Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan”
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir… #r#reel... TikTok.
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
sevgi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır. Ajda: Filiz anlamındadır.
Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
Derin arzu, özlem anlamında felsefe ve tasavvuf terimi. Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi. İnsanlarla uzlaşma, kaynaşma, barış içinde yaşama anlamında ahlâk terimi. Dinî hükümlere uyan kuldan Allah'ın ve Allah'ın takdirinden kulun hoşnut olması anlamında dinî-tasavvufî bir terim.
koşullara göre değişiklik göstermeyen, bir şartı olmayan, karşılık beklemeyen sevgidir.
Çok çeşitli isim yahut sıfatlarla anılan sevgiliye genellikle can, cânân, cânâne, yâr, sultan, dost, mahbub, âfitâb, mihr-rû, gün yüzlü, mâşuk, meh-rû, melek, nigâr... (Tolasa 2001, 149); âfet (Pala 2004, 8) diye hitap edilir.
Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
رُوحِيِ ! canım! canım nedir bu iş ! يا روحي ما هذا الأمر !
Osmanlı Türkçesi گوزل sözcüğünden devralındı.
Hazreti Peygamber'in (S.A.V) sözleri, tasvip ettikleri ve fiilleri için Sünnet-i Seniyye denir. Sözlükte sünnet kelimesinin anlamı kelam, hadis ya da fıkıh usulü demektir. Seniyye ise kelime anlamına göre çok mühim, kıymetli ya da yüksek anlamlarına gelir.
Dilguşa (Farsça: دلگشا), İran'ın İlam Eyaleti'nde şehir. Eyaletin Melekşahi şehristanı'ndaki, Geçi bahşı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2006 yılı resmi nüfusu 3.931 kişi ve 676 hanedir.
Aşk, şiddetli sevgidir.
Tasavvuf dilinde, Allah'a muhabbet anlamında kullanılır. Allah'a muhabbet, velayet yollarının en keskin kuvvetidir, en mühim bir mayası ve iksiridir.
Mevlana ve Aşk Kelime olarak aşk, sarmaşık demektir. Bir nesnenin bir nesneyi sarmasıdır. Maşuk da aşıkını sarmaşık gibi saracaktır. Bu sarış, aşığın maşukta yok olmasıyla son bulacaktır.
İlahi aşk (İbrahimi dinlerde "Allah Sevgisi/ Tanrı Sevgisi/Allah'a duyulan aşk" gibi çeşitli adlarla da bilinir) — Dini ya da spirtüalist yönelişlerle kişinin, maddesel dünyaya ait varlıklara olan sevgisinin kaynağına dönerek ilahi olana dair hissettiği yüce bağlılık; İslam dünyasında Aşk-ı ilahi olarak da anılır.
Sokrates'in aşkı yorumlaması genel olarak arzu, bilgelik ve idealar üçgeninde açıklıyor. Arzu olmadan aşk diye bir şeyi olamayacağına vurgu yapıyor. Burada bahsedilen arzu nesnesini, henüz sahip olmadığımıza inandığımız ancak aynı zamanda bizim için iyi olduğuna da inandığımız bir şey olarak yorumluyor.
Aşk, sosyal antropologlara göre “cinsel bir tutkudur. Şairlerin özlemli ve duygulu şarkılarıdır.” Psikologlara göre, “aşk hem normal hem de nörotik olmaktır, yaratıcı ve yıkıcıdır.” Ama herkes için iyiliğin ve kötülüğün, güzelliğin ve çirkinliğin başlıca kaynağıdır.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü Hâmuş: Suskun. Nigâh: Bakış, bakmak, nazar etmek.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
hanım - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe χānum “hükümdar eşine hitap şekli [1ci tekil kişi iyelik ekiyle]” sözcüğünden evrilmiştir. (Kaynak: Doerfer, Türk. und Mong. Elementen im Neupersisch III §1163.) Bu sözcük Eski Türkçe χān “hükümdar” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Um ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri