Kısaca vakıf yapan kimseye denir. Me\kuf : Vakf edilen mala, mülke denir. Mahalli vakıfda, mevkuf bir tabirdir. Aynı mevkuf da vakf olunana maldır.
Yetki eksikliği veya üçüncü şahısların haklarının bulunması sebebiyle hükümlerini meydana getirmesi askıya alınmış akid. En yaygın hukukî işlemi ve borç kaynağını ifade eden bir hukuk terimi.
Sözlükte “vakfetmek; dikilmek, durmak; durdurmak” gibi anlamlara gelen vakf kökünden türemiş bir ism-i mef'ûl olan mevkūf “durmuş; durdurulmuş” demektir.
Askı hali, genel olarak, akdin asıl ve vasıf itibariyle eksiği bulunmamakla beraber, ek bir işlem (icazet) olmaksızın işlerlik kazanamaması, diğer bir deyişle, akdin hüküm ve sonuçlarının, akdin konusunda tam olarak gerçekleşememesi durumunu ifade eder. Bu durumda olan akit, «mevkuf» olarak adlandırılır.
Nikâhın unsurlarıyla alakalı şartlara denir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde nikâh batıldır. hiç bir sonuç ifade etmez. kadar mevkuf (askıda hükümsüzlük) olarak adlandırılır. Onay olmaması halinde hiçbir sonuç doğurmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Mevkufun aleyh: Bir ayının (vakf olunan malın) menfaati kendisine şart koşulmuş kişiye veya yere denir.
Muhammed tarafından söylendiğine emin olunan sözlerdir. Örneğin veda hutbesini binlerce kişi dinlediği için, peygamber efendimizin bu hutbede söylediği her söz, merfu hadis olarak değerlendirilir.
Peygamber'den gelen rivayetler için merfû, sahâbeden gelenler için mevkuf, tâbiûn ve sonraki tabakalardan gelenler için maktû hadis tabiri kullanılmıştır.
Bir mülkü kamu yararına ebedi olarak tahsis etmek anlamında kullanılan bir terim4 olan vakıf, ferdi çalışma ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını öngören hukuki ve sosyal bir sistemdir.
PTT Kargo, teslim edilmeyen gönderiyi mevkuf (elde kalmış gönderi) olarak işaretlemiş. Alınmayan kargonun minimum 1 ay beklemesi gerekirken, 3 haftada kargo mevkuf duruma getirilmiş.
19) İbn Hacer el-Askalânî, durumun böyle olmadığını göstermek maksadıyla el-Vuḳūf ʿalâ mâ fî Ṣaḥîḥi Müslim mine'l-mevḳūf adlı eserini kaleme almıştır (nşr. Abdullah el-Leysî el-Ensârî, Beyrut 1406/1986).
Mevkûf akit: Yürürlüğünün, akde mübaşeret edenlerin dışında üçüncü şahısların hakkına taalluk ettiği akittir. Bu nedenle akdin nefâz'ı, hak sahibi şahsın icâzet'ine bağlıdır.
Bir hukukî işlemin işlerlik ya da bağlayıcılık kazanabilmesi için hak sahibinin onay vermesi anlamında terim.
Buna göre çoğu zaman bilinebilecek bir şeye dair rivayetler merfû, aksi halde ise mevkuf sayılır. Diğer din mensuplarından bilgi nakletmeyen bir sahâbînin geçmiş ve gelecek zamanla veya yapılması özel bir sevap yahut ceza gerektiren işlerle ilgili açıklamaları hükmen merfû kabul edilir.
Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir.
Buna islâm hukuku literatüründe daha çok "mefk- ûd (kayıp kişi)" denmektedir. Dolayısıyla mefkûd "yeri bilinmeyen ve hayatta olup olmadığı belli olmayan kimse”dir.³ Ayrıca gâipliğin bu çeşidi, “gaybet-i münkatı'a ile gâib (irtibatın kesildiği gâiplik)" diye de tabir olunur.
Fetihten hemen sonra adada Osmanlı vakıf düzeninin oluşması için her türlü ortam hazırlanmıştı. Nitekim 1572'de Sultan II. Selim tarafından ilk vakıf kurulduktan sonra adaya atanan yüksek rütbeli asker ve yöneticiler de vakıf faaliyetlerine girişmişlerdir.
Osmanlı'da kurulan ilk vakıf Orhan Bey'in Bursa'yı almasıyla burada kurduğu vakıf olarak bilinmektedir( Tuş, 1999, s.191).
Bu tür vakıflara, okul (medrese), ca mi, mescit, yol, köprü, kervansaray, çeşme, has- tahane, aşevleri, şifa yurtlan gibi kuruluşlarla bun ların giderlerini karşılamak için gerekli geliri sağ lamaya tahsis edilen ev, dükkan, han ve zeytinlik vakıflar örnek olarak gösterilebilir.
Maktu vergi, mükellefler arasında ayrım yapılmaksızın, farklı oranlarda değil, herkesten eşit olarak alınan vergidir. Baş ve damga vergileri örnek olarak verilebilir.
Maktu harçlar konusu para ile değerlendirilemeyen hallerde alınan, miktar olarak belirlenmiş ve tarifede bu şekilde yer alan harçlardır. Nispi harçlar ise harca konu yararın para ile ölçülebildiği hallerde söz konusu olur ve tarifede bu yarar veya konunun değerinin yüzdesi şeklinde yer alır.
MAKTU KELİMESİNİN ANLAMI
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, maktu kelimesinin anlamı şu şekildedir; "Kesin olarak değeri biçilmiş, ölçü ile satılmayan, götürü."
Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır.
Çünkü hadisin rivâyet şekli onun Sahabiye ait olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Sahabîlerin Vahyin indirilişi esnasındaki konumları, onlardan sahih olarak rivâyet edilen mevkuf hadislerin, çoğu zaman amel etmeye elverişli olduklarını te'yid etmektedir.
Sahabeye isnad edilen söz ve fiillere, mevkuf hadis denir. Örneğin Hz. Ömer'in “تَفَقَّهُوا قَبْلَ أنْ تُسَوَّدُوا” yani “Yaşlanmadan önce gerekli bilgileri öğreniniz” sözü, kavlî mevkuf hadistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri