Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Zaman zaman taraf değiştirebilen bu tek taraflı baş ağrılarında genel de bir yarıma diğer yarımdan daha fazla eğilimi vardır. Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
Kişinin Migren Olup Olmadığını Nasıl Anlarız? Migren ağrılarını diğer ağrılarından ayırt eden en önemli etken ise şiddetli ağrı ile beraber ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa hassasiyettir. Migren ağrısı olanlar baş ağrısına eşlik eden bu hastalıklar sebebiyle günlük aktivitelerine devam etmekte zorlanırlar.
Migren başın sağ ya da sol tarafına vuran bir ağrı ile karakterize olur.
Sık görülen bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında ağrı gelir. Ense, şakak ya da göz çevresinden başlayan bu ağrı, hareket ettikçe kötüleşebilir, zonklayıcı karakterle seyredebilir ve bu ağrıya eşlik eden bulantı, kusma, ışık ve sese olan rahatsızlık hissi ortaya çıkabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle papatya ve lavantalar buhara konularak buhar tedavisi olur. Migren ataklarının önüne geçilmesi için su ve sıvı tüketimlerine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra migren geldiğinde sessiz ve ışıksız bir ortamda bir süre uyunması gerekir. Uyuyup uyanıldığında bu migren ağrıları da giderilmiş olur.
Migren ağrısı tipik olarak tek taraflı, zonklayıcı, hareket veya rutin fiziksel hareketlerden etkilenen, orta şiddette veya şiddetli özellikte, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomların eşlik ettiği ağrıdır. Genetik bir yapıya sahiptir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Gerilim başağrısı, migrenden farklı olarak çoklukla başın tümünde hissedilen, hafif şiddetli, hareketle artmayan, ağrıya bulantının eşlik etmediği, başı sıkıştıran veya çevreleyen bir başağrısı şeklindedir, yarım saat gibi kısa süreli olabileceği gibi günler, haftalar, yıllarca kesintisiz devam da edebilir.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Migren ataklar halinde olur. O nedenle karıştırılması zordur. Beyin tümörüne bağlı baş ağrısı, çoğunlukla gerilim tip baş ağrısı ile karışabilir. Ancak gerilim baş ağrısı bile arada geçer, tümör baş ağrısı hiç geçmez.
Sinüzit, baş ağrısına değil yüz ağrısına yol açar. Migren ise baş ağrısıyla kendini gösterir. Migren ağrısı, nöbetler halinde ortaya çıkar.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Genetik özelliklerin gelişiminde etkili olabildiği migren baş ağrıları genel olarak bulantı, ışığa ve sese karşı hassasiyetin eşlik ettiği tek taraflı baş ağrısı olarak tanımlanabilir.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Migren atakları sırasında bireyler gözleri önünde uçuşan cisimler gördüklerini bildirmekte. Göz önünde uçuşan cisimler görmek, genellikle gözünüzün retina tabakası ile ilgili bir durumdur. parçacıkların sonucudur. Çoğu insan hayatlarında en az bir kere bu cisimcikleri görmüş ve deneyimlemiştir.
Çoğunlukla başın bir bölgesinde, orta ya da yüksek şiddetli olarak hissedilir. Bu migren türü, fiziksel aktiviteler ile şiddetlenme eğilimindedir. Atak başladığında hasta ışık ve ses duyarlılığının arttığını hissedebilir. Ek olarak konsantrasyonda güçlük çekebilir ve terleyebilir.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Başın sağ tarafında kendini gösteren baş ağrıları, genellikle küme tipi baş ağrısından kaynaklanır. Bu ağrılar, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar ve genellikle başın tek tarafını etkiler. Bu ağrılar, 30-45 gün sürebilen tek taraflı ağrılar olarak ortaya çıkar.
Oturur ya da eğilir pozisyondan aniden yukarı kalktığımızda zaman zaman göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı yaşarız. Bunun temel sebebi, kan basımcının hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Migren krizi ne kadar sürer? Kişinin hissettiği ağrı ve sonrasındaki bulantı, halsizlik, duygusal değişimler, saçlı deride yanma gibi eşlik eden belirtiler; 4 ila 72 saat kadar sürebilir. Ancak nadiren bazı hastalarda kriz bir haftayı geçebilir.
Bu migren ile baş ağrısından önce ortaya çıkan vertigo, geveleyerek konuşma, çift görme veya denge kaybı gibi problemler görülür. Baş ağrısı başınızın arkasını etkileyebilir. Bu semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar ve düzgün konuşamama, kulak çınlaması ve kusma ile ilişkilendirilebilir.
Aslında migren türleri içinde göz migreni diye bir tür yoktur ancak hastalar bunu tanımlar. Migrende gözün etkilenmesi sık rastlanan bir durumdur. Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri