Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925): Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmed Cevdet Paşa olarak kabul edilir.
Mustafa Naîmâ ya da tam adıyla Halepli Mustafa Naîmâ Efendi, (Osmanlı Türkçesi: مصطفى نعيما; d. 1655, Halep - ö. 1716, Patras), Osmanlı tarihçisi, ilk resmî Osmanlı vakanüvisi.
Vak'a-Nüvis, Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendirdiği kişilere verilen isimdir.
olan bir vakayinamedir. Dönemin vakanüvisi Halil Nuri Bey tarafından kaleme alınan eser 1794-1799 yılları arasında meydana gelen olayları ihtiva etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İlk vakanüvis olan Mustafa Naim Efendi, yaptığı çalışmalarla tarih bilimine yeri doldurulamaz kaynaklar bırakmıştır. Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir.
Vekaniyüvis devletin görevlendirdiği olayları kaydeden kişilere verilen isimdir. 1.Kendisinden önceki vekaniyüvisin notlarını gözden geçirir. Temize aktarır ve matbaanın kurulması sonrası basılmasını sağlar. 2.Görevli olduğu süre için de meydana gelen olayları kaydetmek.
Bâlâya kadar rütbe sahibi olanlara efendi denilirken bu rütbeyi alanlara “atûfetlü beyefendi hazretleri” denilmiştir. Tanzimat'tan sonra ise resmî olarak sadece okur yazarlar ve mektep talebeleri bu unvanla anılmıştır.
18. yy'da başladığı kabul gören ve Osmanlı'nın sonuna kadar devam eden vakanüvislik kurumunda, devletin resmî tarihçileri olan vakanüvisler yaşanılan hâdiseleri kaleme almakla görevlendirilmiştir.
Ahmed'in, tahta geçer geçmez on dokuz erkek kardeşini nasıl idam ettirdiğini bile açık açık anlatmıştır. ”Naimâ Tarihi”nin bir başka bölümünde, Sultan III. Mehmed'in korkaklığı bile anlatılmıştır. Naima, tarih yazımına yepyeni bir stil getirmiştir. Onun renkli ve çekici bir üslubu vardı.
Vakanüvis Osmanlı döneminde, zamanın olaylarını saptayıp tarihe geçirmekle görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Vakanüvisler, sadece kendi dönemlerinin olaylarını yazmakla kalmamış, olayların kesintisiz tespiti için devrin tarihini tamamlamakla da görevlendirilmiştir.
⇒ Osmanlı devletin'de padişahın hayatı savaşları konusu olarak esas alınabilen manzum bir tarih statüsüne girebildiğini görebiliriz. ⇒ Devletin tarihi olaylarını yazan kişilere ise Şehnameci adı verildiğini görebiliriz. ⇔ Vakaniüvis; Osmanlı devletinin tarih bilime Vakaniüvis denir.
Osmanlı Devleti'nde zamanın olaylarını tespit etmek ve yazmakla görevli devlet tarihçisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle vakıanüvis, vaka nüvis şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vakanüvis şeklinde olmalıdır.
XVIII. yüzyıla gelindiğinde Şehnameciliğe ilaveten Osmanlı tarih yazımında Vakanüvislik denen yeni bir makam ihdas edilmiştir. Vakanüvislerin görevi devletçe kendilerine verilen belgeleri kaydet- mekti (Sertoğlu 1986).
Vakanüvis Osmanlı Devleti'nde resmi tarihçilerine verilen unvandır.
Eskiden şehzadeler, din adamları, eğitim görmüş kişiler için özel adlardan sonra kullanılan unvan. Günümüzde ise bey unvanından farklı olarak özel adlardan sonra kullanılan ikinci derecede bir unvandır.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Padişahın erkek ve kız çocukları 'prens' ve 'prenses' demek olan 'şehzade' ve 'sultan' unvanını taşırlar. Şehzadelerin çocukları da aynı şekilde 'şehzade' ve 'sultan'dır ama sultanların çocukları böyle bir unvan kullanamazlar. Bir sultanın oğluna'beyzade', kızına ise 'hanımsultan' denir.
Osmanlı tabibi ve astronomi bilgini. Boğdan voyvodası, mûsikişinas ve Osmanlı tarihçisi. Osmanlı şeyhülislâmı. 1727'de İbrâhim Müteferrika tarafından kurulan ilk Türk matbaası.
Takvim-i Vekayi, Osmanlı Devleti döneminde 1 Kasım 1831 tarihinde yayınlanmaya başlayan ve bugünkü Resmi Gazete'nin temelini oluşturan resmi yayındır. Gazete, haftalık olarak yayına başlamış, Osmanlıca, Arapça, Ermenice, Farsça, Fransızca ve Rumca baskılar yapmıştır.
Padişah da her bend hakkındaki emir veya görüş bildiren hatt-ı hümâyununu, telhis veya takrirde olduğu gibi kâğıdın üst tarafına "manzûrum olmuştur" ibaresinden sonra kaçıncı bende ait olduğunu belirtmek suretiyle yazardı.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
BORDRO KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Maaş bordrosu. Kasa bordrosu.
Tarihçi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tarihsel konular üzerinde araştırmalar yapan, tarih kitapları yazan kimse, müverrih. Tarih öğretmeni.
Kanuni Sultan Süleyman 1550 yılı civarında Ârifî Fethullah Çelebi'yi günlük 25 akçe ile Osmanlı hânedanının tarihini yazmakla görevlendirmişti, bu nedenle dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi ile başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri