Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tevakkuf kelimesi, vukuf sözcüğünden türetilmiştir. Vukuf, ayakta kalmak anlamına gelirken, tevakkuf kelimesi de çok uzun bir süre boyunca birisini beklemek demektir. Gerçekleşmesi başka bir şeyin gerçekleşmesine bağlı olan durumlar ve eylemler için de bu sözcük kullanılır.
TESÂKUT. (ﺗﺴﺎﻗﻂ) i. (Ar. suḳūṭ “düşmek”ten tesāḳuṭ) Birbiri ardınca düşme: Dâğ-ı hûn-âşâm gitti sîne-i bî-kîneden / Etti kevkebler tesâkut dâmen-i âyîneden (Nâbî).
Telif, herhangi bir yazarın kendi görüşlerini yazmak veya başkalarından iktibaslar etmek ve kendinden de bir şeyler eklemek suretiyle bir eser meydana getirmesidir. Burada eserden kastettiğimiz, uzun veya kısa, geniş ya da dar hacimli bir metin veya ibaredir.
Herhangi bir olay ya da gelişme hakkında yalan söyleyen, iftira atan ve kara çalan kişi ya da kişiler müfteri olarak bilinir. Yani yaşanacak ya da yaşanmış bir olayın Doğru olmayan kısmını söyleyerek iftira atan insanlar olarak öne çıkar. Eski dönem sözcükleri içerisinde yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
Mü'telif ve muhtelif yazılış itibariyle aynı veya birbirine yakın (mü'telif), ancak telaffuz bakımından birbirinden farklı (muhtelif) olan isim, künye, lakap ve nisbeleri ifade eder.
Hadis terimi olarak “kendisinden iki veya daha fazla güvenilir râvi rivayette bulunduğu halde hadis rivayetiyle fazla meşgul olmadığı için muhaddislerce tanınmayan veya cerh-ta'dîl yönünden hakkında bir hüküm bulunmayan ya da hakkında ne hüküm verileceği bilinmeyen râvi” demektir.
1- Teâruz: Tearuz kelime olarak münakaşa etmek, karşılık vermek, bir araya gelememek gibi manalar içermektedir. Istılahta, İslam hukukçuları buna teâruzu'l-edille derken, hadisçiler ihtilaf (ihtilâfu'l-hadîs) demektedirler.
Sözlükte “karışmak, güçleşmek” anlamındaki işkâl masdarından türeyen müşkil kelimesi, fıkıh usulü terimi olarak “kendisiyle kastedilen mânanın ancak onu kuşatan karîne ve emâreler üzerinde incelemede bulunma ve derinlemesine düşünme yoluyla anlaşılabildiği lafız” demektir.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti.
Tevali TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Arası kesilmeksizin sürme. Art arda gelme, ardı arası kesilmeme, sürüp gitme.
Rastlamak, rast gelmek, denk gelmek. Öyle bir tesadüf olsa ki bir saatçik şu doktorla oturup konuşabilse! Bunlar hakkında beni tatmin edebilecek hiçbir malumata tesadüf edemedim.
Muhkem hem iman edilen hem kendisiyle amel olunan, müteşâbih amel olunmayıp sadece inanılan; 6. Muhkem mensuh olmayan veya kendisi neshetme konumunda bulunan, müteşâbih neshedilen; 7. Muhkem illeti akılla idrak edilebilen, müteşâbih -namaz rek'atlarının sayıları gibi- illeti bilinemeyen demektir.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Anlamların ses türünden remiz ve şekillerini ifade eden terim. Mânadaki kapalılığı giderip ona muhatabın anlayacağı biçimde açıklık kazandırmak veya hükümlerin Allah tarafından açıklanış keyfiyetini ifade etmek üzere kullanılan fıkıh usulü terimi.
Tahyîr, müctehidin tercihe imkân bulunmayacak şekilde teâruz eden iki delilden birini seçme konusunda muhayyer olmasıdır. Teâruz halindeki delillerin ikisinin birden düşürülmesini ifade eden tesâkut ve terk terimleri ise tevakkufla eş anlamlıdır.
Şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılması.
Alâmet, kılavuz, rehber, yol gösterici, bir dâvâyı ispata yarar şey, bürhan, işaret, iz; hacı adaylarına kılavuzluk yapan kimse; İslâm fıkhında dört kaynak olan Kur'ân, Sünnet, İcma ve Kıyas. Çoğulu "edille"dir. Istılah manası: Kendisinin bilinmesiyle başka bir şeyin bilinmesi lâzım gelen şeydir.
Sözlükte “bir şeyi sıkı tutmak; bir sözü iyice belleyip ezberlemek, kaydetmek” anlamındaki zabt kelimesi hadis terimi olarak râvinin kabul görmüş tahammül yollarıyla aldığı bir rivayeti, herhangi bir tereddüde düşmeden ve değişiklik yapmadan hocasından aldığı gibi nakletme özelliğini ifade eder.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Mechul maddesinde söz konusu edildiği gibi sadece bir ravinin kendisinden rivayette infirad ettiği; bu nedenle mechul addedilen raviler üç kısımdır. Mechulu'l-ayn bunlardan üçüncüsüdür ve tek ravisinden başka hiçbir ravi veya hadis alimi tarafından bilinmeyen kimsedir.
Tek, eşsiz, benzersiz, kaide dışı. Hadis ilminde şâzz tür hadis çeşididir. Hadis ilmindeki ıstılâhî anlamı şöyledir: "Makbûl olan ravînin kendisinden daha makbul olana muhalif olarak rivayet ettiği hadis." Bu durumda daha makbul olanın rivayet ettiğine mahfûz denir (Tehanevî, Keşşafu Istılahâtî'-l-Funûn, I, 741).
Esmâü'r-ricâl (ricâlü'l-hadîs) ilminin bir kolu olan müttefik ve müfterik râvilerin şahıslarının farklı (müfterik), adları, baba adları, bazan dede adları yahut künyeleri veya nisbelerinin hem yazılışı hem okunuşunun aynı (müttefik) olmasıdır.
Hatîb el-Bağdâdî, Ebû Bekr Ahmed b. Alî b. Sâbit el-Bağdâdî. et-Müttefik ve'l-müfterik. Thk.
Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü. Sözlükte “gizli ve kapalı olmak; kapalı bırakmak” anlamlarındaki ibhâm masdarından sıfat olan mübhem kelimesi “kapalı bırakılan, mahiyeti bildirilmeyen şey” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bhm” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 195).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri