"Amca" kelimesinin arapçası, bilindiği gibi, 'amm'dır.
dayı - دایی
(اِ.) برادر مادر، خال .
Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Orta Türkçe dönemine ait Divânu Lügati't-Türk'te «karındaş» (قَرِنْدَشْ) biçiminde geçer ve Kâşgarlı Mahmud -daş ekini belirterek kelimeyi "bir karında beraber bulunmuş" olarak açıklar. Eski Kıpçakçada da karındaş biçiminde geçer.
Mehmed'e kadar) Çelebi Sultan, annelere Valide Sultan, padişaha çocuk doğurmuşlara Haseki Sultan, erkek kardeşe Mihraç Sultan, kız kardeşe Mihrace Sultan unvanı verilmiştir. Osmanlılar tarafından, hem Padişahlar hem de hanedanın kadın üyeleri için kullanılmıştır; örneğin Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan.
İlgili 15 soru bulundu
Birader kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Bu kelime hem büyük erkek kardeş hem de arkadaş anlamında kullanılır.
Kadaş~kadhaş~kadaşlık: "kardeşlik, hısımlık, akraba, kardeş gibi yakın olan,demektir.
tagat “dayı” kelimesi eski Uygur Türkçesi'nde Hsüang Tsang tercümesinde unvan olarak, Divanü Lügatit Türk'te, Codex Cumanicus'ta, Şecere-i Terakkime'de ise akra- balık bağı olarak dayı anlamında geçmektedir (Sertkaya, 2018: 113).
Amca, babanın erkek kardeşine verilen ad. Kişi, kendi amcasının yeğenidir. Amca sözcüğü akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça büyük kişilere saygı ifadesi olarak da kullanılır.
köylüler kendinden büyüklere hitap ederken dayı der, şehirliler amca. günlük hayatta kullanımları bakımından büyük farklar teşkil eder bu iki sözcük. amca sözcüğü genelde daha sempatik ve sıcak olarak kullanılır. yaşça büyük olan birisine hitap ederken öncelikli olarak tercih edilir.
Dayı: Annenin erkek kardeşini ifade ederken kullandığımız “dayı” kelimesi “teyze” kelimesiyle kökteştir ve Eski Türkçe tay “akraba” kelimesinden ekle türetilmiştir. Dayı “anne tarafından akraba” anlamındayken zamanla “annenin erkek kardeşi” anlamıyla dile böyle yerleşmiştir.
قوجه - قوجا - koca.
Dayı oğlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dayının oğlu, dayızade.
teyze - تیزه
آرنج. نوکی برجسته از چیزی. دم. لب. لبه.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır. Geleneksel olarak hatun diye hitap edilen kadınlar şunları içerir: Börte, Cengiz Han'ın eşi.
§ 5. Kız (veya kız kardeş): jer, erkeğin karşıtı. = Eski Türk yazıtlarında k'z (Kültigin, ID24; II$9, 10; Uyug - Turan, arka taraf.
yenge - بنگه
= بانگه : 1 - آواز، نعره . 2 - کشیدن آواز.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
Ame, Latince kökenli Ruh anlamına gelen kelime Fransızca'da varlıkların, mahrem, gözle görünmez kısmı olarak tarif edilir. Ruhun bir beden içindeki ve ona bağlı (tutsak) halidir.
Yenge kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı bir kimsenin kardeşinin, dayısının veya amcasının karısı olarak verilmiştir. Yenge kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci anlamı bir erkeğin kendi karısından söz ederken kullandığı ad olarak verilmiştir.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
یاقشیقلی - Yakışıklı
قیا نك ٢ مناس مناسبتلی.
Âmâ kelimesinin kökeni Arapçadır.
Elti kelimesi akrabalar arasında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime kadınlar arasında kullanılan bir unvan olup erkek kardeşlerin eşlerinin birbirine söylediği kelime olarak ifade edilmektedir. Bir aile içinde iki erkek kardeş var ise ve bu kardeşler evli ise kardeşlerin eşleri birbirlerini elti olarak çağırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri