Dünya genelinde en çok bilinen ve iri tane olarak tercih edilen Baldo pirinç, ülkemizde başlıca Trakya bölgesinde ve gönen bölgesinde üretilir, 700-900 kilogram/dekar (Çeltik olarak) ortalama verimliği olan bu pirinç çeşidi, 1000 dane ağırlığı olarak 27-31 gram arasındadır.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır. Duru, en taze ve en kaliteli baldo pirinçleri hasatında özenle seçerek ISO 22000, IFS ve BRC sertifikalarına sahip fabrikalarında uzmanlıkla paketler.
Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen Sarıköy Gönen Baldo Pirinç, göbeksiz ve hamsız olmasıyla öne çıkıyor. Anadolu Lezzetleri Gönen Baldo Pirinç, su çekme kabiliyeti yüksek bir pirinç olup tane tane ve lezzetli pilavlar yapmayı kolaylaştırıyor.
Kepekli pirinç beyaz pirinci göre işleme tabi tutulmadığı için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Kepekli pirinç işleme sürecinden geçmediği için oldukça sağlıklıdır. Kepekli pirinç karbonhidrat, yağ, demir, protein ve kalsiyum açısından diğer pirinç türlerine oranla daha zengindir.
İlgili 26 soru bulundu
46 yıldır pilavcılık yapan Erdem Usta yaptığı açıklamada lezzetli pilavın sırlarını paylaştı. Mutlaka baldo pirinç kullanılmalıdır. Pirinçler en az 12 saat suda bekletilmelidir. Pilav tenceresine mutlaka limon suyu damlatılmalıdır.
BALDO PİRİNÇ; Trakya'nın batısı, Balıkesir, Samsun, Sinop, Manisa ve Kastamonu illerinde yoğun olarak üretilmektedir. Ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen pirinç türüdür.
Türkiye'nin pirinç üretiminin %60'ı Meriç Deltası ve Ergene Ovası'ndan sağlanmaktadır; Trakya'daki pirinç üretiminin %90'ı da Edirne'den sağlanmaktadır.
Hasata Gönen Baldo Pirinç, Gönen bölgesinde yetiştirilir. Her pakette aynı hasatın mahsulünü içerir, bu sayede eşit ve tane tane pişer. Pirinç pilavlarımızı, dolmalarımızı ziyafete dönüştürür. İri taneli, kendine has lezzet ve kokuya sahip Hasata Gönen Baldo Pirinç, fosfor kaynağıdır.
Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
Pirinç Çin'den, Baldo Pirinç İtalya'dan, Barbunya Kanada'dan, Yasemin kokulu pirinç Vietnam'dan.
Dünya genelinde en çok bilinen ve iri tane olarak tercih edilen Baldo pirinç, ülkemizde başlıca Trakya bölgesinde ve gönen bölgesinde üretilir, 700-900 kilogram/dekar (Çeltik olarak) ortalama verimliği olan bu pirinç çeşidi, 1000 dane ağırlığı olarak 27-31 gram arasındadır.
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 100 bin dekarlık çeltik ekim sahası olduğunu ve bunun 600 bin dekarının Trakya Bölgesi'nde yer aldığını aktaran Gaytancıoğlu, şöyle konuştu: "Çeltik üretimi bölge ekonomisi için çok önemli. Trakya'da 35'e yakın çeltik fabrikası var.
Seçenekler: 500 gr 110,58 TL/kg. 1 kg 88,65 TL/kg.
Yüksek su çekme kapasitesine sahip olmasının yanında pilavlık ve dolmalık yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Sebze yemeklerinde de oldukça iyi sonuçlar veren baldo pirinç gönen, diğer türlerine göre daha tombul ve şişman bir görünüme sahiptir.
Kalitesini ve lezzetini sadece Türkiye'de değil Dünya'da kanıtlamış pirinçlerden biri olan Baldo pirinç trakya ovalarında yetiştirilmektedir. Parlak, şeffaf ve beyaz taneli baldo pirincin bir diğer özelliği ise pişirirken su kaldırmamasıdır.
Osmancık Pirinç
Tane tane ayrılması baldo pirince kıyasla daha kolay olduğu için ülkemizde baldodan sonra en çok tüketilen tür olmayı başarmış. Ayrıca, 2012 verilerine göre Türkiye'nin çeltik ekimlerinin yaklaşık %80'i Osmancık pirinçten oluşuyor.
Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor. Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya'da, neredeyse üç öğün sofralardan pirinç eksik olmuyor.
Pirincin en çok yetiştirildiği coğrafya, Uzakdoğu ülkeleridir. Kolay yetiştirilen bu bitkinin ülkemizde de yaygın bir tarım alanı vardır. Karadeniz ve Trakya, pirinç yetiştiriciliği için uygun coğrafyalardır. Karadeniz Bölgesi'nde de Kastamonu'nun Tosya ilçesi öne çıkar.
Türkiye pirinç üretimi
En fazla çeltik %70,2 oranıyla Marmara Bölgesinde üretilir. Edirne %41,2 oranıyla Türkiye'de en çok pirinç üretimi yapan ildir.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor. Baldo pirinci görünümü itibariyle diğer pirinç türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise daha şişkin olması. Ayrıca, yüksek oranda karbonhidrat içeriyor.
2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin %80'ini oluşturmuş Osmancık, Baldo ile birlikte ülkede en çok tüketilen pirinç kültivarından biridir. Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri