Östrojen reseptörü (ER) pozitif: Bu tip meme kanserinin hücreleri, büyümeleri için östrojen hormonunu kullanmalarına izin veren reseptörlere sahiptir. Anti-östrojen hormon (endokrin) tedavisi ile tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.
Meme kanseri olgularının büyük bir kısmı hormon- bağımlıdır ve yüksek konsantrasyonlarda östrojene uzun süre maruziyet ile meme kanseri insidansı ara- sında pozitif bir ilişki olduğu gösterilmiştir (2–6).
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Hormon reseptörü negatif : Kanser hücresinde ne östrojen ne de progesteron reseptörü yoksa, hormon reseptörü negatif ( hormon negatif veya HR- olarak da adlandırılır) olarak adlandırılır .
Normalden daha yüksek HER2 seviyelerine sahip meme kanseri hücrelerine HER2-pozitif denir . Bu kanserler, diğer meme kanserlerinden daha hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir, ancak HER2 proteinini hedef alan ilaçlarla tedaviye yanıt verme olasılıkları çok daha yüksektir .
İlgili 27 soru bulundu
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
“HER2 (human epidermal growth factor 2), meme kanserinin gelişmesinde rol oynayan bir gendir. Meme kanserlerinin %20 kadarında, hücreler fazla miktarda HER2 proteini üretir. Bu durum hücrelerin hızlı büyümesine ve agresif olduğuna işaret eder. Tüm patoloji raporlarında HER2 sonucunun mutlaka belirtilmesi gerekir.
Östrojen reseptörü (ER) pozitif:
Bu tip meme kanserinin hücreleri, büyümeleri için östrojen hormonunu kullanmalarına izin veren reseptörlere sahiptir. Anti-östrojen hormon (endokrin) tedavisi ile tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.
Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Östrojen testiyle; Östron (E1), Östradiol (E2) ve Östriol (E3) hormon çeşitlerinin değerleri ölçülüyor. Östradiol (E2); En güçlü kadınlık hormonudur. Kadınlarda ergenlik öncesi Belirsiz – 20 pg / ml, ergenlik dönemi Belirsiz – 350 pg / ml, menopoz öncesi 15-350 pg / ml.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Üçlü negatif meme kanseri (TNBC) agresif bir kanser olarak kabul edilir çünkü hızla büyür, bulunduğu zamanda yayılma olasılığı daha yüksektir ve diğer meme kanseri türlerine göre tedaviden sonra geri gelme olasılığı daha yüksektir. Görünüm genellikle diğer meme kanseri türleri için olduğu kadar iyi değildir.
Ki-67 testi kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ölçmenin bir yoludur. Bu test patoloji laboratuvarında uygulanabilen bir immünohistokimyasal testtir. Ki-67 proteini immunhistokimyasal olarak boyanır ve yüz tümör hücresinin ne kadarında pozitiflik bulunduğunu belirten yüzdeyi anlatan bir sayı verilir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Fazla salgılanan östrojen hormonu cinselliğe karşı soğumaya neden olur, Kadınlarda östrojenin aşırı olması ruhi dalgalanmalara ve mutsuzluğa yol açar, Östrojenin fazla olması devamlı olarak şişkin hissetmeye ve vücudun şişmesine neden olabilir, Fazla östrojen yüzünden memelerin hassasiyeti artar ve memeler şişer.
Daha fazla östrojen daha fazla yağ; bu da yine daha fazla östrojen demektir. Sonuçta hücreler uyarılır ve vücutta kadınlık organlarında kanser gelişimi başlayabilir. Östrojen fazlalığı vücudun su ve tuz tutmasına neden olur. Yüz yuvarlaklaşır, el ve ayaklarda şişlik ve ödem gelişir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Kanserin kesin tanısı, patolojik inceleme sonucu konulur. Patolojik incelemeler sonrası elde edilen sonuçlar, patoloji uzmanı hekimler tarafından raporlanır. Patoloji raporu, kanser hastasının takip ve tedavisindeki en önemli kriterlerden biridir.
Tanısal yöntemlerin uygunluğunu, hekiminiz muayene sonucunda değerlendirecektir. Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir.
Kadınlık hormonu olan östrojen hormonu, memede kanser gelişme riskini artırır. 12 yaşından önce adet görmeye başlayan bir kızın ileride meme kanserine yakalanma riski daha geç dönemde adet görmeye başlayanlara göre 1.7 ile 3.4 kat arasında artar.
Meme kanserinin oluşması ve ilerlemesinde kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron hormonunun rolü vardır. Ne kadar uzun süre bu hormonlara maruz kalınır ise meme kanseri riski o kadar yükselir.
Meme kanserinde genetik yatkınlığın araştırılması için çeşitli genetik testler de uygulanabiliyor. Meme kanserinin tanısı için kullanılan yöntemler, mamografi, dijital mamografi, ultrasonografi, MR görüntüleme (Klasik MR ya da Tüm Vücut MR), biyopsi yöntemleri, Duktoskopi ve PET-CT.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Bu hücrelerin bölünme hızını (proliferasyon) gösterir. Proliferasyon indeksinin %2'den düşük olması (Ki-67 %2'den düşük) tümörün çok yavaş büyüdüğünü gösterirken, %10'dan büyük bir index (Ki-67 %10 üzerinde) daha hızlı büyüdüğünü düşündürür.
Bazı tümörler hücre yüzeylerinde PD-L1 proteinini yüksek oranda bulundururlar ve bunlara PD-L1 pozitif tümör denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri