Öğrenciler rollerini beğenmeyebilirler. Kostüm, sahne vb araç gereç kullanılacaksa maliyetli olabilir. Öğrenme sadece dramada rol alan öğrenciler ile sınırlı olabilir. Öğrenciler rol aldıkları karakterlerin etkisinde kalabilir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
d) Uygun ortam : Drama etkinliğinin yapılabilmesi için vücut hareketlerinin rahat ve sağlıklı bir şekilde yapılmasına elverişli, dış dünyanın gürültüsünden yalıtılmış, kapalı ortamlar daha uygun ortamlardır. Drama etkinliği planlanırken etkinliğin yapılacağı ortam dikkate alınmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Yaratıcı dramada, daha önceden tasarlanmış bir paylaşım söz konusu değil, anında yaratılan ürünün paylaşılması önemlidir.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Bu bakımdan yaratıcı drama kontrol altında, önceden tasarlanmış bir etkinlik olmalıdır. Eğitici drama ile yaratıcı drama arasındaki en önemli fark, eğitici dramanın amacının oyun yaratmak olmaması ve çocukların konuya eğitim amaçlı olarak katılmalarıdır.
Üç birlik kuralına uyar. Bu, yer, zaman ve olay birliğidir. Yani oyun hep aynı yerde aynı dekorla oynanmalı, olay bir günlük zaman dilimi içinde geçecek izlenimi vermeli, (Bu yüzden oyun, olayın sonundan seçilir; önceki olaylar koro tarafından anlatılırdı.) aynı ana olay etrafında geçmelidir.
DRAM (bilgisayar), Bilgisayarda dinamik rastgele erişimli bellek. Dram (sinema ve televizyon), Sinema ve televizyonda anlatım tekniği. Dram (mecaz), acıklı olay.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Drama yöntemi dramanın eğitimde öğretme ve öğrenme amaçlı olarak kullanılmasıdır. Drama yönteminin yararları bilişsel öğrenmeden daha fazlasıdır. Çünkü müfredatta yer alan bilişsel öğretilerden daha fazlası, mesela, duyuşsal öğretiler de drama yönteminin içinde yer almaktadır.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Günümüzde hem bir yöntem hem de bir disiplin olarak kullanılan yaratıcı dramanın dört temel bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; eğitmen (lider), konu, grup ve mekân şeklinde sıralanabilir (Adıgüzel, 2018).
Yaratıcı dramada ise bir metne bağımlı olma zorunluluğu yoktur. Katılımcılar duygu ve düşüncelerini canlandırma sürecine yansıtırlar. Ayrıca katılımcıların oyunculuk becerisine sahip olması beklenmez. Yaratıcı drama oyun değildir.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Yaratıcı drama tiyatro formlarını kullanır, özünde de oyunculuk sözcüğünün, kökündeki “oyun” kavramı bulunur. Tıpkı bir tiyatro ürününün sahneye konuş süreçlerinde yaşandığı gibi, drama çalışmalarında katılımcılar belli bir atmosferi, oyun oynamadan duyulan hazzı paylaşırlar.
Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri