Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
hatun. (Çoğulu: Havâtın) Kadın. Hanım.
Sözlükte zevc kelimesi “çift, çiftin teki, eş, karı” anlamına gelmektedir. Kocadan ayırt edilmesi bakımından evli kadına zevce denilmişse de her ikisi için zevc kelimesinin kullanılması dil bakımından daha fasih bulunmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
(Hubb. dan) Sevilen.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Rivayet-i Tarumar yıkılmış olanın yayılması, Mehpare ise güzel olan kadın anlamı taşımaktadır.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan” demektir.
damen / dâmen / دامن
Etek.
sinn-i büluğ / sinn-i bülûğ
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
bedihi / bedihî / bedîhî
Kadın. Aslında “katın” şeklinde kullanılır ve Soğdça “xwaten” kelimesinden gelir. Katın, “hanımefendi”, “kraliçe”, “hanım” manalarına gelir. Osmanlı saraylarında “baş kadın”, “kadın efendi”, saray kadınlarının ve sultan eşlerinin rütbeleridir.
beşare. (Çoğulu: Beşâir) Hüsn, güzellik, cemâl.
Yırtıcı kadınların karakteristik özelliklerini de şöyle sıralıyor: 'Güçlü, kendine güvenli, bağımsız, göz alıcı, hiddetli'. Yırtıcı ve gösterişli kadın imajı, 70'lerde gay kültüründe öne çıkan ve abartılı kadın giysileri ve makyajlarıyla hayata geçirilen drag-queen imajıyla da paralellik gösteriyor.
adil / adîl / عدیل Eş, denk, akran, benzeri.
Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.
Türkçede yaygın olarak kullanılan hitap şekilleri 'hanım', 'bayan' ve 'kadın' gibi terimlerdir.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
cenani / cenanî Kalbe âit ve müteallik olan. Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
(Tekili: Hibb) Mahbublar, sevgililer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri