Orta kulağın tükettiği hava, östaki borusunun yutkunma veya esneme sırasında açılmaması nedeniyle, orta kulakta yerine konulamadığı durumuna östaki disfonksiyonu denir. Böyle durumda orta kulakta hava açlığı yani negatif basınç oluşur ve hasta bunu kulakta dolgunluk ve tıkanıklık olarak hisseder.
Östaki borusunun fonksiyonu orta kulak dışındaki ve orta kulak içindeki basıncın dengelenmesini sağlamaktır. Söz konusu hava basıncı dengesinin sağlanamaması durumunda ise orta kulak hasar görebilmektedir.
Kronik östaki borusu tıkanıklık sorunu yaşayan yetişkinlerde ve kulakta sıvı toplanması nedeniyle tekrarlayan tüp tatbiki yapılan çocuklarda östaki borusu balon genişletilmesi işlemi önerilmektedir. Bu işlem tercihen genel anestezi altında yapılır.
Kulaktaki östaki borusunun işlevinde aksaklıkların ortaya çıkması ya da tıkanması, kulak zarının iç ve dış basıncı arasındaki dengeyi bozar ve kulak enfeksiyonları, işitme kaybı ve diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasına enden olabilir.
Östaki borusu gereken şekilde açılamadığı takdirde, basınç dengelenemez ve kulakta basınç veya sesleri “boğuk” duyma gibi rahatsızlık verici hislere yol açabilir. Bazen işitme kaybı ve kulak çınlamalarına neden olabilir.”
İlgili 36 soru bulundu
Obstrüktif östaki tüpü disfonksiyonunda belirtiler: Kulakta dolgunluk hissi, kulakta basınç hissi, kulakta açılıp kapanma sesi duyma, boğuk işitme, kulak çınlaması, kulak ağrısı, kulak uğultusu.
Sıvı birikimi sonucu östaki borusu tıkanır ve sıvı drenajı mümkün olmaz. Genellikle kendiliğinden geçer ancak geçmez ise doktor müdahalesiyle sıvının boşaltılmasına ihtiyaç duyulabilir. Nazofarengeal Tümör: Burnun arkasında boğaza açılan kesimde nadir olarak oluşan tümörler kulak tıkanıklığına neden olabilir.
Patuloz Östaki Borusu Nedenleri;
Dehidratasyon(çok sıvı kaybı) Romatizmal hastalıklar, Aşırı, hızlı kilo verilmesi, Geniz eti ameliyatı sırasında östaki borusunun ağız kısmının yaralanması.
Doğal pozisyonunda içinde hava ya da sıvı geçişi olmayacak şekilde kapalı olarak duran üsttaki tüpü çevresindeki kasların yutkunma hareketi sırasında kasılmasıyla açılır. Ve orta kulak ve geniz arasında hava geçişine imkan vererek hem orta kulak havalanmasını hem de basıncın eşitlenmesini sağlar.
Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
"Kulak barotravması" hava basıncı farkı yüzünden orta kulakta oluşan hasarı ve buna bağlı olan semptomları tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Östaki borusu burun ve boğaz ile orta kulağı (kulak zarı arkasında kulak bölümü) birbirine bağlayan bir borudur. Normalde, östaki borusu orta kulak içindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlar.
Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir. Burun deliklerinizi baş ve işaret parmağınızla sıkın, ağzınızı kapatın ve burnunuzu temizler gibi burnunuzdan dışarı doğru hava vermeye çalışın.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Yutkunma, sakız çiğneme ve esneme gibi yöntemler, basıncın östaki borusu üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Ancak, kulak tıkanıklığına ağrı, akıntı, denge kaybı gibi durumlar eşlik ediyorsa, rahatsızlığın ortadan kaldırılması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Sakız çiğnemek ve balon şişirmek gibi aktiviteler östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olarak kulak ağrısının baskısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yatmak yerine dik oturmak kulaktaki basıncı azaltarak, ağrının şiddetini düşürmeye yardımcı olabilir.
Eğer şikayet 5-7 günden fazla sürmüşse ve tıkanıklığa; kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş dönmesi ve burun kanaması gibi eşlik eden bir belirti varsa, altta yatan neden tümör, enfeksiyon ve kulak zarında yırtılma gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle hastanın zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Kulak tıkanıklığı, kulakta dolgunluk hissi olmasıdır. Önemli görmeyip geçiştirdiğimiz bazı rahatsızlıklar ileride daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Çoğu zaman yutkunmayla, balon şişirmeyle ya da sakız çiğnemekle düzelebilen kulak tıkanıklığı da bu rahatsızlıklardan biri.
Östaki Borusu Fonksiyon Bozukluğu
Hava basıncının aniden değişmesi ya da östaki borusunda meydana gelen problemler, orta kulağın zarar görmesine ve bunun sonucunda kulak tıkanıklığına, çınlamasına ve ağrısına sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri