Osmanlıca; “ilm-i tencim” ya da “ilm-i ahkam-ı nücum” diye ifade edilirdi. Osmanlı ilk dönemlerinde, astronomi ve astrolojiyi birlikte yürüttü. Bu kişilere “müneccim” deniyordu!
Bu doğrultuda TDK üzerinden bakıldığı zaman müneccimbaşı sözcüğü, 'Osmanlı döneminde 15 ve 16. yüzyılda yaşayan, gök bilimi ile uğraşanlara verilen isim' şekilde geçiyor. Buradan da görüldüğü üzere müneccim ve müneccimbaşı daha çok yıldızlar ve bilim ile ilgilidir.
Âlemin yıldızlar tarafından yaratılıp yönetildiğini, yıldızların konum ve hareketlerine dayanarak gaybî bilgilere sahip olduklarını ileri sürenlere verilen isim.
Bu kişiler başta takvim ve zayiçe hazırlanması ve çoğaltılması olmak üzere çeşitli işlerinde müneccimbaşıya yardım ederlerdi. Müneccim-i sâniler de müneccimbaşılar gibi ilmiye sınıfından, ilm-i nücûm ile ilm-i hey'et bilen kişiler arasından seçilirlerdi.
İlmiye sınıfından seçilen müneccimbaşılar müneccimliğin kelime anlamında mevcut astroloji ve kehanet gibi görevlerinin yanı sıra zamanla devlet katında kullanım için takvim, imsakiye ve zayiçe hazırlamaya başlamışlardır.
İlgili 41 soru bulundu
Gelecekten haber vermek (kâhinlik) ve falcılık haramdır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) fal ve Şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz" (Mâide, 5/90).
Yıldızların insanları ve olayları etkilediği inancına dayanan sözde ilim dalı, astroloji, yıldız falcılığı, müneccimlik. Osmanlılar'da astronomi ve astrolojiyle ilgili işlere bakan görevli.
müneccim - Nişanyan Sözlük. Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم “yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog” sözcüğünden alıntıdır.
Farsçadan sırasıyla Yunancaya ve Latinceye geçmiş Maguş sözcüğü Kitabı Mukaddes'in Türkçe çevirilerinde müneccim, kâhin veya yıldızbilimci olarak geçer.
XVI. yüzyılda müneccimbaşıların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok vazifesi bulunmaktaydı. Müneccimbaşılar XVI. yüzyıldan itibaren saray ve ileri gelen devlet adamları için takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapmaya başlamışlardır.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Arapça kökenli bir sözcük olan evliya kelimesi, Veli'nin çoğuludur. Ancak bu kelime günümüzde daha çok tekil olarak kullanılır. Nefsinin tüm isteklerinden vazgeçip yaşamını Allah yoluna adamış olan, ilmi yüksek, imanı tam kişilere evliya denir.
Ivedi; peşin; vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Denenmiş, sınanmış, tecrübe edilmiş.
Osmanlı Devleti'nin ekonominin temeli tarıma dayanıyordu. Vergilerin çoğunluğu tarımsal faaliyetlerden alınmaktaydı.
Eserdeki figürler Meryem, İsa ve yeni doğmuş İsa'ya Yahudilerin Kralı olarak hürmetlerini sunmak üzere Doğudan gelen ve hediye olarak altın, günnük ve mür getirdiğine inanılan müneccimler olan Gaspar, Melkior ve Baltazar isimli üç kraldır.
Günlük buhuru ya da olibanum; Boswellia ağacının gövdesinden akan açık sarı ve kokulu bir reçineden elde edilirken, mür; aynı familyaya ait Boswellia ağacının Commiphora3 (Burseraceae) türünden elde edilen reçineli bir buhur türüdür.
Mübrem kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mübrem kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mubrem şeklindedir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
Astrolog veya müneccim, bir insan doğduğu sırada yıldızların durumuna bakarak, onun geleceği hakkında iddialarda bulunur.
Bu bakımdan astroloji de İslâm âlimlerinin reddettiği uğraşılardan olmuştur. Islâm dini bu işlerle uğraşanlara bir şeyler danışmayı, onların yönlendirmelerine göre hareket etmeyi, onların bu konularda söylediklerini onaylamayı asla tasvip etmez.
Babilli astronomlar M.Ö. 500'lerde gün dönümü ve tutulmaların zamanını hesaplayabiliyorlardı. Gök cisimlerinin doğduğu zamanki konumuna göre insanın geleceğini tahmin eden yıldız falı da ilk kez Babil'de bulunmuştur. Ayrıca güneş, ay, yıldız ve gezegenlerin durumları önceden tahmin edilerek yıllıklar yazılmıştır.
İç Dünya. Yıldız haritanızdaki Ay; sizin karakterinizi, iç dünyanızı, gizli kalmış yönlerinizi ve yalnızca yakınlarınıza açtığınız en saklı duygularınızı temsil eder. Genel olarak duygularla ilişkili olan Ay, içgüdülerinizi ve sezgilerinizi, heyecanlarınızı ve tepkilerinizi gözler önüne serer.
- Günümüzde arkadaşlarıma hazreti diye (örneğin Hz. Fırat) seslenebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Bu ifade din büyükleri, alimler ve salihler için kullanıldığından ulu orta kullanmak, önüne gelene “hazret” demek edebe aykırı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri