Alex Osborn her bireyin yaratıcı olduğunu, yaratıcılığı daha güçlü bir şekilde kullanabileceğini ve bu konuda verilen eğitimin bireyin hayatında yaratıcı gücü ateşleyeceğini savunmaktadır. Osborn'un 'Nicelik niteliği besler' sözü tekniğin ana ilkelerinden biri olarak kabul görmektedir.
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ (Osborn)
Bireylerin eleştirilme endişesi olmadan fikirlerini rahatlıkla ifade ettikleri grup tartışma tekniğidir. Beyin fırtınası, değişik fikirlerin ortaya konulmasını destekler, böylece kısa sürede çok sayıda farklı fikir üretilir.
Beyin fırtınası veya fikir fırtınası, yaratıcı düşünceyi destekleyen, takım çalışanlarını motive ederek kısa sürede çok fazla fikrin üretilmesine ve süreçlerin neden başarısız olduğuna dair çıkarımlar yapılabilmesine olanak sağlayan bir sürekli kalite geliştirme aracı.
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır.
Yuvarlak Masa Toplantısı: Bir sorunun tartışılması için, toplanıp açıklamalarda bulunmak. Beyin fırtınası: Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere sınır koymaksızın, yapılan fikir yaratma sürecidir.
İlgili 16 soru bulundu
Beyin fırtınası tekniği belirlenen bir konu hakkında çözüm üretmek, fikir üretmek, karar vermek, hayal gücünü çalıştırarak düşünmek amacı ile kullanılan üretim anlayışlı bir tekniktir. Yaratıcı düşünme teknikleri arasında önemli bir yere sahip olması bu tekniği değerli kılmaktadır.
Beyin fırtınası tekniği, bir konu hakkında çözüm üretmek, karar vermek, hayal yolu ile düşünmek ve fikir üretmek amacı ile kullanılan üretimci bir tekniktir. Beyin fırtınası, genel itibari ile bilindiği düşünülen fakat çoğu kez tam olarak anlaşılamamış bir düşünce tekniğidir.
Beyin fırtınası tekniğinin kullanıldığı yöntem, belirlenmiş bir sorun veya konu etrafında gerçekleştirilir. Katılımcılar, herhangi bir eleştiri yapmadan, her türlü fikri özgürce ortaya koyarlar. Bu süreçte, her fikrin değerlendirilmesi ve daha fazla geliştirilmesi teşvik edilir.
Scamper, yaratıcı düşünmenin geliştirilmesinde kullanılan uygulanması kolay, eğlenceli bir beyin fırtınası yöntemidir. Çocuklara farklı düşünme, hayal kurma ve sezgilerini kullanarak özgün ürünler ortaya koyma şansı verir.
beyin fırtınasında üretim ve engelleri aşmak ile ilgili fikirler üretilirken ters beyin fırtınasında yapılacak hatalar ve karşılaşılacak engeller ile ilgili çalışma yapılır.
Nominal grup tekniği katılımcıların fikirlerini dengelernede ve karar alma sürecindeçok güçlü bir yöntemdir. Bu tekniğin en önemli avantajı grubun resmi bir biçimde biraraya gelmesini sağ larken, bireylerin bağımsız olarak düşünmelerini ve karar verme- lerini engellememesidir (9).
S dalgasının ST segmenti ile birleştiği noktaya J noktası denir. J noktasının yükselmesi ile QRS kompleksinin son kısmında ortaya çıkan bu yeni dalga J dalgası (Osborn dalgası) olarak adlandırılır.
Osborne'un dört temel ilkesi: Kaliteden çok miktar, Eleştiri kesin, Hoş geldin çılgın fikirler, Fikirleri birleştirin, arıtın ve geliştirin. Bireysel veya ters beyin fırtınası oturumları. Beyin fırtınası oturumu sırasında tüm grubun oturuma dahil edilmesi ve fikirlerin sayısını arttırmak için teknikler kullanılır.
Osborn' a göre beyin fırtınası için 4 temeli yerine getirmeniz gerekir. * Eleştiriyi durdurun. * Olabildiğince fazla fikir oraya çıkmasını sağlayın. Ne kadar çok fikir o kadar iyi.
Özden (2005) , beyin fırtınası tekniğinin uygulanmasının genel basamaklarını şu şekilde ifade etmiştir: 1. Problemin ve durumuntanımlanması, 2. Sınırsız sayıda fikrin üretilmesi, 3. Üretilen fikirlerin sınıflandırılması, 4. Fikirlerin değerlendirilmesi.
* Beyin fırtınası tekniği bireylerin daha özgür ve üretken düşünmesini sağlar. * Kısa zamanda bir problemle ilgili çok sayıda çözüm üretilmesini sağlar. * Sorunları çözmek için sürekli iş birliği içinde olmaya yöneltir. * Kişilere farklı bakış açıları sunar.
Farklı insanların fikirlerini paylaşmaları, ekip üyeleri arasındaki iletişimi geliştirir. 3. Hızlı Çözüm Üretme: Beyin fırtınası oturumları, sorunlara hızlı çözümler üretmek için etkili bir yol sunar. Zaman kısıtlamaları olan projelerde, hızlı düşünme ve karar verme becerilerini geliştirebilir.
Beyin fırtınası grupları için 10 ile 15 kişi idealdir. Kişi sayısının fazla olması herkesin yeterince söz alamayıp konuşmasını kısıtladığı gibi, az kişinin olması da fikir çeşitliliğinde verimi düşürür.
Sonuç, Tartışma ve Öneriler Öğretim etkinliklerinde beyin fırtınası yöntemi uygulandığında şu katkıları sağlamaktadır: Page 7 • Beyin fırtınası bireylerde problem çözme ve yaratıcı fikirlerin oluşmasını sağlayan bir grup tartışması yöntemidir.
Listeleme tekniğinde, ilk olarak ana konunun ne olduğu açıkça belirtiliyor. Ardından savunulacak ya da geliştirilecek düşünceyle birlikte konunun tam tersiyle ilgili düşünceler listeleniyor.
Beyin fırtınası, bir problemin çözümü ya da bir konunun geliştirilmesi için kullanılan, serbest çağrışımın etkili olduğu bir yöntemdir. Yeni bakış açıları geliştirmeye, konuyu daha iyi kavramaya ve bağlantılı diğer konuları keşfetmeye yardımcı olur. Bu şekilde yeni fikirler ve yaratıcı çözümler üretmeyi sağlar.
Beyin fırtınası yöntemi ilk defa Osborn (1957) isimli bir reklamcı tarafından, yeni ürünlere yeni isimler ve sloganlar üretme amacıyla kullanılmıştır. Daha sonraları bir öğretim yöntemi olarak psikoloji ve yazma sanatında uygulanmıştır (Davies,1971; De Cecco, Crawford, 1974).
Bireylerin eleştirilme endişesi olmadan fikirlerini rahatlıkla ifade ettikleri grup tartışma tekniğidir. Beyin fırtınası, değişik fikirlerin ortaya konulmasını destekler, böylece kısa sürede çok sayıda farklı fikirler üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri