pir / pîr / پير / پ۪يرْ İhtiyar, öncü, şeyh.
"Pir" kelimesi Azerbaycan diline Farsçadan (پیر) geçmiş, "yaşlı adam" anlamına gelir. "Ocak" kelimesi Eski Türk'den türemiş, "od" kelimesi ve "+çAk" ekinden oluşmuştur.
Peri, eski Türk inanışında "melek"tir ve aslı "Perişte" dir ve diğer Türk dillerinde günümüzde de bu şekilde kullanılmaktadır, Türkçeye "peri" şeklinde girmiştir.
"Eden, edici, alan" mânâsında son ek.
peri - Nişanyan Sözlük. Farsça parī پری veya parrī پرّی “bir efsane varlığı, cin” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen parīk sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avestaca pairikā- “«yanında duran», Zerdüşt inancında iyi ruh, peri” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Peyk - Osmanlılar'da ilk dönemde habercilere (ulak), muhafızlara, daha sonraki dönemlerde bazı törenlere gösteri amacıyla katılan görevlilere verilen ad.
pusser - پسر
(پِ سَ) [ په . ] (اِ.) 1 - فرزند، طفل . 2 - فرزند نرینه ، پور.
pare / pâre / پاره / پَارَه
Parça, aded.
pür / پر Çok- anlamında ön ek.
riat. (Tekili: Rie) Akciğerler.
İslam inanışında 'melek'e karşılık kullanılır. Her ne kadar Farsça kökenli bir kelime olsa da, aslı eski öz Türkçe'de Perişte'den 'Peri'ye dönüşmüştür. Dede Korkut hikayelerinde Ak Kızlar olarak görürüz onları. Yunan Mitolojisi'nde ise ilham perileri ilk 'musaların', su perileri olduğuna inanılır.
Periler cinler gibi değiller, sevimli, kanatları olan küçücük varlıklar! Cinsiyeti yoktur gerçi, ama çoğunlukla peri dendiğinde sevimli bir hanım karakter akla gelir. Fairy tales, peri masalları, masal kahramanlarının perilerin olduğu masallar.
İslâm'da peri inancı yoktur, ancak müslüman toplumlarda peri cinle, cinlerin aslının melek olduğu inancı ile irtibatlandırılmıştır. Türk halkı arasında peri genellikle cin taifesinin güzel ve zararsız kısmına verilen addır ve bu sebeple güzelliğin simgesi olmuştur.
Yaşlı ve ihtiyar olan kişiler için kullanılan kelimelerden biri de, pir kelimesidir. Pir kelimesi, yaşlı olan insanlar için tercih ediliyor. Özellikle eski zamanlarda pir sözcüğü çok yaygın kullanılıyordu.
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) pīr پير "ihtiyar" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde parō- "eski, önce" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pir kelimesi Farsça kökenli olup Kırgızcada “1.
pes / پس Arka, geri, öyle ise.
Bir kişinin üzülmesine, acı çekmesine ve hayal kırıklığına uğramasına neden olan hadiseler hal-i pür melal denir. Bu durumda olan kişiler ise mükedder, mahzun ve melul olarak tanımlanır. Hal-i Pür- Melal TDK Sözlük Anlamı Nedir? Hal-i pür melal, kaygılandıran ve bıkkınlık veren üzüntü verici durum anlamına gelir.
Pek kısa, daha kısa, daha özlü, daha veciz.
Farsça parvar “besleyen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça parvardan “1. beslemek, bakmak, yetiştirmek, eğitmek, 2. (eskimiş) tapmak” fiilinden türetilmiştir.
XVII. asrın sonlarına doğru yapılan bir düzenlemeyle pâre, akçenin yerine Osmanlı para birimi haline geldi. 1 pâre = 3 akçe, 1 kuruş = 40 pâre ölçüsü getirilen bu sistemdeki ilk gümüş kuruş 1690 yılında basıldı27. Osmanlı'da ilk altın para Fâtih döneminde 1477 veya 1478 yılında darp edilmiştir.
Ermenice p"ot"or փոթոր "buruşuk (sıfat)" sözcüğünden alıntıdır. Ermenice sözcük Ermenice p"ot" փոթ "kat, kırma, buruşukluk (isim)" sözcüğünden türetilmiştir.
1. Mâvi renkli kıymetli bir taş, fîrûze. 2. Bu taşın renginde olan, mâvi, açık gök rengi.
Püryân (Orman kebabı) Kuyu püryânı
Arapça kökenli bir sözcük olan nikap hem perde hem de örtü manasına gelir. Divan edebiyatında nikap bir güzellik unsuru olarak ele alınmış ve farklı mazmunların içerisinde kullanılmıştır. Örneğin ''nikap salmak'' deyimi sevgilinin cemalini göstermesi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri