katre-i baran / katre-i bârân Yağmur damlası.
baran / bârân / باران
Yağmur.
Çisenti ya da çiseleme, çok küçük su damlaları halindeki bir yağış türü. Çoğunlukla 0,2-0,5 mm çapında olan damlacıklar hava akımları nedeniyle bazen uçuyor gibi görünür. Büyük damlalar yağmur damlası, daha küçük olanlar ise genellikle bulut veya sis damlacıklarıdır.
katre / قطره / قَطْرَه Damla.
Kız çocuklarına sıklıkla verilen Sude ismi birden çok anlamı taşımaktadır. Buna göre sürmeli, boyanmış veya işlenmiş anlamlarına gelir. Bunun dışında sürgün edilmek anlamı vardır. Ayrıca bir tarla gibi sürülmüş, işlenmiş bereketli anlamlarını içermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
sakit / sâkit / ساكت
Suskun, suskunluk.
suz / sûz / سوز
"Yakan, yakıcı, bozucu" mânâsında son ek.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
Hazır olmak. Mevcud bulunmak. Hürmet edilmesi lâzım gelen kimsenin yanında olmak. İbadet neticesi hâsıl olan rahatlık, gönül ferahlığı.
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
mehd / مهد
Beşik. Beslenilecek, büyüyecek yer. Yeryüzü. Yayıp döşemek.
Tuana: Cennete düşen ilk yağmur damlası demektir.
Coğrafya biliminde havadaki su buharının yoğunlaştıktan sonra gerek sıvı, gerek katı olarak yeryüzüne düşmesi olayına yağış adı verilmektedir. 1 Çiy, kırağı, kırç, kar, dolu ve yağmur başlıca yağış türlerine Türkçede verilen isimlerdir.
İşte detaylar. Tuana isminin kökeni Farsçadan gelir ve en güzel isimlerinden biridir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında bu isim 'Cennet bahçesine düşen ilk yağmur damlası' şeklinde geçmektedir.
barika / bârika / بارقه
Şimşek.
İnternette ufak bir aratma yaptığımda karşıma Celal Şengör'ün farsça kökenli hovace kelimesinden geldiğini ve anlamının da köle sahibi olduğunu söylediği bir video çıkıyor. Aynı zamanda hwāce, hâce (ikisi de aynı kelime olabilir) kelimelerinden geldiğini söyleyen yazılarda çıkıyor.
humma / hummâ
Yüsek ateşli hastalık, nöbet.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
(Hubb. dan) Sevilen.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın. Hüsün ve cemal sâhibesi.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
cenani / cenanî Kalbe âit ve müteallik olan. Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
saadet / saâdet / سعادت
Mutluluk.
zarif / zarîf / ظریف / ظَر۪يفْ
Zarafetli. İnce ve nâzik tavırlı. Güzel. Şık.
Güneş ile ayın beraber olması anlamına gelen isimdir.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri