doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın. Hüsün ve cemal sâhibesi.
Bayan, kadınların ad veya soyadlarının önüne gelen bir saygı sözcüğüdür, bir nevi erkeklerde kullanılan "bay"ın kadınlar için olan kullanımıdır.
Türkler'de ve Moğollar'da hükümdar ailesine mensup kadınlar için kullanılan bir unvan. Türk ve Moğol lehçelerinde ḫatun, ḫātyn, ḫotun; katun, katyn, kadın gibi çeşitli şekillerde bulunan ve hâtûn (çoğulu havâtîn) şeklinde Arapça'ya da geçmiş olan kelimenin etimolojisi kesin biçimde yapılamamıştır.
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
İlgili 25 soru bulundu
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
Kadın. Aslında “katın” şeklinde kullanılır ve Soğdça “xwaten” kelimesinden gelir. Katın, “hanımefendi”, “kraliçe”, “hanım” manalarına gelir. Osmanlı saraylarında “baş kadın”, “kadın efendi”, saray kadınlarının ve sultan eşlerinin rütbeleridir.
Hanım, Han sözcüğüne iyelik eki (ım) getirilerek türetilmiştir. Eski Türk beyliklerinde, devlet başkanlarına han ya da sultan denirdi. Han isminin ilk anlamı ise sultanın eşidir.
Hatun (kadın), tarih boyunca Türkler'le temas etmiş Asya ve Avrupa milletlerinin dillerine "Türk hükümdarının karısı, Türk kadını, saygın kadın, yönetici kadın" anlamlarıyla geçmiştir (geniş bilgi için bk. a.g.e., a.y.).
Hatun: Kağan/Hakan 'ın hanımına denir. Han: Orta Asya'daki en yaygın unvan. Türklerde daha aşağı olan "kral", Moğollarda "imparator" yerine kullanılır.
Kelime ses değişimine uğrayarak kadın ve hatun olarak iki farklı şekilde girmiştir.
Taranan metinlerde, kunçuy kelimesi metnin bağlamına göre 'eş' veya 'kraliçe, prenses' anlamlarına gelmektedir.
- İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Karîn Ne Demek? Karin kelimesinin ilk anlamı çok yakın olan kimse demektir. Bir kişinin annesi, babası ve sık sık görüştüğü arkadaşları karin olarak nitelendirilir. Bunun dışında Osmanlı İmparatorluğunda, vezir ve şeyhülislam gibi padişahın yakınında olan kişiler de karin olarak adlandırılırdı.
Skjaldmö (eski Norsça: skjaldmær), İskandinav kültürü ve mitolojisinde savaşçı olmayı seçen kadın. Çok sayıda saga ve benzer tarih eserlerinde adı geçer. Gotlar, Cimbriler ve Marcomanniler gibi Cermen kavimlerinde de görülmüştür. Efsanevi Valkürlerin bu kadın savaşçılardan esinlendiği düşünülmektedir.
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
[2] Hükümdarın kızına, prens unvanı taşımaya hak kazanan herhangi bir kadına ve herhangi bir prensin eşine prenses denir.
Başkaldıran, isyan eden. Hayırsız, dikbaşlı. Çok isyan eden, çok isyancı kişi.
Eski Türk ailesi 'soy' adını alırdı. Soy'da hem erkek tarafından, hem de kadın tarafından gelen akrabalar vardı. Her iki tarafın akrabaları hukukî açıdan eşitti.
Türklerde Aile ve Evlilik Tipleri
İslâmiyet öncesi Türk toplumunda ilk sosyal birlik olan ve “oguş” (veya uguş) sözü ile ifade edilen aile, sosyal bünyenin çekirdeği durumunda idi. Bu sebeple, aile sistemini esasları siyasî, sosyal hemen bütün Türk kuruluşlarına ve fertlerin davranışlarına yansımıştır.
Katun kelimesi eski Türkçe üzerinden Hatun olarak ifade edilir. Özellikle Eski dönemlerde kağanların eşi olarak kullanmış bir sözcüktür.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
damen / dâmen / دامن
Etek.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri