Otantik öğrenme, öğrenilenlerin günlük hayatla, gerçek yaşamla ilişkili ol- ması gerektiğini vurgulayan, anlamlı, kalıcı öğrenmeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Otantik öğrenme; merkezde otantik görevlerin olduğu, öğretmenin rehberliğinde, öğrencileri araştırma ve sorgulamaya teşvik eden, öğrencilere sosyal söylemler için fırsatlar oluşturan ve sorunlarının çözümü için öğrencilere yeterli kaynaklar sunan bir öğrenme yaklaşımıdır.
Otantik öğrenme yaklaşımı kapsamında pek çok yöntem ve teknik kullanılarak öğretim süreci tasarlanabilmektedir. Bu yöntemlerden biri kanıt temelli öğrenmedir. Otantik öğrenmede kanıtlar kullanılarak otantik öğrenmenin bileşenlerine göre etkinlikler ve görevler oluşturulup öğretim süreci tasarlanabilmektedir.
Otantik bağlam, otantik öğrenmenin gerçek hayat problemleri ve durumlarının sahip olduğu özellikleri içeren bileşenidir. Gerçek hayat problemleri ve durumları, di- siplinler arası olma, farklı bakış açılarına saygı gösterme ve kendine özgü bir karma- şıklık içermektedir.
Otantik değerlendirme, herhangi bir disiplin için kullanılabilmektedir. Bu tür değerlendirmeler, eğitim deneyimini unutulmaz, ilginç ve teşvik edici hale getirerek olumlu yönde etkileme eğilimindedir. Geleneksel değerlendirmede, öğrencilerin içeriği öğrenip öğrenmedikleri test edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Otantik öğrenme, işbirlikli çalışma, sorumluluk alma, üst düzey düşünme, gerçek yaşamla ilişkili görev ve sorumlulukları yerine getirme, çözüm önerileri üretme gibi temel becerileri kapsamaktadır.
ZET: Otantik değerlendirme geleneksel norm-referanslı (bağıl) değerlendirmeye alternatif olarak sunulmuş kriter referanslı değerlendirme yöntemlerinden biridir. Öğrenci merkezli, formatif öğeler içermesi itibariyle dikkat çekmiş ve zaman zaman uygulanabilirliği birçoklarıi tarafindan tartışılmıştır.
Felsefede bağlamcılık, bir eylemin, sözün, ifadenin içinde oluştuğu bağlamı vurgulayan ve bu eylem, söz ve ifadelerin yalnızca ilgili bağlam yoluyla anlaşılabileceğini savunan bir dizi görüştür.
Bağlam veya kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım unsurlarının, kullanıldıkları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar nedeniyle kazandığı farklı anlam ve değerler bütünü.
Bağlam; herhangi bir olguda olaylar, durumlar, ilişkiler örgüsü olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2017). Bağlamsal öğrenme ise öğrencilerin hangi yaşam bağlamları ile öğrendiğini anlamak için yapılan öğrenme süreci olarak tanımlanmıştır (Bern & Erickson, 2001).
Summatif değerlendirme, genellikle bir ünitenin veya dönemin sonunda, ilerlemeyi ve öğrenmeyi ölçmek için yapılan değerlendirici bir alıştırmadır. Summatif değerlendirmeye örnek olarak, bir final sınavı, sertifika sınavı ve hatta geri bildirim içermeyen bir ara sınav verilebilir.
Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Süreç odaklı değerlendirmede tek amaç öğrencileri notla değerlendirmek değil; öğrenenlerin bireysel farklılıklarını dikkate alarak tamamlamaları gereken eksiklikler konusunda hem öğretmene hem de öğrenciye dönüt vermek, öğrencilerin süreç içerisindeki ilerleme aşamalarını görmelerini sağlamaktır (Aydoğmuş ve Coşkun ...
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
Anlamlı öğrenme ise, öğrencinin kendi zihninde aktif olduğu, bilişsel faktörlerin yer aldığı ve sürekli bir öğrenme sürecinin sağlandığı bir eğitim tekniktir. David Ausubel'in anlamlı öğrenme modeli, önceden öğrenilen bilgilerin ön organizasyonu ve bütünleşmeyi hedefler.
Oluşturmacı öğrenme modeli (constructivist) olarak bilinen öğrenme yaklaşımında ise, öğrencilerin daha önceki deneyimlerinden ve önbilgilerinden yararlanarak yeni karşılaştıkları durumlara anlam verebilecekleri savunulmaktadır. Oluşturmacı öğrenme yaklaşımına göre bilgi pasif olarak alınamaz.
Bağlam temelli öğrenme yaklaşımı öğrencilere konu ve gerçek yaşam durumları arasında bağlantı kurma fırsatı sağlayan bir yaklaşımdır (Elmas, 2012). Bağlama dayalı yaklaşım, derslerin içeriğini daha ilgi çekici ve daha eğlenceli bir hale getirerek öğrencilerin konuyu anlamasını kolaylaştırmaktadır (Acar ve Yaman, 2011).
Bir sözcüğün hangi anlamda kullanıldığını bağlamına göre belirleriz. Bir sözcüğün anlamını belirlemede bağlam devreye girer. Bu açıdan bağlam, iletişimde çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin “sıfır” kelimesi değişik bağlamlarda değişik anlamlar ifade eder.
Bağlam kavramını tanımlayabilmek Bağlam; herhangi bir olguda olaylar, durumlar, ilişkiler örgüsü veya bağlantısı olarak tanımlanabilir. Eğitimi ilgilendiren yönü ile bağlam, bireyin gerçek hayatta karşılaştığı olgu, olay veya kullanmış olduğu teknolojinin fizik kavramlarıyla ilişkilendirilmesi olarak tanımlanmıştır.
Bağlam temelli soru fen bilgisinin bir bağlam ile örüntülenerek sunulduğu sorudur.
YTÖ yaklaşımı, öğrencilerin bilgilerini günlük yaşamda karşılaştıkları olaylara transfer edebilmesine ve çeşitli aktivitelerle bilginin öğrenciler tarafından yapılandırılmasına yardımcı olmayı amaçlar. Yöntem: Araştırmada son test denkleştirilmemiş gruplu zayıf deneysel desen yöntemi kullanılmıştır.
Bağlamsal Analiz Bağlam, öğretim ve öğrenmeyi engelleyebilen veya kolaylaştırabilen engellerin toplamıdır. Bağlamsal analiz, öğretim tasarımı ve sunumunu etkileyecek çevresel faktörler hakkında bilgi sağlar.
Kısacası otantiklik, başka insanlar tarafından algılanabilecek, kendine karşı dürüst olma duygusu, bireyin gerçek benliğinin farkındalığı, kendine bağlılık ve kendini ifade etme öğesine sahiptir (Chan vd., 2005). Otantik olmak olduğun gibi davranabilmektir.
Bağıl (Norm dayanaklı) Değerlendirme Nedir? (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 15 saniye.) Bağıl ölçüte (Ölçütün sonradan, öğrencilerin performanslarına bağlı olarak belirlendiği) bağlı olarak yapılan değerlendirmedir.
Objektif testler test maddelerine verilen tepkilerin puanlanmasının önceden tanımlanmış bir anahtara göre yapılabildiği testlerdir. Yani puanlamayı kim yapıyor olursa olsun öğrencinin alacağı puanın değişmediği testlerdir. Subjektif testlerde ise yanıtlar kesin ve net değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri