Az sayıda çocuk ilk yıl normal bir şekilde gelişiyor gibi görünür ve 18 ila 24 aylık bir gerileme dönemi sonrası otizm belirtileri göstermeye başlar. Otizm spektrum bozukluğunun tedavisi olmasa da, yoğun, erken tedavi birçok otizmli çocuğun hayatında büyük bir fark yaratabilir.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
OTİZMDE İLK İŞARETLER
Otizmli çocukların %75'inde gecikme belirtileri 1 yaş civarında başlamaktadır. %25'inde belirtiler, 2 veya 3 yaşında başlar. Otistik davranışlar 2 yaşında 1 yaşa göre daha belirgindir.3 yaşında ise 2 yaşına göre daha belirgindir.
İki yaşındaki bir çocukta iki kelimelik cümleler kurmasını, kelime haznesinin zenginleşmesini ve konuşmanın karşılıklı olması gözlenmektedir. İki yaşına gelmiş bir çocuğun, iki kelimelik cümlesinin olmaması, ondan fazla kelime kullanmaması durumu otizm düşündürecek temel belirtidir.
Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Otizmde en temel belirti göz teması kurulamaması, ilgi alanlarında farklılık, tekrarlayan konuşma veya kendi etrafında dönme gibi davranışlar, yalnız oynamaları ve sarılma gibi yakın temastan hoşlanmamalarıdır.
Otistik çocuklar başka insanların duygularını okumakta ve eşlik etmekte de oldukça zorlanırlar. Aslında ötekinin duygusunu ve hatta duygu değişimlerini sezerler ancak dil ve psikososyal gelişimdeki aksaklık nedeniyle hem kendi duygularını hem de ötekinin duygularını anlamlandırmak zordur.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Bazı çocuklarda otizm belirtileri kimi zaman semptom göstermezken bazı çocuklarda okul öncesi dönemde belirginleşmeye başlamaktadır. Hafif semptomların fark edilmesi zor olabilir, utangaç bir mizaç ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla karıştırılabilir.
Yaklaşık olarak otizmli çocukların % 40 ' ında konuşma gelişmeyebilir ya da sınırlı alanda gelişir. Otizmli çocukların % 80 ' inde, okul öncesi eğitim çağında fonksiyonel iletişim gelişmeyebilir. Bazı otizmli çocuklarda ise 12 – 24 ay arasında var olan dilin tümünü veya bir kısmını kaybederler.
Otizm spektrum bozukluğu olarak da bilinen otizm, doğuştan gelen, beyin ve sinir sistemine ait yapıların farklılığından ve işleyiş tarzından kaynaklanan nörobiyolojik ya da farklı bir deyişle nörodavranışsal bir bozukluktur.
Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Tarhan, ileri düzeydeki otizmli çocuklarda genetik olarak zihin kuramı oluşturmayla ilgili gen olmadığını aktararak, yapılan çalışmaların otizmin yüzde 10-15'inin genetik kaynaklı, yüzde 70-80'inin ise sonradan geliştiğini gösterdiğini kaydetti.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
Televizyondan Uzak Dursunlar
Amerikan Pediatri Akademisi önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini önemle vurguluyor. Otizm belirtileri gösteren veya buna yatkın olan çocuklar, televizyona gösterdikleri ilgiyi çevreye ve insanlara gösteremezler.
Oyun becerileri, özellikle de otizmli çocukların öğrenmesi gereken en önemli alanlardan biridir. Bu beceriler, çocuğun kendilerini anlamlı yollarla eğlendirmesi, başkalarıyla etkileşime girmesi ve önemli bilişsel becerileri öğrenmesi için fırsatlar sağlar.
Otizmi olan kişiler, renkleri olduğundan daha canlı görür. Bu nedenle parlaklığı az olan renkler otizmli bireyleri sakinleştirir. Soğuk renklerden olan mavi ise onları rahatlatacak renklerin başında gelir.
Dış görünüş itibariyle otizmli çocukların diğer çocuklardan hiçbir farkı yoktur. Davranışsal olan farklılıkların doğru olarak tespiti için ise testlerin mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Çocuklarda otizm spektrumu bozukluğunun tanısını, çocuk ruh sağlığı doktorları ve çocuk nörologları belirleyebilir.
Otizmli bazı çocuklar, ısıya/soğuğa aşırı tepki verir, ayakkabı giymekten kaçınır. Vestibüler aşırı duyarlılığı olan çocuklar, yol tariflerini değiştirmede, pürüzlü veya dengesiz yüzeylerde yürürken veya koşarken güçlük çekerler.
Atipik otizm olarak da bilinen yalancı otizm belirtileri genellikle basmakalıp ve tekrarlı davranışlar sergileme, sözlü ve sözsüz olmak üzere sosyal iletişim becerilerinin zayıf olması, tipik olmayan uygunsuz davranışlar sergileme, dil ve konuşmada görülen gecikmeler, tat koku gibi duyularda görülen artış veya ...
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri