bala / bâlâ / بالا
Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
sahr / صخر (Sahar - Saharat - Suhur) Kaya. Büyük taş. Maden kütlesi.
Kâri kelimesi Arapça "okumak" anlamındaki "kıraat"ten, okuyucu demek. Tanzimat devri gazetelerinde "muhterem kâri'ler" "kâriîn-i kirâm" ifadeleri geçer. Bazen Ahmed Midhat gibi "ey kâri" diye seslenenler de olurdu.
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
İlgili 23 soru bulundu
ayan / ayân / عيان
hubab. Muhabbet. Mahbub, sevgili olan.
Karı, bir erkeğin evlenmiş olduğu kadının o erkeğe (kocaya) göre alan akrabalık durumu. Türkçede hanım sözcüğü, nadiren de Arapça kökenli zevce sözcüğü aynı anlamda kullanılır. Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
557) bay “zengin, varlıklı, müreffeh”, DLT'de “zengin” (Atalay, 1999: IV-76), YTS'de bay “1) Zengin, müstağni 2) Ulu, kibar, soylu 3) Temiz parlamak, parıldamak, ışık saçmak” (Dilçin, 1983: 28) anlamlarında kayıtlıdır. bayā (< bayak): BAYA'da az önce, demin demektir.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Kaya isminin anlamı: Büyük ve sert taş kütlesi. K harfi ile başlayan isimler için isim rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
beyzat-ül hıdr. Kapalı, örtülü güzel kadın.
bi-fasal / bî-fasal.
Arapça ḳrA kökünden gelen ḳārī قاري "okur" sözcüğünden alıntıdır.
Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
«Kārî» (okuyucu), sadece «isim»le meşgul olan; «sûfî» ise «müsemmâ» ile (ismin sahibiyle) meşgul olandır...” Yani “okuyucu” dâimâ işin zarfında, kabuğunda ve sathında kalan; “sûfî” ise mazrûfa, öze ve hakîkate intikal edebilendir.
TMK bile birçok yerde " eş " veya "kadın " demektedir. Mesajınızda seçmiş olduğunuz sözcüğü düzeltmenizi dilerim. TMK bile düzenlemede" eş " veya "kadın " demektedir.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
hub. Güzel, hoş, iyi.
Gümüşü andıran, gümüşe benzeyen parlak ışıltı. Gümüşten.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri