Sokullu Mehmed Paşa'nın ağırlığını hissettirdiği III. Murad döneminde, Osmanlı toprakları en geniş sınırlarına ulaştı. Babası İkinci Selim'den devraldığı 15. 162.151 km2 ülke toprağını, 19.902.000 km2'ye çıkardı.
Osmanlı İmparatorluğunu yüz ölçümü olarak en çok büyüten padişah olan Kanuni Sultan Süleyman, 6 milyon 557 bin kilometrekare olarak devraldığı toprakları 14 milyon 983 bin kilometrekareye çıkardı.
Selim'in vefatı üzerine Kanuni Sultan Süleyman'ın torunu 3. Murad Osmanlı tahtına oturdu. Kendisi de babası gibi sefere çıkmamakla birlikte döneminde önemli savaşlar ve seferler gerçekleşti. 3 Murad dönemi Osmanlıların ulaştığı en geniş sınırlar oldu.
En geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşmış; Orta Avrupa'nın bir bölümü ile Balkanlar'ın tamamı, Kuzey Afrika'nın bir bölümü, Hicaz, Mezopotamya, Kafkasya'nın bir bölümü ve Anadolu üzerinde egemenlik kurmuştur. 1699 yılında Karlofça Antlaşması sonrası gerileme dönemine girmiş ve 1922 yılında saltanatın kaldırılması ile ...
En parlak döneminde yani XVI-XVII. yüzyıllarda Osmanlı imparatorluğu tarihi, her şeyden önce Akdeniz'e ve Orta Avrupa'ya doğru kaymış bulunmaktadır: Batılılarla savaşlar, diplomatik ilişkiler, ticari bağlar seyahatnamelerde, yıllıklarda ve hattâ dönemin tarih kitaplarında oldukça büyük bir yer tutmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
II. Ahmed. İşte karşınızda Osmanlı'da halk tarafından en çok sevilen padişah! Sadece 4 sene tahtta kalmasına rağmen halk tarafından çok sevilen II. Ahmed, icraatlarının odağına genellikle halkı koymuş.
Mehmed – Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481)
11 yaşında tecrübe kazanması için Manisa sancakbeyliğine gönderilmiştir. 1444 – 1446 ve 1451 – 1481 yılları arasında olmak üzere iki kez tahta geçmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman ordusunu komuta etmiş ve Budin Kalesini Fethettikten sonra Avusturya'ya yönünü çevirmiştir. 120 bin kişilik ordu ile Viyana kapılarına dayanmıştır. Ancak çetin kış şartları ve aylarca süren kuşatmadan yorulan askerlerin durumu kuşatmanın başarılı olmadan sonlandırılmasına neden olmuştur.
Bundan sonra Osman Gazi, Bizans'a karşı genişleme politikasını uygulayarak, İnegöl, Karacahisar ve Yarhisar'ı ele geçirdi ve bölgenin mühim merkezlerinden olan Bilecik'i alarak, burayı beyliğin merkezi yaptı (1299). Bu tarih devletin kuruluş tarihi olarak kabul edilir.
Osmanlı Beyliği'nin ve hanedanın kurucusu, Fahrüddîn Osman Beg'in ölümünde (1324) beylik, Eskişehir ile Bursa ovası arasındaki toprakları içeriyor ve beylik kuvvetleri Bizans'a ait Bitinya'nın iki önemli merkezi İznik ve Bursa'yı abluka altında tutuyordu.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa'daki en geniş sınırlarına 1683 yılında Sultan IV. Mehmed ve Köprülü Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa yönetiminde ulaştı.
Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi. Yapılan otopside, Vahdeddin'in bir kalp damarının tıkanması sonucu öldüğü ortaya çıktı.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Osmanlı'nın kuruluş dönemine ilişkin ayrıntılar. Osmanlı Beyliği; Ertuğrul Gazi'nin vefatı ardından, Kayıların başına geçen oğlu Osman Gazi tarafından 1299 yılında kurulmuştur.
1681 ve 1682'de Tökeli İmre ile Habsburglar arasındaki sınır çatışması şiddetini artırdı. Habsburg kuvvetlerinin merkezi Macaristan içlerine tecavüz etmeleri, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'ya Osmanlı ordusunu sefere çıkarmak için IV. Mehmet ve divanını ikna etmek için önemli bir gerekçe oldu.
Bunlardan biri de Osmanlı Devleti için oldukça önemli bir adım olan Viyana kuşatmasıdır. Osmanlı'da Viyana iki kez kuşatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri