum oldu.
Toprak verimlilik ve konum endekslerine göre bulunan parsel endeks rakamı parselin alanı ile çarpılır, yüze bölünür çıkan rakam parselin değer sayısıdır.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Çorum, Kırklareli, Konya ve Malatya'daki bazı yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tarım arazilerinin bölünerek satılması yasal değil.
Toplulaştırma öncesi arazilerin ebat ve alanları, hiçbir bilimselliğe dayanmadan miras yoluyla bölünerek gelişigüzel oluşmaktadır. Toplulaştırma sonrası dağıtılacak parsellerin ebatları; toprağın bünyesi, arazinin meyilli, ekilecek ürünler, sulama yönü vb. kriterler dikkate alınarak oluşturulmaktadır.
(3) Bu karara göre proje bazında arazi toplulaştırması, proje idaresinin sorumluluğunda yapılır veya yaptırılır. (4) Arazi toplulaştırma projesi, belirlenen yerleşim birimlerinin kadastral sınırları içerisinde kalan arazilerde uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri