İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
El etek öpmek
Etek, Osmanlı döneminde makam sahiplerinin rütbesini göstermekteydi. Eteği öpülen kişi toplumda oldukça saygı duyulan birisi olarak düşünülmektedir.
Mesela damadın kaynanasının, gelinin de kayınbabasının elini öpmesi hususunda ihtilâf vardır. Çok yaşlı kadınların ellerinin öpülmesinde beis yoktur: ancak mahremi olmayan kadınların elinin öpülmesi haramdır ve el zinası sayılmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
İlim ehlinden bir kısmı bunu küçük secde olarak isimlendirmiştir! Yani şirktir! Bir insanın elinin üzerine alnını koymak suretiyle el üzerine secde etmesi caiz değildir ve bu şirktir! Ancak adet haline getirmeksizin nadiren veya az sayıda sadece ağız ile eli öpmekte bir beis yoktur.”
İlgili 28 soru bulundu
Kız çocuğa Hanım Sultan, erkek çocuğa (II. Mehmed'e kadar) Çelebi Sultan, annelere Valide Sultan, padişaha çocuk doğurmuşlara Haseki Sultan, erkek kardeşe Mihraç Sultan, kız kardeşe Mihrace Sultan unvanı verilmiştir.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Haremde kadınlar; valide sultan (padişah annesi), kadın efendiler/hasekiler (padişahın eşi), sultanlar (padişah kızı), ikbâller (padişahtan gebe kalan odalık), odalıklar, ustalar, kalfalar (bula-abla-kâhya), cariyeler sıralamasıyla hiyerarşik dizilimde rütbelenerek (enderun mektebiyle bir bütün olarak) teşkilatta ve bu ...
Şehzadeler 11 veya 15 yaşına kadar aldıkları teorik ve temel eğitimlerin ardından, saltanat sırası kendilerine gelinceye kadar pratik eğitim için büyük sancaklara gönderiliyorlardı. Bu pratik eğitim için sancaklara gönderilme dönemi I. Ahmed ile birlikte son bulmuştur.
Padişaha ve hanedana bağlı bir aristokrasi yaratılmasını sağlamak için cariyelerin eğitilmesini sağlayan kurumdur.
Afife Nûr-Banû Valide Sultan, 2. Selim'in tek eşiydi. III. Murat'ın annesi ve Venedik Dükü Sebastiano Venier'in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları'na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violanta Baffo'nun Cecilia adındaki kızı, korsanlar tarafından kaçırılarak hareme hediye edildi.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Osmanlı saltanatında unvanlar babadan oğla geçer, padişah oğulları "şehzade", kızları "sultan"dır. Şehzadelerin çocukları yine şehzade, kızları yine sultandır. Sultanların çocukları Osmanlı hanedan üyesi sayılmazlar.
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Haseki sultan (Osmanlıca: خاص کي سلطان), Osmanlı padişahlarının çocuk doğuran cariyelerine verilen bir unvandır.
Valide sultan (Osmanlıca: والده سلطان), Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen unvandı. Kaynaklarda "vâlide-i pâdişâh", "vâlide-i saâdetpenâh", "mehd-i ulyâ-yı saltanat" şeklinde de geçmektedir.
O gün sürülen Osmanlı Hanedanı üyelerinin torunları halen 4 kıtada Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Meksika ve ABD gibi 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor. Bugün hayatta 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan var.
Bu yüzyılın en önemli özelliklerinden biri veliaht şehzadelik statüsüdür. Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır.
Padişahların şehzade doğuran cariyelerine verilen “haseNi” unvanını ilN Nez, Kanuni Sultan Süleyman'ın niNâhlı eşi Hurrem aldı. Haseki, “Has” ve “eski” anlamında birleşiN bir sözcüNtür.
BAYEZİD (1360 – 8 Mart 1403) Lakabı Yıldırım olan I. Bayezid, Dördüncü Osmanlı Padişahı. 1389′dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murat, annesi ise Bulgar Marya yani Gülçiçek Hatun'dur.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
Padişahlar II. Osman ve Sultan Abdülmecid hariç olmak üzere Türk kızlarıyla evlenmemiştir. II. Bayezid döneminden itibaren hükümdarların haremdeki cariyelerle evlenme geleneği ortaya çıkmaya başlamıştır.
Fâtih devrinden itibaren Osmanlı Padişahları, nikâh ile ve özellikle de hür kadınlar ile evlenmeyi terketmişler; bunun yerine Kadın Efendi, İkbal, Gözde veya Peyk denilen câriyeler ile yaşamayı tercih etmişlerdir.
I. Ahmed 18 Nisan 1590 tarihinde babası Şehzade Mehmed'in sancak beyi olduğu Manisa şehrinde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri