Dâr kelimesi Fars edebiyatı ile Türk divan edebiyatında bir remiz olarak “idam sehpası” anlamında tek başına veya terkiplerin içinde yaygın şekilde kullanılmıştır.
1. isim Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin kabının ağırlığı. 2. isim Terazide dengeyi sağlamak için hafif gelen kefeye ağırlık olarak konulan taş, demir, çivi vb., abra. 3. isim İçinde yük taşınan aracın boş durumdaki ağırlığı.
Anlam itibariyle Derda ismi, 'İyiliksever ve yardım eden' şeklinde ifade edilmektedir. Her zaman iyilik yapan ve insanlara karşı nazik olan, yardım etmeyi seven bir kişilik şeklinde anlatmak mümkün.
Asılmış, yukarı kaldırılmış. Tutucu. İtaat edici ve ettirici.
(ص فا.) عالم ، دانشمند. ج . دانایان .
İlgili 17 soru bulundu
Dendân kelimesinin sözlüklerde birkaç anlamı bulunmaktadır; diş, Arap alfabesindeki sin, be, se, nun gibi harflerin çıkıntılarına verilen isim, kale surları ve burçları üzerinde aralarında çıkıntılar bulunan boşluklar. Dendân kelimesi aynı zamanda hat sanatının terimleri arasında yer almaktadır.
Evladına kavuşmak için gün sayan bireyler isim araştırmalarında ince eleyip sık dokuyor. İsim tercihlerine göz atan anne ve baba adayları son kararı ise ismin anlamını öğrendikten sonra veriyor. Dana isminin anlamı da şöyle; Bilen, bilgili, zeki kimse.
Farsça ve Orta Farsça dār veya dar دار “1. ağaç, 2. çarmıh, haç, idam ağacı” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Avestaca dāru- “ağaç” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça ve Orta Farsça dāmād داماد “güvey, damat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *dāmātar- “düğün sahibi” biçiminden alıntıdır.
Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamından başka çeşitli terkipler içinde mecazi mânalarda kullanılan bir kelime. “Dönmek, dolaşıp hareket ettiği noktaya gelmek” anlamındaki devr kökünden türeyen dâr sözlükte “büyük mesken, konak, şehir, yurt, vatan ve ülke” mânalarına gelir; en çok kullanılan çoğul şekli diyâr ve dûrdur.
Furkan, Arapça kökenli bir isim olup, "ayırt etmek", "hak ile batılı birbirinden ayıran" anlamına gelir. Ayrıca Kuran'da bir sıfat olarak kullanılır ve "doğruyu yanlıştan ayıran", "hakikat" anlamında gelir.
İnsan anlamına da gelmektedir. Yine Verda isminin bir farklı anlamı da, 'akıp giden yiğit'tir. Öncelikle, kız çocuklara koymak için seçilebilecek güzel isimlerden birisi olan Verda isminin sözlük anlamı Gül çiçeği olsa da, TDK kaynaklarına göre de birçok farklı anlamına ulaşılmaktadır.
ZUAFÂ – ZÜAFÂ
(ﺿﻌﻔﺎﺀ) i. (Ar. ża'іf'in çoğul şekli żu'afā') Zayıflar.
Brüt Kütle; net kütle ile daranın toplamına denir. Dara, bir nesnenin tartılacağı kap ağırlığıdır.
İçine bir şey koymak suretiyle kabın ağırlığını ölçmek için yapılan tartma işlemi dara alma olarak bilinmektedir. Bu şekilde herhangi bir kabın ne kadar ağırlığı olduğu anlaşılmakta ve buna göre farklı yerlerde kullanılmaktadır. Yani herhangi bir kabın ağırlığını ölçmek için yapılan işlemdir.
Köklü bir geçmişe sahip olan dara ismi, Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş adlardan biridir.
قوجه - قوجا - koca.
kız - قز، قیز
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı. Kerîm, cömert ve asil gibi anlamlara geliyorsa da burada kıymetli mânâsındadır.
ѻ Diraz etmek: Uzatmak: Boyunca serv-i nâzım zülf-i müşkînin dirâz et (Şeyhülislâm Yahyâ).
Darağacı Farsça kökenli bir kelimedir. Darağacı, suçlular için bir tür cezalandırma yöntemidir. Darağacı, ölüme mahkum edilen kişilerin idam edilmesi için kullanılan düzenektir.
İdam cezası alanları asmak için kurulan sehpaya verilen isimdir. Darağacı kelimesi ayrı yazılarak hata yapılır ancak bitişik olması gerekir. Bu kelime genellikle dar ağacı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darağacı şeklinde olmalıdır.
İsmin anlamı 'Çok küçük miktarda su ve benzeri sıvı,' olarak geçiyor. Narin ve bir o kadar da saf, temiz anlamları üzerinden de tabir etmek mümkün. Damla ismi tek başına kullanılması ile beraber aynı zamanda farklı İsimlerle de uyum sağlayacak bir yapıya sahiptir.
TDK sözlükte tosun kelimesinin anlamı genç olan boğa anlamındadır. Danalıktan çıkan ve boğa olan genç boğalar için tosun kelimesi kullanılır.
Duru ismi, güzel ve özel anlamı bulunan, telaffuzu da kulağa hoş gelen bir isimdir. Duru isminin en çok merak edilen özelliklerinden birisi ise, Kur'an-ı Kerim'de geçip geçmediğidir. Duru ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri