Tütün çiçeği (Nicotiana tabacum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait bir bitki türüdür. Yüksek ve ince yaprakları, güçlü kokusu ve beyazdan pembe tonlarına kadar değişen çiçekleriyle bilinir. Tütün bitkisi, tütün üretiminde kullanılan ana türdür ve dünya genelinde ticari olarak yetiştirilir.
Tütün çiçeği nedir
Latincesi Nicotiana Alata olan bu çiçek, büyüleyici ve hoş kokusuyla dikkat çeker. Yaprakları uzun ve oval şekildedir. Çiçekleri ise tüplü ve huni şeklindedir. Renkleri genellikle beyaz, pembe ve sarı tonlarındadır.
Tek yıllık otsu bir tarım ürünü olan tütün (nicotiana tabacum), patlıcangiller (solanaceae) familyasında sınıflandırılır. 0,75-1,75 m boylarına varabilen çift çenekli bitki, haziran ve ağustos ayları arasında pembe-kırmızı renkte, tüp şeklinde, sivri dişlere sahip çiçekler açar.
Petunya çiçeğini tohumdan ya da filizden yetiştirebilirsiniz. Bunun dışında çelik yöntemiyle de çoğaltabilirsiniz. Çelik yöntemi için ideal zaman temmuz ve ağustos aylarıdır. Petunyayı çoğaltmak için öncelikle sağlıklı ve canlı bir petunya çiçeği seçin.
2003 yılı itibariyle Türkiye'de toplam tütün üretiminin % 65'i Ege, %15'i Karadeniz, %13'ü Güneydoğu, %4'ü Marmara ve %3'ü de Doğu Anadolu Bölgeleri'nde gerçekleştirilmektedir. Farklı ekoloMi ve mikro klimalara bağlı olarak Türkiye'de çeşitli tip tütünlerin üretimi yapılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Tütün (Nicotiana), Solanaceae (patlıcangiller) familyasından Nicotiana cinsinden yaprakları sigara yapımında kullanılan bir yıllık otsu bitki türlerine verilen ad. Haziran-Ağustos ayları arasında pembemsi renkli çiçekler açan, 0,75-1,5 m boylarında, bir yıllık kültür bitkisidir.
Tütün endüstrisi birçok ülkelerin ekonomisinin esasıdır. Kurutulmuş tütün yaprakları esas olarak sigara ve puroların yanı sıra pipo ve nargilelerde sigara içmek için kullanılır. Ayrıca enfiye, çiğneme ve daldırma olarak da tüketilebilirler.
Kısa gün bitkilerine örnek olarak , Chenopodium rubrum (kaz ayağı), Nicotiana tabacum (tütün), Solanum tuberosum (patates) verilebilir.
Anavatanı Amerika kıtası olan tütün bitkisi, bağımlılık yapıcı özelliği olan nikotin maddesi içeriyor. Tütün dünyaya, kıtanın 15. yüz yıldan itibaren Avrupalılar tarafından kolonileştirilmesi ile dağılmaya başladı.
Elif Dağlı, tütün tarımının toprağın kalitesini bozduğunu, biyoçeşitliliği engellediğini aynı zamanda tütün tarımında pestisit ve kimyasal gübre kullanımının toprağın, insanların ve diğer canlıların sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Bu sonuca göre Türkiye için 400 yılı aşkın bir tütün geçmişi bulunmaktadır diyebiliriz. Osmanlı İmparatorluğu'nda ziraati ilk olarak Makedonya, Kırcaali, Yenice'de başlamış, Anadolu'da ise Bursa, Avunya (Agonya)3, Söke, Foça ve Akhisar'da ilk defa ekimi yapılmıştır (Mercimek, 1999: 11).
Tarihçe. Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir.
Akciğer Hasarı
Sigara içildiğinde solunan nikotin ve diğer zararlı kimyasal maddeler akciğerde birikir ve akciğerlerde solunum görevini üstlenen alveollere hasar verir. Sigaranın akciğere zararları çoğu zaman geri dönüşü olmayan doku kayıplarına neden olur.
Kalite açısından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'ndeki tütünler de yüksek kaliteli iken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki tütünler nispeten daha düşük kalitelidir. Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
Küba: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
- Yüksek oranda yağ içerdiği için farklı türlerde sabun yapılabilir. - Birçok farklı böcek türünün ortamdan uzaklaştırılması adına kullanılır. - Küçük kesiklerdeki kanı durdurmak için etkilidir. - Su ile kaynatılarak kullanıldığı zaman bit, pire ve kene gibi birçok değişik zararlının ortamdan uzaklaşmasını sağlar.
Olgunlaşmış tütün tohumlarında nikotin yoktur. Nikotin oranları tütünün organlarında farklı olduğu gibi alt ve üst yapraklarda ve hatta bir yaprağın değişik kısımlarında da, yani yaşlı dokularda çok, iç ve alt bölümlerde (daha genç dokulu olan kısımlarda) daha az nikotin vardır.
Tütün kullanımı ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50'den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.
Sigara içmek kalp krizi, felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) (amfizem ve kronik bronşit dahil) ve birkaç kanser (özellikle akciğer kanseri, gırtlak ve ağız kanserleri, mesane kanseri ve pankreas kanseri) için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca periferik arter hastalığına ve yüksek tansiyona neden olur.
Tütün mamulleri kullanıldığı durumda, solunum yolunda meydana gelen olumsuz değişime tepki olarak vücut kısa bir süre içinde balgam üretmeye başlar.
Araştırma: Türkiye günlük sigara kullanımında dünyada ilk sırada.
Türkiye'de sigaranın tarihi
Tütün, Osmanlı topraklarına 17. yüzyıl sonlarında Cenovalı denizciler tarafından getirilmiştir. Bir zaman sonra İskeçe ve Selanik'te üretimi başlamıştır. Yangınlara neden olduğu gerekçesiyle IV. Murat yasak getirmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Amerika'nın keşfiyle ilk önce İspanya'ya oradan tüm dünyaya yayılan tütün, Osmanlı İmparatorluğu'na 1600'lü yıllarda gelmiştir. Tütünün Osmanlı topraklarına girmesiyle kullanımı da hızla artmış ve hem önemli bir tarım ürünü hem de gelir kaynağı olmuştur.
Türkiye'de üretilen 79.081 ton tütünün 13.543 tonu Denizli'de üretilmiştir. 2020 yılında en fazla tütün üretimi yapılan il 17.301 ton ile Adıyaman olurken, üçüncü 13.489 ton ile Manisa olmuştur. Tütün, 4733 sayılı Tütün Kanununa göre 2002 yılından bu yana yazılı sözleşme esasına göre üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri