Resm-i Arûs (Gerdek Resmi) Bir sipahinin tımarında bulunan kadınların evlenmeleri verginin konusunu oluştururdu. Bu vergi, kadınların kocalarından tahsil edilirdi. Yâve ve Kaçkun Resmi (Bâd-ı Hevâ Rüsûmu) Kaybolmuş hayvan veya kölenin bulunması verginin konusunu oluştururdu.
“Gelin” anlamına gelen arûs kelimesini Araplar “güveyi” mânasında da kullanırlar. Osmanlı kanunnâmelerinde ve tahrir defterlerinde resm-i arûs, arûsiyye, arûsâne ve gerdek resmi adlarıyla kaydedilen bu vergi zuhûrata bağlı bâd-ı hevâ vergileri içine girer.
Sahipsiz dolaşan hayvanları tutup muhafaza ederek devlete teslim etmek bir görev olarak görülmüştür. Devletin bu muhafaza görevi karşılığında mal sahiplerinden aldığı vergiye yâve ve kaçgun resmi denmiştir12.
İspenç, tarımla uğraşan Hristiyan reayadan Osmanlı Devleti'nin topladığı vergidir. Bu vergi 25 Akçe değerinde olup her erişkin zımniden alınan kişisel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
osmanlı zamanında sipahiye ödenen vergiler. gayrimüslim tebadan ispenç ve bive adı altında iki tür vergi alınırdı. ispenç, yetişkin erkeklerden; bive ise dul kadınlardan.
İlgili 35 soru bulundu
Farsça bâd (rüzgâr) ve Arapça hevâ (hava) kelimelerinden meydana gelen bir tamlama olan bâd-ı hevâ zamanla konuşma dilinde bedavaya (karşılıksız) dönüşmüştür. Kelime bir Osmanlı maliye terimi olarak ne zaman tahakkuk edip tahsil edileceği belli olmayan (zuhurata bağlı) bazı resimleri ifade etmek için kullanılmıştır.
Ağnam Resmi, küçükbaş hayvanlardan alınan vergiyi ihtiva etmektedir. Aslında bu vergi Osmanlı Devleti'nde hatta önceki Türk devletlerinde de görülmüş ve muhtelif değişikliklere tabi tutularak yeni kurulacak devlete aktarılmıştır.
Mücerred ise, babasının yanında yaşayan bekar yetişkin çocuktur. Mücerred resminin miktarı 6 akçe olup babasının yanında yaşayan, gelir elde etmeye gücü yeten (kisbe kâdir) yani sakatlığı, hastalığı olmayan erkeklerden alınan bir vergidir.
Öşür nassa dayalı bir ibadettir; üründen verilir ve sadece zekât âyetinde sayılan sekiz sınıfa taksim edilir. Buna karşılık haraç, müslümanların maslahatını esas alan ictihada dayalı bir nevi cezadır; faydalanma bedeli olarak toprağın kendisine tahakkuk eder ve amme maslahatına harcanır.
Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür.
Darülkurra adı verilen yapılar Kur'an eğitimi veren yerler olarak tanımlanmaktadır. Bu müesseselere Darülkur'an ya da Darülhuffaz adı verilmektedir.
Osmanlı İmparatorluğunda cizye, Gayrimüslim halk içinde belli bir takım şartları taşıyan kimselerden kişi başına alınan vergi idi[1]. Şartlar, belli bir yaşda bulunmak (14-75)[2], hasta, sakat ve işsiz olmamak, ehl-i zimmet olmaktı. Bu nitelikleri üzerinde taşıyan her Zimmî cizye ödemekle yükümlü idi.
Deştbani ise, Osmanlı kırsalında ekili alanlara hayvanlarca verilecek zararı engellemekle görevli “kır bekçisi”ne verilen isimdir.
Bennak Resmi, Osmanlı Devleti'nde toprak sahibi olan babalarının yanında yaşayan erkeklerin evlendikleri zaman ödedikleri vergidir. Örfi bir vergidir.
Amediye: Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içerisinde belirli yerler arasında (kara veya deniz yolu ile) nakledilen eşyadan, nakledildikleri yerlerde (malın girişinde) alınan bir vergi idi.
Tekalif-i Şer'iyye (Şer'i vergiler); zekat[8], öşür, haraç, cizye ve bunların kısımları olarak seksene yakın vergiden meydana geliyordu[9]. Ayrıca, Tanzimattan önce Osmanlı Devleti'nde uygulanan aşar, ağnam ve gümrük resmi en önemli vergiler arasında yer almıştır[10].
Zekât yükümlülüğünde esas alınan zenginlik ölçüsü anlamında fıkıh terimi.
(ﻋﺼﻮﺭ) i. (Ar. 'aṣr “yüzyıl”ın çoğul şekli 'uṣūr) Asırlar, yüzyıllar: Bunu tâkîben usûr-ı medîde esnâsında tekâmül-i felsefeye hizmet eden… (Fuat Köprülü).
Sözlükte “inmek, konmak, yerine geçmek” anlamındaki nevb/nevbet kökünden türeyen nâibe kelimesi (çoğulu nevâib) “meşakkat, âfet, bunalım, olağan üstü hal” gibi mânalara gelir. Nevâzil de (tekili nâzile) benzer anlamlarda kullanılmaktadır.
Cürüm/Cerime/ Cürmü Cinayet Resmi
Bâd-ı Hevâ bir Osmanlı maliye terimi olarak dilimizde “bedava” kelimesine dönüşmüş ve ne zaman tahsil edileceği duruma göre değişen vergiler için kullanılmıştır (Sahillioğlu, 1991:416). Cerime, bâd-ı hevâ cinsinden kabul edilen bir vergi/ceza olarak kabul edilir.
İMDÂDİYE. (ﺍﻣﺪﺍﺩﻳّﻪ) i. (Ar. imdādі “yardımla ilgili”den imdādiyye) Eskiden savaş zamânında masrafları karşılamak, barış zamânında bütçe açığını kapatmak üzere halktan alınan ve miktârı ihtiyâca göre değişen örfî vergi.
1a- Bir şehir ve kasabada sanat ve ticaretle uğraşan bütün grupların mekandaki konumlarını; üstad, kalfa ve şakirdleri ile birlikte çalışanlarını; iş hacmini belirleme ve bu düzenin sürdürülmesini izleme sırasında alınan vergiler: İhtisâb akçesi.
meşrutiyetle birlikte emlak vergisinde görülen eksiklikleri gidermek üzere bina ve arazi vergilerini ayıracak şekilde bir değişiklik yapılması isteğinden doğan vergi.
Osmanlılar'da hayvan sürülerinin barındırıldıkları yer için alınan bir vergi türü. Osmanlı malî terminolojisinde genel olarak vergi anlamında kullanılan bir terim. Osmanlı maliyesinde devletin talep ettiği vergi ve harçların genel adı.
23 Nisan 1920'de kurulmuş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk olarak Ağnam Resmi Kanunu'nu kabul etmiştir. Ağnam Resmi, küçükbaş hayvanlardan alınan vergiyi ihtiva etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri