Türk İslâm devletlerinde kapı kelimesi genellikle devleti ifade eder; bugün de devlet kapısında çalışmak "kamu hizmetinde olmak" şeklinde anlaşılır. Osmanlılar'da paşa kapısı ifadesi "sadrazamın görev yaptığı devlet dairesi" anlamında kullanılmıştır.
Kelime Eski Oğuz Türkçesi metinlerinde ve sonraki dönemlerde yazılan metinlerde 'kapı' temel anlamının yanında 'gelir, geçim, kısmet veya bilgi vs. sağlayan yer, kaynak veya imkân ve konu mesele' biçiminde mecazlaşarak anlam yelpazesini genişlettiği görülür.
Osmanlı Devleti'nde devlet ricâlinin sivil ve resmî her türlü işlerinde hizmet gören adamları. Osmanlı Devleti'nin merkez kuvvetlerini teşkil eden maaşlı askerlerin genel adı. Moğollar'da ve Türk devletlerinde öncelikli görevi askerlik olan kul ve hizmetkâr sınıfı.
Osmanlı döneminde büyük şehirlerde özellikle zahire türünden ihtiyaç maddelerinin toptan alınıp satıldığı yer. Osmanlı dönemi Türk şehirlerinde ticaret bölgesinin çarşı içindeki merkezi ve değerli malların saklanıp satıldığı bir bina türü.
Etrafı kapalı (çevrili) bir mekân veya alana geçişi sağlayan açıklığı ifade eden kapıya Arapça'da bâb denir.
İlgili 17 soru bulundu
Presbiteryenlik, piskoposluğu reddeden İhtiyar Meclisince yönetilen Kalvinist sistem. Protestanların bulunduğu Reforme Kilise mensuplarına verilen addır. Presbiteryenler olarak isimlendirilirler. Mensupları Presbiteryanizmin havariler tarafından vaaz edilmiş bir sistem olduğuna inanır.
Sunak (Ing. Altar). 1. Çoktanrılı dinlerde tapınağın içinde ya da yakınında yer alan ve tanrılara sunulan kurbanların kesimi ve sunulması için yapılmış, masaya benzer, genellikle taştan öge.
Bu manada genel ve uluslararası bir mahiyete sahip ilk kapitülasyon 1535 yılında Fransızlara verilmiştir.
Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Osmanlı Devleti'nin verdiği kapitülasyonlara örnek olarak Osmanlı kentlerinde örgütlenebilme hakkı, yabancıların kendi aralarındaki anlaşmazlıklarda konsolosluklara yargı yetkisi tanınması, Osmanlı topraklarında seyahat, taşımacılık ve satış serbestliği, Osmanlı sularında gemi işletme hakkı verilebilir.
Kervancının malları sarayın kapısından içeri sokabilmesinin yolu “kapı hakkı” olarak Bezirgânbaşına taşıdığı yükün bir parçasını yadigâr ola- rak vermesidir. Verilen bu haraçla bir sonraki alışverişte bezirgânbaşı tüccarı verdiği bu yadigârla hatırlayacaktır.
Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı (menteşe düzeneği), sürgülü ya da elektronik aksama sahip açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır.
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte... Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).
Kapiş, İtalyanca bir kelime olan Capere sözcüğünden türetilmiştir. Capere kelime anlamı olarak anlamak demektir ve bundan dolayı anlamak fiilinden türemiştir. Dilimizde kapmak, anlamak anlamlarına gelir.
Dolayısıyla, Osmanlı ülkesinde bulunan Avrupalı devletlerin vatandaşlarına kendi devletlerinin yasalarına uygun olarak davranma hakkının verilmesinde bu dinsel farklılığın ve Osmanlı'nın hoşgörüsünün etkisi vardır denilebilir. 3- Kapitülasyonların uygulanmasının bir diğer nedeni ise ekonomiktir.
Osmanlı Devleti II. Mehmed döneminde Venediklilere, I. Süleyman döneminde Fransızlara çeşitli amaçlar doğrultusunda kapitülasyonlar vermiştir. Aynı zamanda dağılma döneminde Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngilizler'e, Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Ruslar'a çeşitli kapitülasyonlar vermiştir.
Kapitülasyonlar Osmanlı Devleti'nin egemenlik hakkının bir gereği olan, ülkesi üzerindeki münhasır yetkisini kullanmasına engel olmuş ve bu devleti çöküşe sürüklemiştir. Rejim, Devlet'i adlî, ticarî, malî ve idarî konularda çeşitli sınırlamalarla karşı karşıya bırakmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman; Hıristiyanlar arasındaki anlaşmazlıklar ve İspanya'nın Akdeniz'de hakimiyetini pekiştirmeye çalışmasından rahatsız olduğu için İspanya'ya rakip devlet konumunda olan Fransa'ya yakınlaşmasına ve çeşitli imtiyazlar ve 1535 kapitülasyonlarını vermesine neden olmuştur.
Kanuni'nin 1536 yılında Fransa'ya imtiyaz olarak verdiği kapitülasyonlar Nicola Iorga'nın çalışmalarından bu yana tartışılmaktadır. Bazı Fransız tarihçileri kapitülasyonların hiçbir zaman verilmediğini ve bunların sadece "hikaye" olduklarını iddia ediyorlar.
Meşrutiyet sonrasında iktidara gelen İttihat ve Terakki Hükûmeti de kapitülasyonlardan kurtulmanın fırsatını kollamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın sebep olduğu gerginlik ve Avrupalı Devletlerin karşı karşıya gelmesini de fırsat bilen Osmanlı Devleti tek taraflı olarak kapitülasyonları kaldırdığını duyurmuştur.
DÜNYANIN İLK MAĞARA KİLİSESİ
“Dünyanın ilk mağara kilisesi” olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde, Stauris Dağı'nın (Haç Dağı) batı yamacında yer almaktadır. Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre, M.S.
Konumuzun ana öğesini oluşturan sunak; en basit tanımı ile bir kült objesi ve aracıdır. Bunların işlevi özde aynı olup, ayrım sadece biçimseldir; farklı malzemeden ve farklı şekillerde yapılan sunakların kullanım yerleri genellikle resmi yapılar, konutlar, kutsal yerler1, tapınak2 ve gömü alanlarıdır.
Nef, bir bazilika kilisesinin merkez koridoru veya bir kilisenin arka duvarı ile kesişme noktasının en uzak noktası arasında yer alan ana gövdesi ve koridordaki transept denilen çapraz neftir.
Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir.
Lütercilik, Lutheryanlık, Luteryenlik ya da Lutheranizm eski bir Augustinuscu keşiş olan Martin Luther'in, Katolik Kilisesinin endülijans vermesi ve Kutsal Kitap'a uygun olmadığına inandığı diğer uygulamalara karşı başlattığı reform hareketiyle ortaya çıkmış bir mezheptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri