tabib / طبيب (Çoğulu: Tabibân-Etibbâ) Doktor, hekim.
Osmanlı Devleti'nin sağlık teşkilatının en önemli aktörlerinden biri hiç kuşkusuz hekimbaşıdır. Hekimbaşı aynı zamanda Osmanlı sarayında da sağlık alanında en çok söz sahibi olan kişidir. Ayrıca sarayın sağlığını teminle sorumlu olmasından dolayı da önemli bir rol oynamaktadır.
Uygurca otacı ya da şifacı olarak anılan ilk ruh hekimleri tedavide ilaçların yanında musikiyi de aktif olarak kullanıyorlardı. Selçuklu ve Osmanlı darüşşifaları da bu hakimlerin tedavisi üzerine inşa edildi. Hekimlerin musikişinaslığı çok kadim bir gelenektir.
Darü'ş-şifa, bimarhane, bimaristan, dar'üt-tıb olarak anılan hastaneler, sadece toplum sağlığı veya salgınlar için hizmet vermemişler, aynı zamanda Avrupa'nın önem göstermediği akıl hastalıkları konusunda da hizmet vermiş ve hekimler yetiştirmişlerdi.
Hekimlerden sadece beşte birinin kitap yazdığı farzedilse Osmanlı dönemindeki toplam hekim sayısının 2800 civarında olduğu söylenebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Rüşdiye mezunlarını yüksek okullara hazırlamak için açılan, günümüzdeki liseye denk orta öğretim kurumu. Tanzimat döneminde Batı tarzında oluşturulan, zamanla ilk öğretim kademesiyle birleşen orta öğretim kurumu.
Bunların lise muadili olan idadi dersleri, tamamlama kısımları, hazırlık medreseleri de bulunmaktadır. Okuyup yazan bir talebe önce iptida-i hariç denilen medreselerde okur. Buradan sonra da, Musule adı verilen tetimme yani tamamlama medreselerine yükselirdi.
Hastane (eski adı Darüşşifa), hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu.
Hastane anlamına gelen bimarhane, 17.yy öncesine kadar maristan, bimaristan, darüşşifa kelimeleri aynı anlamda kullanılmıştır. Benzer şekilde Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat'ta da bimarhane; “hastane”, “tımarhane”, “deliler yurdu” şeklinde tanımlanmaktadır.
İslam dünyasında hastaneler için kullanılan terimdir. Şifa evi, sağlık evi anlamlarına gelir. Bu adın yanı sıra kaynaklarda bimarhane (hasta evi), darülafiye (afiyet/sağlık evi), darüssıhha (sağlık evi), şifahane (şifa evi), bimaristan, maristan (hasta yurdu) terimleri de aynı manada geçer.
Din adamı olarak nitelendirilen Şaman ya da Kam adı verilen bu kişileri bizim halk arasında şifacı diye nitelendirmemiz en doğrusu olacaktır. Nitekim Uygurca'da Şaman “hastalıkları gideren, acıları dindiren, çılgınlıkları, saraları yatıştıran, hastalara ilaç yapan kimse” anlamında, “otacı” diye adlandırılmıştır.
Hipokrat (Yunanca: Ἱπποκράτης, Hippokrates) (d. MÖ 460, İstanköy - ö. MÖ 370, Larisa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim.
Şifacı, fiziksel ve ruhsal olarak hasta olan insanları iyileştiren kişiye denmektedir.
Tabib, doktor.” şeklinde bir anlam atfedildiği görülmektedir.
Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir.
Doğrulanmış Cevap. Eskiden doktora hekim denirdi. Bu iki kelime eş anlamlıdır.
Günümüzdeki karşılığı akıl hastanesi olarak bilinir. Bimarhaneler 17. yüz yıldan sonra tımarhane adıyla anılmaya başlanmıştır. O dönemlerde akıl hastaları tımarhanelerde tedavi altına alınmıştır. İlk bimarhane Bursa şehrinde kurulmuştur.
Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi ya da akıl hastanesi, ruhsal veya akıl rahatsızlıkları olan insanların tedavisi için açılan hastanelerdir.
Şifahane, bimarhane (hasta evi), bimaristan (hasta yurdu), maristan sözcükleri de hastane karşılığı olarak kullanılmıştır.
Vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1204-1206 yılları arasında Kayseri'de inşa ettirilmiş ünlü Gevher Nesibe Şifaiyyesi ve 1210-1214 yılları arasında yapılan medresesi bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.
Dünyanın ilk hastanesi olarak bilinen Balçova Agamemnon kaplıcası adını, Truva kentine saldırılan Mykene Kralı Agamemnon'dan aldı. 2 bin 500 yıldır şifa dağıtan kaplıcaların üzerinde geçen yıllar içinde modern bir tesis kuruldu.
Pavyon sistem, koğuştaki pis havanın dışarı atılabilmesi için tek katlı ve iki taraftan havalandırılabilir düzende yapılan bir sistemdir (Aydın, 2009: 3; Köse, 2003: 10). Bu sistemde hasta istasyonları, hastalıklara göre farklı alanlarda bölümlendirilerek oluşturulmuştur (Özkan, 2018: 18).
Osmanlılar medrese öğrencilerine talebe, tüllab, danişment, softa, müsteid demişlerdir. Sıbyan mektebi öğrencilerine genellikle talebe, şâkird; alt düzey medrese öğrencilerine softa; yüksek düzey medrese öğrencilerine danişmend denirdi.
Osmanlı toplumunda çocuklar, Arapça kökenli bir tanımlamayla, “sagîr/e” olarak tarif edilmekteydi. Bütün çocukluk dönemini kapsayacak şekilde yaygın olarak kullanılan “sagîr/e” sözcüğüne çocukluğun belli dönemlerini anlatan zengin bir söz dağarcığı eşlik etmekteydi.
Kıraathanelerin isim kökeni “okumak” anlamına gelen “kıraat”ten geliyor. Aynı zamanda “Okuma salonu” ya da “okuma evi” olarak da anılan kıraathaneler, Osmanlı döneminde halkın bir araya gelerek, gündelik olaylardan haberdar olduğu, sosyalleştiği, sanattan bilime bilgi alışverişi yapmak için buluştuğu bir yerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri